image

New York klaagt Citibank aan wegens lakse beveiligingsmaatregelen

woensdag 31 januari 2024, 11:11 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse staat New York heeft Citibank, één van de grootste banken in de Verenigde Staten, aangeklaagd wegens lakse beveiligingsmaatregelen waardoor criminelen geld van klanten konden stelen. Volgens de procureur-generaal van de staat zijn New Yorkers voor miljoenen dollars bestolen en hebben soms al hun spaargeld aan 'scammers en hackers' verloren.

De procureur-generaal deed onderzoek naar de systemen van Citibank en ontdekte naar eigen zeggen allerlei tekortkomingen in de beveiliging van internetbankieren. Zo reageerden de system van de banken niet effectief op 'red flags', zoals scammers die met een onbekend apparaat inloggen op bankrekeningen, dat doen vanaf nieuwe locaties of wanneer gebruikersnamen en wachtwoorden worden gewijzigd. Ook stoppen de systemen van de bank geen transacties van meerdere rekeningen naar één rekening, om vervolgens tienduizenden dollars in minuten door te sturen. Verder doet Citibank ook geen automatische onderzoeken naar gemelde fraude of meldt dit bij de politie als klanten dit eerst bij de bank hebben gemeld.

Tevens stelt de procureur-generaal dat Citibank niet goed reageert op fraudemeldingen van klanten. Vaak moeten die lang aan de telefoon blijven, waardoor scammers met hun fraude kunnen doorgaan. Ook heeft Citi geen maatregelen geïmplementeerd om te voorkomen dat klanten tegen toekomstige ongeautoriseerde transacties zijn beschermd totdat ze een lokaal kantoor bezoeken. Verder blijkt dat Citi-medewerkers klanten ten onrechte verzekerden dat hun rekeningen veilig waren en ze het geld terug zouden krijgen. Klanten kregen ook te horen dat ze lokale kantoren moesten bezoeken en details over de oplichting moesten verstrekken. De informatie werd dan door Citi gebruikt om klanten de schuld te geven en hun claims af te wijzen.

Volgens de procureur-generaal maakt Citi ook misbruik van een uitzondering in de wet om klanten niet te hoeven vergoeden. Met de rechtszaak wil de Amerikaanse staat dat alle klanten die de afgelopen zes jaar hun schade niet vergoed kregen dit alsnog krijgen en Citi stopt met de 'misleidende praktijken'.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.