image

Rechtspraak komt halverwege dit jaar met eigen AI-strategie

vrijdag 9 februari 2024, 16:28 door Redactie, 0 reacties

De Rechtspraak komt halverwege dit jaar met een eigen AI-strategie waarin rekening wordt gehouden met kans en mogelijke risico's, zo staat in het Jaarplan 2024 dat demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming naar de Tweede Kamer stuurde (pdf). Daarin is onder andere aandacht voor kunstmatige intelligentie, 'data als kapitaal' en digitalisering.

De Rechtspraak stelt dat het niet om de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en het belang van data en datakwaliteit heen kan. "Daarom wordt in 2024 een dialoog gevoerd tussen rechters, bestuurders en experts en wordt samenwerking opgezet op het gebied van AI", zo laat het Jaarplan weten. Zo worden er 'AI-bijeenkomsten' georganiseerd en krijgen medewerkers 'goede interne informatie' over het verantwoord toepassen van AI.

"De Rechtspraak moet oog hebben voor zowel de mogelijkheden als de potentiële risico’s van AI. Dit alles moet medio 2024 leiden tot een AI-strategie van de Rechtspraak", zo laat het Jaarplan verder weten. Het gebruik van AI past binnen de 'digitale transformatie' van de Rechtspraak. Zo heeft de Rechtspraak zich de afgelopen periode gericht op het realiseren van digitale toegang voor procespartijen- en vertegenwoordigers, zoals advocaten. Ook wordt er inmiddels met digitale werkdossiers gewerkt. Het streven is dat eind dit jaar bij zestig procent van de dossiers het digitale dossier leidend is.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.