image

Google op veel websites van overheid, onderwijs en zorg aanwezig

donderdag 15 februari 2024, 10:42 door Redactie, 24 reacties

Google is op veel websites van overheid, onderwijs en zorg aanwezig, zo blijkt uit onderzoek van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). Volgens BoF moet de publieke sector het goede voorbeeld geven en kiezen voor privacyvriendelijke alternatieven. Voor het onderzoek werden ruim 32.000 websites bekeken. Op 84 procent van de sites wordt gebruikgemaakt van Google-diensten.

Met name op websites van Nederlandse onderwijsinstellingen is het Amerikaanse techbedrijf vaak aanwezig. Bij negentig procent van de onderwijssites kan Google zien wie de website bezoekt. De zorgt volgt met 82. "Bij de overheid is het iets beter gesteld met een - nog steeds schandalig hoog - percentage van 48 procent", zo stelt Bits of Freedom. De gebruikte Google-diensten zijn bijvoorbeeld Google Maps, Google Forms en Google Analytics.

"Het is soms lastig de directe impact van Google's surveillance te overzien. We zijn geneigd het als een persoonlijk probleem te zien: jouw data wordt verzameld door Google. Hoewel dit inderdaad een enorme inbreuk op jouw privacy is, wordt het grotere probleem pas duidelijk als je uitzoomt: Google zit overal In de wachtkamers van de dokter, klaslokalen en gemeentehuizen. Voor Google is jouw individuele data niet veel waard, maar de gecombineerde data van alle Nederlanders is een goudmijn", zo waarschuwt de burgerrechtenbeweging.

Volgens Bits of Freedom laat het onderzoek zien dat het dringend nodig is dat de publieke sector het goede voorbeeld geeft en kiest voor privacyvriendelijke alternatieven. "Nu we steeds meer in een online wereld leven, is het noodzakelijk dat er verantwoorde maatregelen worden genomen om de privacy van burgers te beschermen. Juist als het gaat om het gebruik van essentiële (publieke) diensten."

Reacties (24)
15-02-2024, 11:35 door Anoniem
En ook KPN heeft zich aan Google verbonden.
Sinds een paar weken heb ik een nieuwe tv-ontvanger van KPN.
Het kastje hangt aan mijn modem met een glasvezelaansluiting.
Als het ding opstart verschijnt er “Android-tv” in beeld.
Als ik inlog met een Google-account krijg ik meer opties op de ontvanger.
Dat ga ik dus never nooit doen.
Ik moet niks van Google.
Verder alles oké van KPN maar hier begrijp ik niks van.
15-02-2024, 11:50 door Anoniem
Zo vaak dat ik op een site op een knopje druk die niet werkt, om er dan achter te komen dat googletagmanager aanwezig is (noScript) en dat dat dus de reden is dat het knopje niet werkt. Moet dan weer omslachtig van Tor gebruik maken om mn privacy te behouden. En dat betreft 9 van de 10 sites die gebruik maken van google services.
15-02-2024, 11:52 door Anoniem
Het 'mooiste' is dat zij dan vaak Google Analytics 'privacy vriendelijk' ingesteld hebben. Echter gebruiken ze dan meer diensten van Google, zodat Google nog alle data van jou kan graaien.

Meest schokkende blijft nog altijd https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.rijksoverheid.digid.pub/latest en Logius vindt dit nog altijd geheel normaal.
15-02-2024, 12:13 door Anoniem
Gedecentraliseerde sociale medianetwerken

Mastodon Twitter-alternatief
Windows | Android | iOS | MacOS | Linux
diaspora* Google+ alternatief
Android | Bitcoin
Friendica Facebook-alternatief
Windows | Android | Linux | Bitcoin
PixelFed Instagram-alternatief
Windows | Android | iOS | Bitcoin
Aether Reddit alternatief
Windows | MacOS | Linux

https://www.privacy-tools.nl/gedecentraliseerd-sociaal/

Gedecentraliseerde sociale medianetwerken, platforms en apps worden niet beheerd door een enkel bedrijf of entiteit. In plaats daarvan vertrouwen ze op de gecombineerde kracht van knooppunten om gegevens op te slaan en te delen. Deze netwerken stellen gebruikers in staat rechtstreeks met elkaar in contact te komen en hun inhoud veilig te delen.
15-02-2024, 12:30 door Anoniem
Herinneren ouders van kinderen zich dat ellendige Magister leerlingvolgsysteem van Microsoft nog?

Werd alleen in Nederland gebruikt, Microsoft ondersteunde Magister al lang niet meer, maar scholen, ouders en leerlingen waren verplicht het te blijven gebruiken.

De gecombineerde data van alle Nederlanders is een goudmijn voor Google, volgens het bericht. De optelsom van een heleboel eurocenten die Nederland als eerste afschafte en verving met een afrondingssysteem, dat uitgangspunt.
15-02-2024, 12:43 door Anoniem
Google is als gif voor uw digitale leven, hetzelfde geld eveneens voor de rest van big tech.
15-02-2024, 12:50 door Anoniem
Google werd destijds opgericht met start-kapitaal van DARPA.

Google en de Amerikaanse drie- en vier-letterdiensten zijn dus innig verbonden
en de EU rijdt ook mee op deze bandwaggon.

U wordt dus nu allemaal be-Google-d en A.I. maakt het nog een graadje erger.

Clear Data, maar hoe?
15-02-2024, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: En ook KPN heeft zich aan Google verbonden.
Sinds een paar weken heb ik een nieuwe tv-ontvanger van KPN.
Het kastje hangt aan mijn modem met een glasvezelaansluiting.
Als het ding opstart verschijnt er “Android-tv” in beeld.
Als ik inlog met een Google-account krijg ik meer opties op de ontvanger.
Dat ga ik dus never nooit doen.
Ik moet niks van Google.
Verder alles oké van KPN maar hier begrijp ik niks van.

Nou alles okay, zeker niet. Dat ze he gegevens aan Experian verplatsen is ook zoiets bizars. Voor internet kan je nog wel terecht bij Freedom die dat gelukkig niet doet. Telefonie kan met diverse VOIP providers maar ja mobile internet, daar zit nog wel een uitdaging. Anyways is het sowieso allemaal niet privacy vriendelijke.
15-02-2024, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: Google werd destijds opgericht met start-kapitaal van DARPA.

Clear Data, maar hoe?

Dat gold ook voor TOR en Google Earth (voorloper van Maps)

Toen Google net begon met het weergeven van afbeeldingen in de Google zoekresultaten, konden Google gebruikers bij Google foutmeldingen doen, om Google te helpen bij het ontwikkelen van het algoritme. Google was overigens vooral in Nederland een populaire zoekmachine. In het boek over de interne bedrijfshistorie kan beargumenteerd worden, dat het de gebruikers van Google zelf waren, die dit wilden. Nu EU op de Google kar is gesprongen, hebben deze gebruikers wellicht spijt.
15-02-2024, 13:58 door Shadowlight
Het is wel duidelijk dat de overheid weinig om de privacy van haar burgers geeft.
15-02-2024, 13:59 door Anoniem
Voor Google is jouw individuele data niet veel waard, maar de gecombineerde data van alle Nederlanders is een goudmijn", zo waarschuwt de burgerrechtenbeweging.
Nou dan is het toch geen aanslag op mijn privacy? en hoezo is de gecombineerde data een goudmijn? Dat Nederland naar rechts is geschoven en discrimineert is al lang bekend.
15-02-2024, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Zo vaak dat ik op een site op een knopje druk die niet werkt, om er dan achter te komen dat googletagmanager aanwezig is (noScript) en dat dat dus de reden is dat het knopje niet werkt. Moet dan weer omslachtig van Tor gebruik maken om mn privacy te behouden. En dat betreft 9 van de 10 sites die gebruik maken van google services.
Dat zal eerder gebruik jquery oid zijn. Maar mivrosoft kan er ook wat van met allerlei includes etc via hun dev tools.
15-02-2024, 14:46 door Anoniem
Door Anoniem: Clear Data, maar hoe?

Incogni
Don't let companies exploit your personal information
https://incogni.com

Honderden bedrijven verzamelen, aggregeren en verhandelen uw gegevens zonder dat u er iets van af weet. Incogni verwijdert ze voor je. Alleen beschikbaar voor inwoners van de VS, het VK, Canada, Zwitserland en de EU.

Incogni wordt genoemd door Privacy-Tools.NL en de "The Hitchhiker's Guide to Online Anonymity" (CC BY-NC 4.0).

https://www.privacy-tools.nl/gidsen/over-ons
15-02-2024, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Voor Google is jouw individuele data niet veel waard, maar de gecombineerde data van alle Nederlanders is een goudmijn", zo waarschuwt de burgerrechtenbeweging.
Nou dan is het toch geen aanslag op mijn privacy? en hoezo is de gecombineerde data een goudmijn? Dat Nederland naar rechts is geschoven en discrimineert is al lang bekend.

Discrimineert op inkomen, goed opgemerkt. Van een rechtse regering is te verwachten dat ze deze discriminatie gaan opheffen. Ik vrees dat dit niet de resultaten oplevert die Wilders stemmers voor ogen hadden.

Dat je het problematische van de handel van de optelsom van gecombineerde data niet inziet, zou als een collectief probleem tussen de oren moeten zitten, want ik ga ervan uit dat je er ooit vanzelf last van gaat krijgen. Niet iedereen kan het zich veroorloven in een gated community te wonen, en mensen die er wel wonen, willen er graag weer weg. Schijnt iets te maken te hebben met de beveiliging van het complex.
15-02-2024, 15:05 door Anoniem
Sollicitatiesites van Solutions Factory van Nederlandse gemeenten en andere overheidsinstellingen bevatten: googletagmanager tracking, fonts, fonts/css (googleapis.com), Google maps, Youtube en Captcha. De site werkt niet eens zonder Google css/scripts. Zodra je die fonts, tracking e.d. blokkeert wordt de Captcha oninvulbaar. En dat allemaal zonder toestemming.

Die Google Captcha wordt afgedwongen, dat is een uitgebreide tracker en fingerprinter. Als je die blokkeert kun je niet solliciteren.

Google weet dan op welke functie je solliciteert, waar dat is, wanneer je dat doet, etc, etc. En Google verkoopt zo'n profiel aan de hoogst biedende.

Waar zit het verstand?
15-02-2024, 15:07 door Anoniem
Ook zoiets leuks: Google bied honderden lettertypen “gratis” aan. Hoeveel website verwijzen gewoon naar die Google fonts op de Google servers? Dan heb je geen cookies meer nodig om gebruikers te volgen.
15-02-2024, 16:09 door Anoniem
Kinderen kunnen niet leren vanbde code als de code niet vrij beschikbaar is.
Vandaar dat ik voor het onderwijs FLOSS-software adviseer.
Het is een slecht voorbeeld van de school om kinderen te leren omgaan met proprietaire software zoals besturingsystemen en apps.
Hier wordt dit (en meer) goed uitgelegd;
Free software, free society: Richard Stallman at TEDxGeneva 2014
https://youtu.be/Ag1AKIl_2GM&t=73
15-02-2024, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem: Sollicitatiesites van Solutions Factory van Nederlandse gemeenten en andere overheidsinstellingen bevatten: googletagmanager tracking, fonts, fonts/css (googleapis.com), Google maps, Youtube en Captcha.

Complete HR-softwareoplossingen voor de publieke sector
https://www.solutionsfactory.nl

"Veilig, betrouwbaar en al meer dan 10 jaar actief voor overheid, zorg en onderwijs."

Gedetecteerde trackers

…bunny.net
…cookiebot.com
…doubleclick.net
…amazonaws.com
…googletagmanager.com
…jsdelivr.net
…licdn.com
…linkedin.com
…trengo.eu
…typekit.net

Wordt vertrouwd door

Tilburg - IGOM - GGD Zaanstreek - Waterland - Gemeente Waalwijk - Fontys Hogeschool - KVK - Vooruit in Drenthe - gemeente Oss - Driessen groep - Werken in het westen - Werken in Noord-holland Noord - Elkerliek ziekenhuis
15-02-2024, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Herinneren ouders van kinderen zich dat ellendige Magister leerlingvolgsysteem van Microsoft nog?

Werd alleen in Nederland gebruikt, Microsoft ondersteunde Magister al lang niet meer, maar scholen, ouders en leerlingen waren verplicht het te blijven gebruiken.

De gecombineerde data van alle Nederlanders is een goudmijn voor Google, volgens het bericht. De optelsom van een heleboel eurocenten die Nederland als eerste afschafte en verving met een afrondingssysteem, dat uitgangspunt.
Wat een verschrikkelijk systeem was dat magister. Dat leunde ook op de Microsoft silverlight plugin. Ik heb mijn beklag gedaan bij Magister en bij de school. Antwoord: het werkt voor de meeste mensen. Dat de school er niet voor iedereen is werd dus duidelijk. Men doet gewoon geen moeite en treedt niet op door gebrek aan kennis en lamlendigheid om een platformonafhankelijk oplossing te kiezen en nu schreeuwen ze moord en brand vanwege privacy (Google) die Microsoft hun blijkbaar wel bood :(
Omdat veel ouders zich nog steeds geen laptop voor hun kinderen kunnen veroorloven met ook nog een kans dat het niet werkt vanwege een vendor lock zouden scholen verplicht moeten worden om elk kind een chromebook mee te geven net als potlood en papier. Dan is de ransomware ellende ook gelijk voorlopig opgelost.
16-02-2024, 09:52 door Anoniem
Door Anoniem: Herinneren ouders van kinderen zich dat ellendige Magister leerlingvolgsysteem van Microsoft nog?

Werd alleen in Nederland gebruikt, Microsoft ondersteunde Magister al lang niet meer, maar scholen, ouders en leerlingen waren verplicht het te blijven gebruiken.

De gecombineerde data van alle Nederlanders is een goudmijn voor Google, volgens het bericht. De optelsom van een heleboel eurocenten die Nederland als eerste afschafte en verving met een afrondingssysteem, dat uitgangspunt.

Magister was/is niet van Microsoft. Maar is onderdeel van Sanoma Learning.
16-02-2024, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Herinneren ouders van kinderen zich dat ellendige Magister leerlingvolgsysteem van Microsoft nog?

Werd alleen in Nederland gebruikt, Microsoft ondersteunde Magister al lang niet meer, maar scholen, ouders en leerlingen waren verplicht het te blijven gebruiken.

De gecombineerde data van alle Nederlanders is een goudmijn voor Google, volgens het bericht. De optelsom van een heleboel eurocenten die Nederland als eerste afschafte en verving met een afrondingssysteem, dat uitgangspunt.

Magister was/is niet van Microsoft. Maar is onderdeel van Sanoma Learning.
Hij bedoelde ongetwijfeld de Microsoft silverlight plugin, die werd inderdaad niet meer ondersteund maar was wel nodig.
Heb de mono variant nog geprobeerd maar dat liep op niets uit. Blijft ongelooflijk dat onderwijs zo iets heeft kunnen/willen accepteren. Daar moet iets van corruptie hebben gezeten want de leverancier wilde ook absoluut niet meewerken.
16-02-2024, 14:11 door Anoniem
Door Anoniem: Het 'mooiste' is dat zij dan vaak Google Analytics 'privacy vriendelijk' ingesteld hebben. Echter gebruiken ze dan meer diensten van Google, zodat Google nog alle data van jou kan graaien.

Meest schokkende blijft nog altijd https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.rijksoverheid.digid.pub/latest en Logius vindt dit nog altijd geheel normaal.

en afgedwongen dingen zoals rechapcha

management belangen boven de klant met GA

en onderwijs is helemaal lijp

allemaal verplichte accounts voor de kinderen (via het tech bedrijf die dan weer de google suites onderwater gebruikten)

ik was heel geshocked om erachter te komen dat mijn kind bij google een account had (zonder toestemming van mij) lekker door de school..
16-02-2024, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Sollicitatiesites van Solutions Factory van Nederlandse gemeenten en andere overheidsinstellingen bevatten: googletagmanager tracking, fonts, fonts/css (googleapis.com), Google maps, Youtube en Captcha.

Complete HR-softwareoplossingen voor de publieke sector
https://www.solutionsfactory.nl

"Veilig, betrouwbaar en al meer dan 10 jaar actief voor overheid, zorg en onderwijs."

Gedetecteerde trackers

…bunny.net
…cookiebot.com
…doubleclick.net
…amazonaws.com
…googletagmanager.com
…jsdelivr.net
…licdn.com
…linkedin.com
…trengo.eu
…typekit.net

Wordt vertrouwd door

Tilburg - IGOM - GGD Zaanstreek - Waterland - Gemeente Waalwijk - Fontys Hogeschool - KVK - Vooruit in Drenthe - gemeente Oss - Driessen groep - Werken in het westen - Werken in Noord-holland Noord - Elkerliek ziekenhuis
Gadver gesloten software! Daar heeft de overheid niets aan.
17-02-2024, 18:36 door Anoniem
Kijk eens op je browsertje naar een extensie als Who is Tracking Me.

Hier wordt je gevolgd door iplocationtools.com.

luntrus
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.