image

Nederland levert verdachte achter wereldwijde malware-operatie uit aan VS

maandag 19 februari 2024, 10:13 door Redactie, 8 reacties

Nederland heeft een Oekraïense man die een sleutelrol zou hebben gespeeld bij de ontwikkeling en verspreiding van de Raccoon Infostealer uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man had meerdere keren bezwaar tegen zijn uitlevering gemaakt, maar eind vorig jaar oordeelde de rechtbank Den Haag dat hij niet aannemelijk kon maken dat hij in de VS onmenselijk behandeld zal worden en geen kans op een eerlijk proces heeft. Daarnaast noemde de rechter de door de Amerikaanse autoriteiten gegeven garanties voldoende.

De Raccoon Infostealer steelt wachtwoorden en gegevens voor internetbankieren en cryptowallets en zou volgens de VS miljoenen computers wereldwijd hebben besmet. Via verschillende niet nader genoemde onderzoeksmethodes wist de FBI data die via de malware door cybercriminelen was gestolen veilig te stellen, waaronder meer dan vijftig miljoen unieke inloggegevens en andere vormen van identificatie.

De FBI ontwikkelde een website waarmee mensen kunnen zien of ze slachtoffer van de malware zijn, maar de opsporingsdienst stelt dat het niet alle door de Raccoon gestolen informatie heeft veiliggesteld. Twee jaar geleden kon de man, dankzij het traceren van zijn telefoon en een operationele securityfout met het koppelen van een Gmail-adres aan een iCloud-account, door de Nederlandse politie worden aangehouden.

Tegelijkertijd wisten de FBI en de Italiaanse en Nederlandse autoriteiten de digitale infrastructuur van de Raccoon Infostealer te ontmantelen. De Raccoon Infostealer werd van 2018 tot begin van dit jaar aangeboden als malware-as-a-service of "MaaS". Voor het gebruik van de malware werd zo'n tweehonderd dollar per maand betaald. Afnemers gebruikten de malware bij phishingaanvallen om zo computers van nietsvermoedende slachtoffers te infecteren.

Vervolgens werden via de Raccoon Infostealer allerlei persoonlijke informatie gestolen, waaronder inloggegevens, financiële informatie en andere persoonlijke gegevens. De gestolen data werd vervolgens gebruikt voor financiële fraude en verkocht op online forums. De Oekraïense man zou één van de sleutelfiguren achter de malware zijn. Zo wordt hij verdacht van de ontwikkeling, aanbieden en verkopen van de malware. De Amerikaanse autoriteiten hebben Nederland bedankt voor het meewerken aan het onderzoek en de uitlevering.

Reacties (8)
19-02-2024, 11:03 door Anoniem
Wat heeft de US hier in hemelsnaam mee te maken?
19-02-2024, 11:15 door Anoniem
De FBI wil graag dat de verdachte voor hun gaan werken. Hij kan dan mooi ingezet worden voor de verkiezingen in november.

De FBI verwelkomt immers altijd gelijksgezinden!
19-02-2024, 11:51 door -Peter-
Door Anoniem: Wat heeft de US hier in hemelsnaam mee te maken?

De FBI heeft de zaak aanhangig gemaakt bij een Amerikaanse rechter. Als de Nederlandse politie dat bij een Nederlandse rechter had gedaan, was hij hier gebleven. Als de Italianen dat in Italie hadden gedaan, was hij daar naartoe uitgewezen.

Allemaal standaard situaties bij internationale opsporingen.

Peter
19-02-2024, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft de US hier in hemelsnaam mee te maken?

De VS is de politie van de wereld. Alle winsten van digitale en internationale criminele activiteiten worden door hun in beslag genomen, al heb je maar 1 klant in de VS. Het internet is van hun. Wist je dat niet?
19-02-2024, 14:15 door Anoniem
Door -Peter-:
Door Anoniem: Wat heeft de US hier in hemelsnaam mee te maken?

De FBI heeft de zaak aanhangig gemaakt bij een Amerikaanse rechter.
En dat is gebeurd omdat Raccoon Infostealer ook in de VS is gebruikt en daar slachtoffers heeft gemaakt. Daardoor zijn er daar wetten geschonden, ook al bevond de dader zich niet daar. Als jij vanuit Nederland een bombrief naar iemand in Portugal stuurt, reken maar dat je voor dat misdrijf dan in Portugal vervolgd kan worden. Dit is niet anders.
19-02-2024, 15:55 door _R0N_
Door Anoniem: Wat heeft de US hier in hemelsnaam mee te maken?

Die doen opsporing in het land waar slachtoffers zitten, dus het land waar de daad heeft plaatsgevonden.
de man kan dus in alle landen, waar hij slachtoffers heeft gemaakt, veroordeeld worden.
19-02-2024, 16:20 door Anoniem
Door Anoniem: De FBI wil graag dat de verdachte voor hun gaan werken. Hij kan dan mooi ingezet worden voor de verkiezingen in november.

De FBI verwelkomt immers altijd gelijksgezinden!

En welke gelijkgezinden zijn dat?

Beide kanten in de Amerikaanse politiek claimen hier iets anders ;)
19-02-2024, 19:25 door Anoniem
Ik heb geen sympathie voor internetfraudeurs of malware-operateurs. Dit vooropgesteld.

Maar iemand aan de VS uitleveren omdat-ie "niet aannemelijk heeft gemaakt dat-ie onmenselijk behandeld zal worden"... Ja, ja, onze dappere NL-rechters steken de kop weer diep, diep in het zand, of nog ergens anders waar de zon niet schijnt. Het "rechtssysteem" van de VS is een bloederige gehaktmolen en in het kwadraat voor iedereen die niet veel geld (meer) heeft.

Kijk even hoe de VS, Engeland en Zweden met Assange zijn omgegaan. Dat heeft toch helemaal niets met menselijkheid te maken? NL en de EU zijn nog steeds schoothondjes van de big bully aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Je kan ook zeggen: "Ja, jippie, we kunnen jou wel naar Rusland sturen want je hebt niet aannemelijk gemaakt dat je daar onmenselijk behandeld zal worden. Dat kun je ook niet aannemelijk maken want het is niet transparant wat daar gebeurt. Dus, en daar komt-ie, omdat het niet transparant is wat er daar gebeurt, kunnen wij jou daar prima naartoe sturen."

De reden dat dat van Rusland niet gezegd wordt, is politiek. Als we over tien jaar vriendjes zijn met Rusland, dan kan dat opeens ook weer. Je kan dan "niet aannemelijk maken" dat je in eens strafkamp ergens boven de poolcirkel onmenselijk behandeld zal worden, dus wat zeur je nou. Je kunt straks van Navalny toch ook niet aantonen dat-ie in zo'n kamp met vergif om het leven is gebracht? Je kan toch ook niet aannemelijk maken dat de reden dat ze dat lichaam niet vrijgeven, is omdat ze eerst die sporen willen wissen? Nou dan, niet zeuren, gewoon uitleveren. Mensenrechten? Dat zijn tegenwoordig alleen nog maar "vriendenrechten".
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.