image

Apotheken in heel de VS ontregeld door cyberaanval op Change Healthcare

vrijdag 23 februari 2024, 15:31 door Redactie, 4 reacties

Apotheken in heel de Verenigde Staten zijn ontregeld door een cyberaanval op Change Healthcare en hebben daardoor problemen bij het verwerken van recepten voor patiënten. Change Healthcare speelt een essentiële rol in het Amerikaanse zorgsysteem en verwerkt medicijnrecepten en declaraties voor apothekers en zorgverzekeraars, zo meldt persbureau Reuters. Tienduizenden apotheken maken gebruik van Change Healthcare.

Afgelopen woensdag werd het bedrijf slachtoffer van een cyberaanval. Change Healthcare laat aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC weten dat het vermoedelijk om een statelijke actor gaat, maar er wordt geen informatie gegeven waarop dit is gebaseerd. Door de aanval zijn er problemen met het verwerken van medicijndeclaraties en krijgen apotheken niet betaald. De ontstane situatie zorgt er onder andere voor dat medicijnen pas later of helemaal niet worden verstrekt, meldt ABC. Wanneer de getroffen systemen zijn hersteld kan Change Healthcare niet zeggen.

Vanwege het marktaandeel en de essentiële diensten die Change Healthcare levert, kan de ontstane storing een sneeuwbaleffect hebben die de hele zorgsector kan raken, zo waarschuwt de American Hospital Association. Change Healthcare claimt dat het jaarlijks miljarden zorgtransacties verwerkt, alsmede een derde van de Amerikaanse patiëntendossiers. Om wat voor aanval het precies gaat is niet bekendgemaakt.

Reacties (4)
23-02-2024, 22:35 door Anoniem
Heel de VS aan hetzelfde systeem is dus niet zo heel erg slim.
Een goeie les voor heel de wereld.
Of je moet heel het systeem heel goed beveiligen.
24-02-2024, 12:45 door Anoniem
Goh. Een centrale hub die essentieel is en onvoldoende weerbaar tegen cyber attack.

Tja wie had dat nou verwacht
26-02-2024, 09:08 door Anoniem
Als ze in Nederland PinkRoccade plat leggen heb je hier vrijwel hetzelfde hoor. Het gros van de apotheken gebruikt pharmacom.
26-02-2024, 15:43 door Anoniem
ER was een zonnevlam, niks cyberaanval.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.