image

Demissionair minister: huidig luchtalarm sterk verouderd en niet te behouden

vrijdag 15 maart 2024, 10:42 door Redactie, 53 reacties

Het huidige luchtalarm is sterk verouderd, end of life en niet te behouden, zo stelt demissionair minister Ollongren van Defensie, die een motie over het behoud van het luchtalarm ontraadt. Gisteren vond er een debat in de Tweede Kamer plaats over de 'Staat van de oorlog in Europa'. Tijdens het debat liet JA21-Kamerlid Eerdmans weten dat het plan van het demissionaire kabinet om het luchtalarm te vervangen door NL-Alert in vele opzichten een slecht idee is.

"Het overstappen op alleen het digitale NL-Alert is risicovol, gelet op mogelijke cyberaanvallen. Het maakt mensen, met name ouderen, zonder mobiele telefoon kwetsbaar in het geval van een oorlog, dreiging of een ramp", aldus Eerdmans. "Bovendien is het onder de huidige wereldwijde zorgelijke ontwikkelingen ook gewoon een heel slecht idee. Ik heb de afgelopen weken veel contact gehad met betrokkenen, met deskundigen. Zij zeggen allen: dit moet blijven, het luchtalarm moet niet verdwijnen."

Om ervoor te zorgen dat het luchtalarm blijft diende JA21 een motie in, die mede werd ondertekend door BBB, Volt, SP, GroenLinks-PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP. "Van oordeel dat het luchtalarm met de huidige 4278 sirenes in Nederland in geval van een dreigende calamiteit een enorm bereik heeft. Van oordeel dat NL-Alert een veel kleiner bereik heeft omdat acht procent van de Nederlanders geen mobiele telefoon heeft. Overwegende dat bij een cyberaanval het mobiele dataverkeer als eerste kan worden uitgeschakeld. Verzoekt het kabinet om het luchtalarm voor de toekomst te behouden", aldus de motie.

Bij ingediende moties laat een minister weten wat hij of zij ervan vindt. Zo kan er worden gekozen om de motie over te nemen, het oordeel aan de Kamer te laten of die te ontraden. In dit geval ontraadt Ollongren de motie. "Ik moet helaas de motie ontraden. De huidige zogenaamde waspalen - u noemt dat luchtalarm, maar dat is het strikt genomen niet - zijn sterk verouderd en end of life. Ze zijn echt niet te behouden." De minister voegt toe dat het kabinet wel bereid is om het hebben van een redundant alerteringssysteem te onderzoeken.

Reacties (53)
15-03-2024, 11:11 door Anoniem
Wat een misleidende voorstelling van zaken van Ollongren, alsof "behouden van het luchtalarm" zou betekenen dat de huidige oude meuk moet blijven draaien. Het betekent natuurlijk alleen dat de *functie* behouden moet blijven.

Verder kopie van de nog altijd actuele reactie: 13-03-2024, 11:29 door Anoniem onder https://www.security.nl/posting/833693/%27Meerderheid+Tweede+Kamer+tegen+vervangen+luchtalarm+door+NL-Alert%27

LuchtAlarm is ontworpen om te blijven werken bij rampen, mobiele netwerken zijn ontworpen om geld te verdienen.

Dat is niet erg, maar geeft grote verschillen:
Mobiel <---> Luchtalarm
4 uur noodstroom <---> 96 uur noodstroom
Valt direct uit als apparatuur onder loopt <---> blijft werken bij overstroming
Geen handbediening mogelijk <---> Nooddiensten kunnen ook lokaal handmatig alarm activeren
Groot aanvalsoppervlak vanwege de vele functies <---> Apart netwerk met 1 doel, klein aanvalsoppervlak

NLAlert is geweldig voor grote branden, (plaatselijke) wateroverlast, vliegtuig crashes en dergelijke. Voor hele grote rampen zoals '53, een invasie, kernaanval, grootschalige cyber aanvallen of grote langdurige stroomuitval is het niet geschikt. En ja, het is te hopen dat het nooit nodig is, maar je haalt je airbags toch ook niet uit je auto omdat je ze niet gebruikt?
15-03-2024, 11:22 door Anoniem
Roelof van Gelderen, beheerder van de bunker van het Museum Bescherming Bevolking (BB) in Grou, acht het uitzetten van de sirenes ‘onverantwoord’. Hij verwijst naar Duitsland en België, waar in 2021 extreme regenval tot rampzalige overstromingen en aardverschuivingen leidden. Digitale waarschuwingen kwamen vanwege stroomstoringen niet bij alle burgers terecht. “Daar zagen ze opeens het nut van het luchtalarm weer in”, zegt Van Gelderen.

https://www.trouw.nl/binnenland/yesilgoz-wil-het-luchtalarm-afschaffen-maar-het-protest-laait-op~b24e93d4/
15-03-2024, 11:30 door Anoniem
Wil men het afschaffen omdat het end-of-life is of is het end-of-life omdat men het wil afschaffen? En wat is er dan precies sterk verouderd aan? Vallen de sirenes van ellende uit elkaar? Moet er een 2G-module door een 4G-module worden vervangen om ermee verder te kunnen? Of is het misschien verouderd omdat men niet, zoals met NL-Alert, tekst mee kan sturen?

De minister voegt toe dat het kabinet wel bereid is om het hebben van een redundant alerteringssysteem te onderzoeken.
Mooi. Dat men pas door kamervragen op het idee is gekomen dat redundantie toegevoegde waarde heeft (die indruk wekt dit althans) is bedroevend. Ik hoop dat men dan ook snapt dat een vorm van redundantie belangrijk is die mensen bereikt die niet met hi-tech speeltjes rondlopen. In mijn ogen zijn sirenes zo gek nog niet.
15-03-2024, 11:49 door Anoniem
Het huidige luchtalarm is sterk verouderd, end of life en niet te behouden, zo stelt demissionair minister Ollongren van Defensie, die een motie over het behoud van het luchtalarm ontraadt. Gisteren vond er een debat in de Tweede Kamer plaats over de 'Staat van de oorlog in Europa'. Tijdens het debat liet JA21-Kamerlid Eerdmans weten dat het plan van het demissionaire kabinet om het luchtalarm te vervangen door NL-Alert in vele opzichten een slecht idee is.

De minister heeft het over de fysieke gerealiseerde oplossing, en de Tweede kamer eerder over het concept luchtalarm.

Minister zeur niet als een klein kind, en vervang gewoon de versleten onderdelen.
Moderniseer het luchtalarm-systeem waar nodig zonder het extra kwetsbaar te maken daardoor.

Maar laat het luchtalarm wel bestaan, naast je geliefde NL-Alert.
Dat was de oproep van de Tweede Kamer.
15-03-2024, 11:50 door Tha Cleaner
Dus eigenlijk:
Een groot bereik, maar eigenlijk 100% die geen idee wat je nu exact moet doen of wat er nu aan de hand is.
92% bereik, kun je direct informatie aangeven, eventueel meerdere talen gebruiken, meerdere communicaties.
Ik zie nog iets met 1 systeem vs of meerdere mobiele providers, waarbij je juist een redundantie hebt.

Ik zou trouwens door het luchtalarm heen slapen, maar van een NL-Alert, zou ik direct wakker worden.

Een luchtalarm zegt ook niet zoveel meer, wat wil je nu exact hiermee bereiken bij een grote ramp? Bij bijvoorbeeld een gas buis die zou kunnen breken.... Moet ik dan binnen blijven? Of moet ik juist weg gaan uit een bepaald gebied?
Een aardbeving, of overstroming?

Stel je voor, de Russen vallen en willen Nederland platbombarderen aan en saboteren eerst NL-Alert.....Wat dan?

Een luchtalarm was leuk in de vorige eeuw, maar tegenwoordig bied dit gewoon weinig toegevoegde waarde meer.

Ik stem voor afschaffen.
15-03-2024, 11:59 door Anoniem
Ja, een luchtalarm... vinden ze vast in Oekraine, Israel, Syrie en Yemen ook ouderwets...
Gewoon schrappen en vervangen door een appje... noem je het luchtalarm-app... elke maandag van de maand laat het apje een piepje horen zodat je weet dat de gsm masten nog niet omver gereden zijn door russische tanks.
15-03-2024, 12:01 door Anoniem
Het grote probleem is dat het aanbod van goede en goedkope simpele mobiele telefoons beperkt is, en ook bedreigd wordt doordat 2G wordt afgeschaft.
Met NL-Alert beperk je je dus tot dure en ingewikkelde telefoons die afhankelijk zijn van de marktwerking van grote bedrijven als Google en Apple.
15-03-2024, 12:08 door Anoniem
Ollongren, Yelsigöz, Grapperhaus, allemaal gezellige namen die het luchtalarm afraden, ik ga er bijna van uit dat er een achterdeurtje in het NL-alert komt, zo is er makkelijker toegang tot ieders telefoon.
Is een aanname, maar zet wel aan het denken...
Vaak hebben mensen drogredenen nodig om bepaalde zeer onethische massaspionage toe te laten, is het luchtalarm nu een drogreden geworden?
15-03-2024, 12:14 door Anoniem
Iedereen zegt dat het moet blijven, zelfs deskundigen, maar Ollongren weet beter, lol!
En als het verouderd is, waarom dan niet onderhouden zoals ze al een lange tijd doen met F-16s, ook dit zijn nog steeds prima straaljagers die goed functioneren.
Vraag maar eens aannhet volk wat ze willen? Het antwoord zal aardig uniniem vóór het luchtalarm zijn, ik vind het zelf ook niet erg om er een tientje of twee per jaar aan te besteden.
15-03-2024, 12:23 door Anoniem
Lucht alarm is 75% bereik.
NL-Alert is 92% bereik.

Lucht alarm kost minstens 160 miljoen euro en de overheid betaalt. maar hebben met brussel afgesproken met de 3% schuld dus waar komt het geld vandaan ? ga jij als burger 160 miljoen betalen die je op je bankrekening hebt ?

NL-Alert kost niets want de providers onderhouden dit en de burger betaalt.

Lucht alarm gaat af. Wat moet ik dan doen ? radio of tv aan dit kost stroom dus als het plat licht weet ik niet wat ik moet doen.

NL-Alert krijg een bericht met wat ik moet doen. de instructies opvolgen en is sneller gecommuniceerd met de burger.

dus al met al er moeten keuzes gemaakt worden.
15-03-2024, 12:24 door Tha Cleaner
Door Anoniem: Wat een misleidende voorstelling van zaken van Ollongren, alsof "behouden van het luchtalarm" zou betekenen dat de huidige oude meuk moet blijven draaien. Het betekent natuurlijk alleen dat de *functie* behouden moet blijven.

Verder kopie van de nog altijd actuele reactie: 13-03-2024, 11:29 door Anoniem onder https://www.security.nl/posting/833693/%27Meerderheid+Tweede+Kamer+tegen+vervangen+luchtalarm+door+NL-Alert%27
LuchtAlarm is ontworpen om te blijven werken bij rampen, mobiele netwerken zijn ontworpen om geld te verdienen.
En een verschil, je kunt met een mobiel netwerk, betere communicatie doen.

Dat is niet erg, maar geeft grote verschillen:
Mobiel <---> Luchtalarm
4 uur noodstroom <---> 96 uur noodstroom
Hoevaak hebben we 96 uur stroomstoringen?
Valt direct uit als apparatuur onder loopt <---> blijft werken bij overstroming
Was het motto niet een luchtalarm niet: Ga direct naar binnen en sluit deuren en ramen? Misschien bij een overstroming niet helemaal het beste. Was er maar een mogelijkheid om bijvoorbeeld een bericht mee te sturen.....
Geen handbediening mogelijk <---> Nooddiensten kunnen ook lokaal handmatig alarm activeren
Laten we ze inderdaad even een bellentje geven op hun mobiel of telefoon net (VOIP?). O wacht....
Groot aanvalsoppervlak vanwege de vele functies <---> Apart netwerk met 1 doel, klein aanvalsoppervlak
Of juist meerdere systemen vs 1.

NLAlert is geweldig voor grote branden, (plaatselijke) wateroverlast, vliegtuig crashes en dergelijke. Voor hele grote rampen zoals '53, een invasie, kernaanval, grootschalige cyber aanvallen of grote langdurige stroomuitval is het niet geschikt.
Je kunt je afvragen wat een luchtalarm toevoegt bij een kernaanval, invasie.
Bij langdurige stroomuitval, heb ik ook een radio of andere informatie mogelijkheden meer tot mijn beschikking.

En ja, het is te hopen dat het nooit nodig is, maar je haalt je airbags toch ook niet uit je auto omdat je ze niet gebruikt?
Airbags hebben geen vervanging momenteel, en wordt dagelijks in de praktijk gebruikt.
15-03-2024, 12:26 door Tha Cleaner
Door Anoniem: Het grote probleem is dat het aanbod van goede en goedkope simpele mobiele telefoons beperkt is, en ook bedreigd wordt doordat 2G wordt afgeschaft.
Dus ze al vervangen moeten worden?
Met NL-Alert beperk je je dus tot dure en ingewikkelde telefoons die afhankelijk zijn van de marktwerking van grote bedrijven als Google en Apple.
Wat toevallig 98%-99% van de markt momenteel is. Ik denk dat je dan een goed bereik hebt?

Wie geen G of A telefoon heeft, waarom een de Opensource hier dan nog geen software voor gemaakt?
15-03-2024, 12:29 door Tha Cleaner
Door Anoniem: Roelof van Gelderen, beheerder van de bunker van het Museum Bescherming Bevolking (BB) in Grou, acht het uitzetten van de sirenes ‘onverantwoord’. Hij verwijst naar Duitsland en België, waar in 2021 extreme regenval tot rampzalige overstromingen en aardverschuivingen leidden. Digitale waarschuwingen kwamen vanwege stroomstoringen niet bij alle burgers terecht. “Daar zagen ze opeens het nut van het luchtalarm weer in”, zegt Van Gelderen.

https://www.trouw.nl/binnenland/yesilgoz-wil-het-luchtalarm-afschaffen-maar-het-protest-laait-op~b24e93d4/

Advies van de overheid:
Als de sirene gaat
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt de sirene getest. Gaat de sirene op een ander moment en blijft deze gaan? Dan is er alarm en moet u het volgende doen:

Ga zo snel mogelijk naar binnen
Ga snel uw huis of het dichtstbijzijnde gebouw in.

Ziet u andere mensen die de sirene niet horen? Waarschuw ze.
Help andere mensen en dieren: laat ze bij u schuilen.
Kinderen die op school of op de opvang zijn, blijven daar. De begeleiders helpen ze.
Zit u in de auto?
Parkeer en ga snel ergens naar binnen.
Kan dat niet? Blijf in de auto, zet de motor uit en doe de luchtroosters dicht. Houd ook ramen en deuren dicht.
Zet de radio aan en luister naar de regionale omroep. U krijgt zo meer informatie over wat u moet doen.
Doe deuren, ramen en andere openingen dicht
Sluit deuren en ramen. Zo komen gevaarlijke stoffen niet binnen.
Denk ook aan andere openingen in uw huis: de afzuigkap, roosters of een tussendeur.
Zet de mechanische ventilatie uit door de stekker eruit te trekken.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-de-sirene-gaat
Klinkt mij niet heel erg verstandig bij "overstromingen en aardverschuivingen "
15-03-2024, 12:35 door Anoniem
Door Tha Cleaner:
Door Anoniem: Wat een misleidende voorstelling van zaken van Ollongren, alsof "behouden van het luchtalarm" zou betekenen dat de huidige oude meuk moet blijven draaien. Het betekent natuurlijk alleen dat de *functie* behouden moet blijven.

Verder kopie van de nog altijd actuele reactie: 13-03-2024, 11:29 door Anoniem onder https://www.security.nl/posting/833693/%27Meerderheid+Tweede+Kamer+tegen+vervangen+luchtalarm+door+NL-Alert%27
LuchtAlarm is ontworpen om te blijven werken bij rampen, mobiele netwerken zijn ontworpen om geld te verdienen.
En een verschil, je kunt met een mobiel netwerk, betere communicatie doen.

Dat is niet erg, maar geeft grote verschillen:
Mobiel <---> Luchtalarm
4 uur noodstroom <---> 96 uur noodstroom
Hoevaak hebben we 96 uur stroomstoringen?
Valt direct uit als apparatuur onder loopt <---> blijft werken bij overstroming
Was het motto niet een luchtalarm niet: Ga direct naar binnen en sluit deuren en ramen? Misschien bij een overstroming niet helemaal het beste. Was er maar een mogelijkheid om bijvoorbeeld een bericht mee te sturen.....
Geen handbediening mogelijk <---> Nooddiensten kunnen ook lokaal handmatig alarm activeren
Laten we ze inderdaad even een bellentje geven op hun mobiel of telefoon net (VOIP?). O wacht....
Groot aanvalsoppervlak vanwege de vele functies <---> Apart netwerk met 1 doel, klein aanvalsoppervlak
Of juist meerdere systemen vs 1.

NLAlert is geweldig voor grote branden, (plaatselijke) wateroverlast, vliegtuig crashes en dergelijke. Voor hele grote rampen zoals '53, een invasie, kernaanval, grootschalige cyber aanvallen of grote langdurige stroomuitval is het niet geschikt.
Je kunt je afvragen wat een luchtalarm toevoegt bij een kernaanval, invasie.
Bij langdurige stroomuitval, heb ik ook een radio of andere informatie mogelijkheden meer tot mijn beschikking.

En ja, het is te hopen dat het nooit nodig is, maar je haalt je airbags toch ook niet uit je auto omdat je ze niet gebruikt?
Airbags hebben geen vervanging momenteel, en wordt dagelijks in de praktijk gebruikt.
Laat een polder maar een meter onder water stasn... GSM/5G is dan al lang dood.

Van de week is in de wijk hiernaast de stroom van 10:00 tot 16:00 uitgezet geweest voor onderzoek, in de ruime omtrek was er geen internet verkeer meer door een ontbrekende wijkcentrale...
Mn telefoon staat vaak op bellen via wifi omdat er onvoldoende dekking is.
Ow de ups van de wijkcentrale hield het 20 seconden vol aanvan werkzaam heden 10.00 uur, 10:00:20 laatste logging over een tunnel..
10:00:47 eerste falen van een tunnel packet.

Dus moderne systemen hebben geen reserve meer... Dat is te duur.
Overigens is een paar jaar geleden heel het luchtalarm gemoderniseerd... Of is de NL overheid een pootje gelicht door Siemens.
15-03-2024, 12:37 door Anoniem
Door Tha Cleaner:
Door Anoniem: Het grote probleem is dat het aanbod van goede en goedkope simpele mobiele telefoons beperkt is en ook bedreigd wordt doordat 2G wordt afgeschaft.
Dus ze al vervangen moeten worden?
Ja, maar het aanbod van dat soort telefoons is er eigenlijk niet.
Mogelijk komt dat nog als 2G daadwerkelijk wordt afgeschaft,
maar daar zou je als regering niet vanuit moeten gaan,
want dat betekent dat je je veiligheid aan de willekeur van de markt overlaat.
15-03-2024, 12:47 door Anoniem
Door Tha Cleaner:
Door Anoniem: Het grote probleem is dat het aanbod van goede en goedkope simpele mobiele telefoons beperkt is, en ook bedreigd wordt doordat 2G wordt afgeschaft.
Dus ze al vervangen moeten worden?
Met NL-Alert beperk je je dus tot dure en ingewikkelde telefoons die afhankelijk zijn van de marktwerking van grote bedrijven als Google en Apple.
Wat toevallig 98%-99% van de markt momenteel is. Ik denk dat je dan een goed bereik hebt?

Wie geen G of A telefoon heeft, waarom een de Opensource hier dan nog geen software voor gemaakt?

Wow, jij zit blijkbaar echt gevangen in een bubbel van waaruit bezien die 98%-99% de groep die in armoede leeft niet opvalt. En het klinkt wel lekker veel (bijna 100%) maar je zegt het zelf al: van de markt. En mensen die het zich niet kunnen permitteren om een bruikbare smartphone te bezitten, die vallen daar al buiten. Als je gaat kijken naar de doelgroep die je wilt alarmeren (de gehele bevolking) en de doelgroep van smartphones als markt, dan kom je heel ver boven die 100% van die markt uit. In jouw wereld is het zeker wel genoeg als in ieder geval de mensen met genoeg geld worden gealarmeerd. Groot gelijk heb je, als je geen mensen kent die buiten jouw boot vallen.
15-03-2024, 12:48 door Anoniem
Die Ollongren is totaal niet capabel voor haar functie.
De wapenproductie is achtergebleven en nu met de oorlog in Oekraïne is dat een probleem.
En wat doet Ollongren nu?
Zij zegt: “de pensioenfondsen zijn onderdeel van dit probleem” want die zouden niet willen investeren in de wapenindustrie.
In het verleden heb ik haar daar nooit over gehoord en bovendien is het niet geheel juist dat pensioenfondsen niet willen investeren.
Zij heeft gewoon zelf steken laten vallen, heeft niet opgelet en nu wordt zij ineens nerveus.
Laat ze alsjeblieft haar mond houden over het luchtalarm en haar functie overdragen aan iemand die wel capabel is.
15-03-2024, 12:58 door Anoniem
Een halve eeuw geleden konden wij lopen op de maan.
Sterker, we brachten een golfkarretje mee, en reden op de maan.

Nu, een halve eeuw later, meerdere GPS systemen, multicore-CPU's, DPU's, TPU's voor artificial intelligence, quantum computing, of simpelweg TCP, hebben we veel meer techniek, waar we raketten mee kunnen terugbrengen op autopilot.
Maar zelf met oneindig veel pogingen is het beste resultaat dat we ondersteboven op de maan terecht komen.

Ja, BB is wellicht hopeloos verouderd, maar het lijkt mij een stuk betrouwbaarder voor zowel burger als overheid.
Helemaal in een tijdperk met digitale oorlogsvoering wil je liever iets meer fysiek i.p.v. volledig digitaal.

Als die 3e wereldoorlog er komt, wil je niet die doden op je geweten hebben, Ollongren.
Oh wacht... "geweten hebben".
15-03-2024, 13:19 door Anoniem
Door Tha Cleaner:
Door Anoniem:
Advies van de overheid:

Ga zo snel mogelijk naar binnen
Ga snel uw huis of het dichtstbijzijnde gebouw in.

Ziet u andere mensen die de sirene niet horen? Waarschuw ze.
Help andere mensen en dieren: laat ze bij u schuilen.
Kinderen die op school of op de opvang zijn, blijven daar. De begeleiders helpen ze.
Zit u in de auto?
Parkeer en ga snel ergens naar binnen.
Kan dat niet? Blijf in de auto, zet de motor uit en doe de luchtroosters dicht. Houd ook ramen en deuren dicht.
Zet de radio aan en luister naar de regionale omroep. U krijgt zo meer informatie over wat u moet doen.
Doe deuren, ramen en andere openingen dicht
Sluit deuren en ramen. Zo komen gevaarlijke stoffen niet binnen.
Denk ook aan andere openingen in uw huis: de afzuigkap, roosters of een tussendeur.
Zet de mechanische ventilatie uit door de stekker eruit te trekken.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-de-sirene-gaat
Klinkt mij niet heel erg verstandig bij "overstromingen en aardverschuivingen "

"Zet de radio aan en luister naar de regionale omroep. U krijgt zo meer informatie over wat u moet doen." Je moet wel heel lange armen hebben om de radio aan te zeggen van buiten het huis.

Verder draagt het geluid ook buiten de steden en dorpen zo kunnen recreërende en mensen ook gealarmeerd worden. De vakantie parken en campings zitten immers tegenwoordig het gehele jaar vol.
15-03-2024, 13:53 door Anoniem
Door Tha Cleaner: Je kunt je afvragen wat een luchtalarm toevoegt bij een kernaanval

Bij een thermonucleaire explosie ontstaat een EMP die alle gevoelige microelectronica tot op grote afstand door doet branden. Slechts een drietal zware kernbommen op honderden kilometers van de buitengrenzen van Nederland volstaan.

The effects of damage can range from imperceptible to the eye, to devices literally blowing apart.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_electromagnetic_pulse#Effects

NL-Alert is dan in 1 klap zo goed als volledig uitgeschakeld, maar de ouderwetse sirenes doen het dan mogelijk nog wel.
15-03-2024, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_electromagnetic_pulse#Effects

NL-Alert is dan in 1 klap zo goed als volledig uitgeschakeld, maar de ouderwetse sirenes doen het dan mogelijk nog wel.

ben je een tikje dom ?

Die sirene masten zijn óók afhankelijk van stroom, en een controller, en aansturing.
Er staat ECHT GEEN mannetje met een geel hesje aan de zwengel van een luchthoorn te draaien.
Het zou me eigenlijk totaal niet verbazen als de aansturing van de sirenemasten ook via het mobiele netwerk verloopt .
(ik heb er nooit informatie over gezien, maar het zijn er nogal veel,maar een vast fysiek netwerk tussen brandweer kazerna en 'alle sirene masten om de wijde omtrek' lijkt me niet )

Verder - met een sirene communiceer je alleen "ga naar binnen, ramen en deuren dicht, en stem af op de rampenzender"
Nou, daar heb je wat aan zeg, in jouw scenario waarin "alle stroom en communicatie uitgeschakeld is" .
TV regionaal is EMP bestendig gebouwd , denk je ? En het "internet+tv" netwerk naar de kijkers ?

De "aansturing" op meta niveau (hulpdienst die beslist 'nu alarm uitsturen') berust natuurlijk ook op een berg communicatie.
Bij een 'lokaal' probleem is dat wel uitgeregeld - behoorlijke brand, en de brandweer/gemeente laten de NL-alert in een aangewezen gebied uitgaat .

Als je praat over 'EMP impact' - hoe stel je voor dat de crisiscommunicatie uit "Den Haag" naar 'overal' gaat ?
Nu ja, in theorie is er het 'nationaal noodnet' , een gescheiden telefoonnet met aansluitingen op gemeente huis en politie buro enzo.
Of dat 'EMP bestendig' is, lange borrel discussie.
15-03-2024, 15:41 door Anoniem
Door Anoniem: Lucht alarm is 75% bereik.
NL-Alert is 92% bereik.

Maar zitten die 75% in de groep van 92%. Of is er maar deels overlap en bereik je zo samen 98-99%?
Heeft iedereen van die 92% altijd en overal zijn telefoon bij zich en aanstaan?
(Ik ben zelf niet zo vergroeid met dat apparaat. Ik vergeet hem zelfs)

Getallen zeggen weinig, zonder een nadere duiding. Als er ook maar 1% van die 8% extra bereikt kan worden met een luchtalarm, dan is dat al winst.
Of is een mensenleven niets meer waard?
Idem andersom. Als van die 25% met NL-alert ook maar 1% extra bereikt kan worden tijdens een ramp dan is dat ook al winst.


Door Anoniem: Lucht alarm kost minstens 160 miljoen euro en de overheid betaalt. maar hebben met brussel afgesproken met de 3% schuld dus waar komt het geld vandaan ? ga jij als burger 160 miljoen betalen die je op je bankrekening hebt ?

NL-Alert kost niets want de providers onderhouden dit en de burger betaalt.

Dus in beide gevallen betaalt de burger.
- Voor NL-Alert jaarlijks 2,4 miljoen (excl. de te maken kosten en abbo's voor de telefoons door burgers)
- Voor de WAS (tot 2040) jaarlijks 7,8 miljoen


Dus NL-Alert zelf en WAS kost bij elkaar 10,2 miljoen per jaar (tot 2040).
Verdeeld over 17 miljoen mensen is dat 0,6 euro per jaar per persoon.
Waar hebben we het dus over.
Al zou het een euro per persoon kosten, dan is dat nog steeds een goede investering om zoveel mogelijk mensenlevens te redden.


De getallen heb ik uit het volgende onderzoek:

https://open.overheid.nl/documenten/ronl-bf8175cf-19a3-46b6-b3c6-e95c4e10922b/pdf

(pag 27 & 33)


Lees trouwens ook pagina 18 even:

"Het bereik verschilt per leeftijdsgroep:
in december 2020 ontving 91% van de mensen tussen de 12 en 64 jaar het testbericht, 8% ontving het niet, en 1% gaf aan het niet te weten.
Van de 75-plussers ontving 73% het testbericht, 25% niet (20% gaf aan het bericht niet te hebben ontvangen en 5% gaf aan geen mobiele telefoon te hebben) en 2% gaf aan het niet te weten.
Het bereik onder 75-plussers volgt een stijgende trend: een jaar eerder ontving 62% van de 75-plussers het testbericht, 33% niet (28% gaf aan het bericht niet te hebben ontvangen en 5% gaf aan geen mobiele telefoon te hebben) en 5% gaf aan het niet te weten."


Met alleen NL-Alert accepteren we dan dus ook dat mn de ouderen (65+) minder goed meekomen en die meldingen zullen missen of niet begrijpen.


Door Anoniem: Lucht alarm gaat af. Wat moet ik dan doen ? radio of tv aan dit kost stroom dus als het plat licht weet ik niet wat ik moet doen.

NL-Alert krijg een bericht met wat ik moet doen. de instructies opvolgen en is sneller gecommuniceerd met de burger.

dus al met al er moeten keuzes gemaakt worden.

Vwb een luchtalarm:
Vroeger was geregeld dat er dan radiowagens of politie rond reden in het getroffen gebied, die omriepen wat je moest doen.
En hadden we nog radio's op batterijen die hun signaal uit de lucht haalden.


Vwb NL-Alert:
Als de zendmasten nog overeind staan en het doen,
als je je telefoon bij je hebt en die aan staat,
als je je niet in een gebied bevindt waar ontvangst slecht is of waar het signaal je telefoon niet goed bereikt,
als het bericht niet vertraagd aankomt,
dan weet je misschien wat je moet doen.
... Als je bekend bent in de buurt.


Niets is perfect. Zeker niet tijdens een ramp of oorlog.
Maar daarom is redundantie nodig.
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Op zoveel mogelijk verschillende manieren.


Dat deze VVD-minster dat geldverspilling vindt, laat alleen maar zien dat ze een mensenleven weinig (financiele) waarde toekent. Zelfs een 0,46 euro per persoon is haar al teveel.
15-03-2024, 15:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Tha Cleaner: Je kunt je afvragen wat een luchtalarm toevoegt bij een kernaanval

Bij een thermonucleaire explosie ontstaat een EMP die alle gevoelige microelectronica tot op grote afstand door doet branden. Slechts een drietal zware kernbommen op honderden kilometers van de buitengrenzen van Nederland volstaan.

The effects of damage can range from imperceptible to the eye, to devices literally blowing apart.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_electromagnetic_pulse#Effects

NL-Alert is dan in 1 klap zo goed als volledig uitgeschakeld, maar de ouderwetse sirenes doen het dan mogelijk nog wel.

Als het goed is zijn die WAS systemen nog steeds gehard. Dus ja, die zouden het dan nog moeten doen. Of een of ander slimmerik heeft dat bij onderhoud uitgefaseerd. Want een EMP aanval... dat is tegenwoordig ondenkbaar. Oh, wacht...
15-03-2024, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Nu ja, in theorie is er het 'nationaal noodnet' , een gescheiden telefoonnet met aansluitingen op gemeente huis en politie buro enzo.
Of dat 'EMP bestendig' is, lange borrel discussie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Noodnet

Het noodnet is in 1991 opgeleverd. Het is robuust en simpel opgezet.
Maar of het gehard is tegen EMP. Speelde die dreiging nog in 1991?


Trouwens, het noodnet is ondertussen al uitgefaseerd.

Sinds 2011 hebben we de NCV:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodcommunicatievoorziening

Gebaseerd op IP-technologie met dus meer toeters en (video)bellen.
Dat zal zeer waatschijnlijk NIET gehard zijn tegen een EMP aanval.


Heeft er iemand nog een schaaltje borrelnootjes?
0:-)
15-03-2024, 16:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Tha Cleaner: Je kunt je afvragen wat een luchtalarm toevoegt bij een kernaanval

Bij een thermonucleaire explosie ontstaat een EMP die alle gevoelige microelectronica tot op grote afstand door doet branden. Slechts een drietal zware kernbommen op honderden kilometers van de buitengrenzen van Nederland volstaan.

The effects of damage can range from imperceptible to the eye, to devices literally blowing apart.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_electromagnetic_pulse#Effects

NL-Alert is dan in 1 klap zo goed als volledig uitgeschakeld, maar de ouderwetse sirenes doen het dan mogelijk nog wel.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtalarm
Verspreid over het hele land staan er ongeveer 4278 sirenes, die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer.

https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/hoe-werkt-de-sirene-die-de-eerste-maandag-van-de-maand-zon
Op de paal van het alarm zit een antenne waarmee het signaal van de brandweercomputer wordt opgevangen. En daaronder zit een kastje met daarin de sirenecomputer. Als het signaal opgevangen wordt stuurt deze een signaal naar de sirenecomputer die het alarm aanzet.
15-03-2024, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem: Laat een polder maar een meter onder water stasn... GSM/5G is dan al lang dood.

Van de week is in de wijk hiernaast de stroom van 10:00 tot 16:00 uitgezet geweest voor onderzoek, in de ruime omtrek was er geen internet verkeer meer door een ontbrekende wijkcentrale...
Mn telefoon staat vaak op bellen via wifi omdat er onvoldoende dekking is.
Ow de ups van de wijkcentrale hield het 20 seconden vol aanvan werkzaam heden 10.00 uur, 10:00:20 laatste logging over een tunnel..
10:00:47 eerste falen van een tunnel packet.

Dus moderne systemen hebben geen reserve meer... Dat is te duur.
Overigens is een paar jaar geleden heel het luchtalarm gemoderniseerd... Of is de NL overheid een pootje gelicht door Siemens.
Iets met ga naar binnen en zet Radio en TV aan. O wacht......
15-03-2024, 16:45 door Anoniem
Zo te horen met dit gekibbel en ellende kan ik beter vertrouwen op mijzelf, geen overheid, die is uberhaupt al niet meer te vertrouwen, ik heb al een BOB (Bug Out Bag) en een set lang houdbaar water en eten voor als ik me langdurig binnen moet verschansen.
Voor de rest; ik kan de wereld niet veranderen, die rottige "wereldleiders" die mensen voortdurent in gevaar brengen is van alle dagen, een burger kan beter goed voor zichzelf en haar naasten zorgen, en geen hulp verwachten, dat is de meest gezonde houding, zelf je leven in eigen handen, en niet in de incompetente handen van menig overheid.
15-03-2024, 16:54 door Anoniem
Wat zijn de kosten om al die systemen te ontmantelen?
58 miljoen

En wat zijn de kosten voor instanthouding tot 2040?
160 miljoen

En dat voor behoudt tot 2040 dus belasting kosten verdeling voor rond 13 miljoen mensen over 15 jaar verspreid.

We hebben het over 160 miljoen voor veiligheid van alle nederlanders hier tegen over bijvoorbeeld 843 miljoen voor select aantal ambetnaren een plek te geven voor hun derrière bij het binnenhof.

Waar in godsnaam hebben we het over !!
15-03-2024, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: Want een EMP aanval... dat is tegenwoordig ondenkbaar. Oh, wacht...

The Day After by Nicholas Meyer, 1983

"The catastrophic events you
have just witnessed are, in all
likelihood, less severe than the
destruction that would actually
occur in the event of a full nuclear
strike against the United States.

It is hoped that the images of
this film will inspire the nations
of this earth, their peoples and
leaders, to find the means to
avert the fateful day."


https://en.wikipedia.org/wiki/The_Day_After
15-03-2024, 17:52 door Anoniem
Ik ben niet bang voor een kernaanval. Totaal onlogisch en zal waarschijnlijk niet gebeuren. Dergelijke dreigementen slaan nergens op en is alleen voor de beeldvorming. Het laat alleen maar zien wat voor slappeling ze zelf zijn.

Inderdaad is er bij een kernaanval een EMP en dan gaat elektronica stuk. Geen idee of het systeem daar tegen kan. Veel mensen zullen toch al in paniek zijn als hun mobieltje niet meer werkt....
15-03-2024, 18:39 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zijn de kosten om al die systemen te ontmantelen?
58 miljoen

En wat zijn de kosten voor instanthouding tot 2040?
160 miljoen

En dat voor behoudt tot 2040 dus belasting kosten verdeling voor rond 13 miljoen mensen over 15 jaar verspreid.

We hebben het over 160 miljoen voor veiligheid van alle nederlanders hier tegen over bijvoorbeeld 843 miljoen voor select aantal ambetnaren een plek te geven voor hun derrière bij het binnenhof.

Waar in godsnaam hebben we het over !!

We kunnen wel (veel te laat) een order gunnen voor 4-6 MILJARD voor 4 nieuwe duikboten.
En dan is 160 miljoen over 15 jaar verspreid teveel.
Maak er een postje van in die 6 miljard. Financieringsprobleem opgelost.
15-03-2024, 19:18 door Anoniem
De minister is ook verouderd. Laten we die dan eerst maar uitfaseren.
15-03-2024, 19:25 door Anoniem
In Israël krijgen burgers tijdens raketaanvallen soms wel en soms geen broadcast bericht. De ervaring leert dat het mobiele alarmering systeem niet betrouwbaar is. Het luchtalarm werkte altijd. In oorlogssituaties wordt het mobiele netwerk vaak als eerste uitgeschakeld. Zonder sirenes heeft Nederland in oorlogstijd geen waarschuwingssysteem meer.
15-03-2024, 21:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben niet bang voor een kernaanval. Totaal onlogisch en zal waarschijnlijk niet gebeuren.

Het feit dat wij, jij en ik vandaag nog leven zijn, is te danken aan slechts één man: Stanislav Petrov (1939 - 2017).

His subsequent decision to disobey orders, against Soviet military protocol, is credited with having prevented an erroneous retaliatory nuclear attack on the United States and its NATO allies that could have resulted in a large-scale nuclear war. An investigation later confirmed that the Soviet satellite warning system had indeed malfunctioned.

The Man Who Saved the World is een Deense documentaire uit 2013 van filmmaker Peter Anthony. Waar gebeurd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov
16-03-2024, 08:05 door Anoniem
De overheid wil graag op dit punt ook toegang tot alle telefoons van alle burgers
16-03-2024, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben niet bang voor een kernaanval. Totaal onlogisch en zal waarschijnlijk niet gebeuren. Dergelijke dreigementen slaan nergens op en is alleen voor de beeldvorming. Het laat alleen maar zien wat voor slappeling ze zelf zijn.

Inderdaad is er bij een kernaanval een EMP en dan gaat elektronica stuk. Geen idee of het systeem daar tegen kan. Veel mensen zullen toch al in paniek zijn als hun mobieltje niet meer werkt....

Een "kernaanval" kan (tegenwoordig) ook betekenen dat er strategsich een of enkele bom op grote hoogte in de atmosfeer tot ontploffing gebracht worden, juist om die electronica kapot op grote schaal te maken.
Wat ook kan is een EMP puls aftrappen met een machine.

Dan moet je maar hopen, dat niet iedereen hetzelfde gedacht heeft als jij: "Dat gaan ze nooit doen."
Want dan sta je aardig in je onderbroek, als de dure machientjes om het land te verdedigen, het opeens niet meer doen. :-)

Landsverdegiging kost veel geld.
En met de regeringen van de afgelopen decennia, heb ik er een hard hoofd in dat we nu nog goed voorbereid zijn.
Alles moest zo goedkoop mogelijk. Kijk maar naar de onderzeeers. Zwaar verouderd. Op het punt uit elkaar te vallen.
En dan nog kost het 10 jaar voordat de vervanging geregeld zal zijn. Als er nu een beslissing genomen wordt.

Maar goed laten we maar een schietgebedje doen dat de huidige en toekomstige leiders van de kernmachten nog steeds geloven in "Mutually Assured Destruction" (MAD). Maar dit veriest een balans. En die kan makkeijk uit zijn evenwicht raken.
Als ook maar een van hen dit acroniem (MAD) negeert, of een leuk handeltje sluit met een andere kern-grootmacht, dan kun je nog aardig beteuterd staan te kijken.

Zeg nooit dan mensen geen stomme dingen kunnen doen.
Daar zijn we als mensheid juist experts in.

"Hope for the best, but expect the worst."
"Ik ben een realist, zegt de pessimist."
16-03-2024, 10:18 door Anoniem
Door Anoniem: In Israël krijgen burgers tijdens raketaanvallen soms wel en soms geen broadcast bericht. De ervaring leert dat het mobiele alarmering systeem niet betrouwbaar is. Het luchtalarm werkte altijd. In oorlogssituaties wordt het mobiele netwerk vaak als eerste uitgeschakeld. Zonder sirenes heeft Nederland in oorlogstijd geen waarschuwingssysteem meer.
We zitten alleen niet in een oorlogstijd momenteel (kan je over discussiëren). Is dit ook een realistisch scenario? Welke gek zou een NAVO land willen aanvallen? Zelfs Rusland is niet zo dom.

En in oorlogstijd... Zouden de meeste Nederlanders niet eens meer weten wat we moeten doen. Want FM doet het bijna niet meer of is door isolatie niet meer binnen te ontvangen.
Regionale TV, ik zou geen idee hebben welke zender dit meer is. Daarnaast.... dat vraagt weer een hoop van infrastructuur, zoals werkende TV zenders en de benodigde infrastructuur (IPTV)?

Wel bijzonder dat in Oekraïne nog gewoon de mobieltjes werken. Zou misschien ook kunnen, omdat dit niet het belangrijkste is. Brandstof is bijvoorbeeld veel belangrijker, wegen en verdedigingen, eventueel energie voorzieningen.
Een energie centrale zou veel effectiever zijn, waarna het complete net waarschijnlijk in elkaar klapt. 96 uur noodstroom heeft dan ook niet heel erg veel nut meer. Zonder verdere communicatie mogelijkheden.
16-03-2024, 12:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In Israël krijgen burgers tijdens raketaanvallen soms wel en soms geen broadcast bericht. De ervaring leert dat het mobiele alarmering systeem niet betrouwbaar is. Het luchtalarm werkte altijd. In oorlogssituaties wordt het mobiele netwerk vaak als eerste uitgeschakeld. Zonder sirenes heeft Nederland in oorlogstijd geen waarschuwingssysteem meer.
We zitten alleen niet in een oorlogstijd momenteel (kan je over discussiëren). Is dit ook een realistisch scenario? Welke gek zou een NAVO land willen aanvallen? Zelfs Rusland is niet zo dom.

Uitlokken casus belli is een onderdeel van de krijgskunst, en Nato heeft na recente uitbreiding, weinig ervaring met onderlinge samenwerking. De manier waarop Oost-Europese en de Baltische Staten naar Rusland kijken, is fundamenteel anders dan de landen van de 'oude Nato' en de opstarters van West-Europese samenwerking na '45. Er zijn partijen die belang hebben bij het vuurtje opporren van de verschillende attitudes binnen de Navo. Bovendien bestaan er heel veel Russen, en dus ook heel veel Russische meningen en attitudes, ook binnen de krijgsmacht. Klinkt misschien vreemd, maar eerst maar eens de uitslag van de verkiezingen in Rusland afwachten. De periode van de tandem Medvedev-Poetin rond de jaren 2010, heeft Navalny bijvoorbeeld groot en bekend gemaakt.

Luchtalarm: waarom dit laten afhangen van de telco-bedrijven? Ik krijg het vermoeden dat de publieke uitspraken van Ollengren op heel andere kennis is gebaseerd dan publiekelijk wordt medegedeeld. Letaliteit berekenen is noodzakelijk bij het nemen van dergelijke beslissingen. Kamerleden zouden hierop moeten doorpakken.
16-03-2024, 13:42 door Anoniem
Kom nou toch waar zouden we bang voor zijn. De jongeren in Rusland zijn denk ik veel banger. Die hebben een grote kans om naar het front te worden gestuurd... Maar het ging over luchtalarm en NL-alert. Het systeem heeft meerdere functies ook bijvoorbeeld om mensen te waarschuwen bij een ramp e.d. NL-Alert zou daar ook in kunnen voldoen. Zeker als we vervolgens ook elkaar gaan waarschuwen.
16-03-2024, 16:14 door Anoniem
onderzoek: iedereen een sms sturen met de vraag, 'heeft u dit bericht ontvangen?'...
wat is hier mis mee?

iedereen die een sms kan ontvangen heeft dus een telefoon, daarmee iedereen die geen telefoon heeft is uitgeschakeld van onderzoek = bias
bovendien wacht een sms 1 tot 14 dagen, afhankelijk van provider met afleveren, een sirene zet je NU aan en waarschuwt NU, ook als je gsm uit staat op je nachtkastje, ook in een betonnen kelder, parkeergarage, datacenter, enz..

bovendien is attention-bias hier ook van toepassing... een luchtalarm op maandag 12u is verwacht, dus geen of korte attention-span... business as usual, dus wordt het niet actief geregistreerd... een vraag 'heb je het luchtalarm 4 weken geleden gehoord?' levert een bias op. iig ten opzichte van een nu-nu-nu sms bericht...

laat luchtalarm om 3 uur 's nachts afgaan en vraag dan aan nederland of ze het gehoord hebben, denk dat je dan een hogere score haalt... ook mensen die het niet gehoord hebben.. om mee te kunnen klagen..
16-03-2024, 22:37 door Anoniem
Ik mis hier in alle posts de vraag WAAROM het zo zou zijn dat: "[Het luchtalarm / de waspalen] zijn sterk verouderd en end of life. Ze zijn echt niet te behouden."

Zou het misschien zo kunnen zijn dat er geen partij te vinden is die voor het minimale bedrag van een Europese aanbesteding alle risico's wil lopen, alleen maar omdat de Rijksoverheid die altijd structureel allemaal af wil afschuiven?
Waarmee de Rijksoverheid vele malen in haar eigen voet schiet, waardoor er allerlei zaken niet te onderhouden zijn, zoals luchtalarm, bruggen, en andere zaken van groot belang?

Het is uiteindelijk heel simpel: 2 systemen zijn veiliger dan 1. Het 'sterk verouderde' systeem kost eenmalig 160M, dat is E 8,90 p.p. of 160M / 1T of 0,16 promille van het geld dat jaarlijks in NL omgaat. Of 2 biertjes de man.
En dat voor iets belangrijks als veiligheid, dat is toch het 2e belangrijkste (1e is voeding volgens - de piramide van Markov) voor alle Nederlanders.
Echt veel (geld) schieten we nou ook niet op met deze domme bezuiniging. Ik dacht dat NL juist meer wilde investeren in veiligheid nu er meer dreiging vanuit het oosten komt?

Heel slim is het in ieder geval niet.
Wel erg armoedig.
17-03-2024, 00:22 door Anoniem
Het ligt er allemaal wel heel dik bovenop. Alles draait om controle. Iedereen aan de mobiele (liefst smart)phone is het doel.
Nog ff snel het fm-netwerk uitfaseren en dan is de cirkel rond. Daar zijn ze al een hele tijd mee bezig, maar nog steeds niet in geslaagd. Sterker nog: de noodradio's draaien nog steeds op batterijen. Die hebben geen 2, 3, 4 of 5G nodig.
17-03-2024, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het ligt er allemaal wel heel dik bovenop. Alles draait om controle. Iedereen aan de mobiele (liefst smart)phone is het doel.
Nog ff snel het fm-netwerk uitfaseren en dan is de cirkel rond. Daar zijn ze al een hele tijd mee bezig, maar nog steeds niet in geslaagd. Sterker nog: de noodradio's draaien nog steeds op batterijen. Die hebben geen 2, 3, 4 of 5G nodig.
Dat hangt er maar vanaf. Analoge tv bestaat niet meer omdat de Alticom torens geen analoge apparatuur meer aan boord hebben. Vroeger stak je een antenne uit die op de televisie was aangesloten, en je kon de Nederlandse zenders ontvangen. Maar die tijd is toch echt voorbij. En let op mijn woorden: die kant gaat het straks ook op met de analoge radio, waardoor je alleen nog met een internetradio naar de zenders kan luisteren.

Al enige jaren worden de torens gebruikt als datacentrum:
https://flevopost.nl/zakelijk-nieuws/Alticom-levert-21e-datacenter-op-in-tv-toren-Lelystad-27231077.html
17-03-2024, 12:39 door Tintin and Milou
Door Anoniem: onderzoek: iedereen een sms sturen met de vraag, 'heeft u dit bericht ontvangen?'...
wat is hier mis mee?

iedereen die een sms kan ontvangen heeft dus een telefoon, daarmee iedereen die geen telefoon heeft is uitgeschakeld van onderzoek = bias
bovendien wacht een sms 1 tot 14 dagen, afhankelijk van provider met afleveren, een sirene zet je NU aan en waarschuwt NU, ook als je gsm uit staat op je nachtkastje, ook in een betonnen kelder, parkeergarage, datacenter, enz..
SMS gaat over een ander kanaal/signaal dan een NL-Alert. Is dus niet vergelijkbaar.

Daarnaast, slapen denk ik de meeste door een luchtalarm heen. Van een NL-Alert wordt je wel wakker....
Hoort je wel het luchtalarm in een betonnen kelder of datacenter?

De meeste fietsen trouwens met oordopjes in, groot gevaar in het verkeer (ze horen niets meer), dus horen die nog wel het luchtalarm tegenwoordig?

Door Anoniem: Het ligt er allemaal wel heel dik bovenop. Alles draait om controle. Iedereen aan de mobiele (liefst smart)phone is het doel.
Voor de rest gaat alles wel goed met je?

Nog ff snel het fm-netwerk uitfaseren en dan is de cirkel rond. Daar zijn ze al een hele tijd mee bezig, maar nog steeds niet in geslaagd. Sterker nog: de noodradio's draaien nog steeds op batterijen. Die hebben geen 2, 3, 4 of 5G nodig.
Welke jeugd gebruikt er nu nog FM radio of heeft zelfs thuis een radio staan?
In het huis van mijn broer is dit in ieder geval het geval.
Hier thuis, ontvang ik trouwens ook geen FM radio meer vanaf toen Ziggo het signaal niet meer door gaf. In huis trouwens ook geen FM bereik in mijn woning van 2004. Iets met goede isolatie.
En zonder elektriciteit, doet mijn stereo (radio) het ook niet.
17-03-2024, 13:57 door Anoniem
Reken er op dat als we aangevallen worden dat internet en gsm het vrij snel niet meer zullen doen.
17-03-2024, 14:49 door Anoniem
Het luchtalarm is in theorie nuttig tijdens een oorlogssituatie, maar in de praktijk zal het dan nutteloos zijn. Het enige land wat Nederland mogelijk zal aanvallen is Rusland. En in dat geval zal het een enorme "first strike" zijn met als doel zo veel mogelijk te raken voordat de NATO kan terugslaan. Bij een lancering vanaf Kaliningrad hebben we minder dan 10 minuten voordat het te laat is. Niets kan de bevolking dan nog redden.

Voor alle andere rampen werkt NL alert beter; het kan namelijk direct informatie geven zonder dat je op zoek moet gaan naar een oude radio (op batterijen) en de frequentie van de regionale omroep hoeft te weten.
17-03-2024, 15:16 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mis hier in alle posts de vraag WAAROM het zo zou zijn dat: "[Het luchtalarm / de waspalen] zijn sterk verouderd en end of life. Ze zijn echt niet te behouden."

Zou het misschien zo kunnen zijn dat er geen partij te vinden is die voor het minimale bedrag van een Europese aanbesteding alle risico's wil lopen, alleen maar omdat de Rijksoverheid die altijd structureel allemaal af wil afschuiven?
Waarmee de Rijksoverheid vele malen in haar eigen voet schiet, waardoor er allerlei zaken niet te onderhouden zijn, zoals luchtalarm, bruggen, en andere zaken van groot belang?

Het is uiteindelijk heel simpel: 2 systemen zijn veiliger dan 1. Het 'sterk verouderde' systeem kost eenmalig 160M, dat is E 8,90 p.p. of 160M / 1T of 0,16 promille van het geld dat jaarlijks in NL omgaat. Of 2 biertjes de man.
En dat voor iets belangrijks als veiligheid, dat is toch het 2e belangrijkste (1e is voeding volgens - de piramide van Markov) voor alle Nederlanders.
Echt veel (geld) schieten we nou ook niet op met deze domme bezuiniging. Ik dacht dat NL juist meer wilde investeren in veiligheid nu er meer dreiging vanuit het oosten komt?

Heel slim is het in ieder geval niet.
Wel erg armoedig.

Nee, die 160 miljoen zijn de totale kosten voor instandhouding en gebruik tot en met 2040. Dus de eenmalige en structurele kosten.
Dus ongever 0,46 euro per persoon per jaar.

url]https://open.overheid.nl/documenten/ronl-bf8175cf-19a3-46b6-b3c6-e95c4e10922b/pdf[/url]

(specifiek de tabel op pag 33)

7,8 miljoen per jaar / 17 miljoen mensen = 0,458823529 euro per persoon per jaar.
Daar koop je geen 2 biertjes voor, lijkt mij.


Misschien moeten we maar een inzamelactie voor de WAS-palen houden, als de minister dat zakgeld nergens kan vinden in haar begroting. Een Giro 555 actie lijkt me op zijn plaats hiervoor.
"Help de armlastige minister de bevolking te beschermen. Geef nu voor WAS!"
17-03-2024, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: Reken er op dat als we aangevallen worden dat internet en gsm het vrij snel niet meer zullen doen.
Volgen mij werkt dit nog steeds in Oekraïne.
17-03-2024, 15:45 door Anoniem
Door Tintin and Milou:[...]
Hier thuis, ontvang ik trouwens ook geen FM radio meer vanaf toen Ziggo het signaal niet meer door gaf. In huis trouwens ook geen FM bereik in mijn woning van 2004. Iets met goede isolatie.
[...].
Slechte ontvangst van FM-radio wordt in Noord-Holland vooral veroorzaakt door bezuinigingen:
vroeger werd de zendmast in Wieringerwerf daarvoor gebruikt,
nu moeten we het hebben van de zendmast in Lopik in de provincie Utrecht...
Ook in andere plekken in Nederland kan dit probleem spelen.
17-03-2024, 20:04 door Anoniem
Door Anoniem:Dus ongever 0,46 euro per persoon per jaar.

url]https://open.overheid.nl/documenten/ronl-bf8175cf-19a3-46b6-b3c6-e95c4e10922b/pdf[/url]

(specifiek de tabel op pag 33)

7,8 miljoen per jaar / 17 miljoen mensen = 0,458823529 euro per persoon per jaar.
Daar koop je geen 2 biertjes voor, lijkt mij.
- De piramide is van Maslow, niet Markov
- Nederland telt inmiddels zo goed als 18 miljoen inwoners volgens CBS:
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsteller
Dus de prijs valt nog lager uit.
18-03-2024, 10:13 door Chase
Wat mij vooral begint op te vallen is dat de retoriek aan het veranderen is. Inmiddels heeft men het over de 'Staat van de oorlog in Europa'. Die staat van oorlog hadden we ook niet toen we troepen naar Bosnië stuurden. Europa is nu ook niet in oorlog. In de Oekraïne is het oorlog en vecht men tegen de Russen. Daarmee wil ik het niet teniet doen (het is een vreselijke oorlog, met ongekend menselijk leed), maar het is geen oorlog met of tegen Europa.

En terwijl men spreekt over het opstarten van een 'oorlogseconomie' (lees door de staat geregelde productie), wil mevr. Ollongren een van de meest robuuste waarschuwingssystemen die Nederland bezit de nek omdraaien en vervangen door een technisch kwetsbaarder systeem met minder bereik.

Ik begin steeds minder begrip te krijgen voor dat gestuntel in Den Haag en Brussel.
18-03-2024, 12:12 door Anoniem
Door Chase: Wat mij vooral begint op te vallen is dat de retoriek aan het veranderen is. Inmiddels heeft men het over de 'Staat van de oorlog in Europa'. Die staat van oorlog hadden we ook niet toen we troepen naar Bosnië stuurden. Europa is nu ook niet in oorlog. In de Oekraïne is het oorlog en vecht men tegen de Russen. Daarmee wil ik het niet teniet doen (het is een vreselijke oorlog, met ongekend menselijk leed), maar het is geen oorlog met of tegen Europa.

En terwijl men spreekt over het opstarten van een 'oorlogseconomie' (lees door de staat geregelde productie), wil mevr. Ollongren een van de meest robuuste waarschuwingssystemen die Nederland bezit de nek omdraaien en vervangen door een technisch kwetsbaarder systeem met minder bereik.

Ik begin steeds minder begrip te krijgen voor dat gestuntel in Den Haag en Brussel.

Goedkoop. Goedkoper. Goedkoopst.
Dat is de mantra bij de VVD en de kabinetten Rutte I t/m IV.
Het maakt ze weinig uit wie het aanbiedt en hoe goed het werkt, als het maar niets kost.
Dan blijft er mee over voor andere hobby projectjes. Zoals CSAM, CSS, biometrie databases, etc.

Waarom zouden ze veel geld gaan besteden aan een bevolking die ze al meedere decennia als potentiele criminelen beschouwen?
Dat is dan toch weggegooid geld.
21-03-2024, 10:43 door Anoniem
Zorgen over alternatief voor luchtalarm: bij stroomstoring begeeft NL-Alert het al na een paar uur [video]

https://www.ad.nl/binnenland/zorgen-over-alternatief-voor-luchtalarm-bij-stroomstoring-begeeft-nl-alert-het-al-na-een-paar-uur~a27b2e38/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.