image

Britse politie berispt voor delen van informatie via WhatsApp en Telegram

vrijdag 15 maart 2024, 12:02 door Redactie, 0 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft de politie van het graafschap Kent en de havenautoriteit van Dover berispt voor het gebruik van WhatsApp en Telegram om informatie over voertuigcriminaliteit te delen. De Telegramgroep die het korps gebruikte telde 241 agenten uit meerdere Britse politiekorpsen en internationale opsporingsdiensten.

Volgens de ICO werd via de groep persoonlijke informatie gedeeld, zonder dat hiervoor de juiste waarborgen waren getroffen. "Het gebruik van social media chatapps op persoonlijke apparaten voorkomt het noodzakelijke toezicht dat toezichthouders en managers zouden moeten hebben", aldus de toezichthouder. "Er zijn officiële kanalen waarmee opsporingsdiensten rechtmatig informatie kunnen delen, wat personeel ook zou moeten doen."

Volgens de toezichthouder had de havenautoriteit geen voldoende bewustzijn over de privacywetgeving of voldeed het hier aan. Tevens was de privacytraining voor operationele politiedoeleinden onvoldoende en was er geen risicoassessment uitgevoerd bij het aanmaken van de groepen. Zoals een proces voor het verwijderen van leden die niet langer meer voor de politie werkten.

Het politiekorps van Kent meldde zichzelf bij de Britse privacytoezichthouder nadat een politieagent via zijn eigen privételefoon een foto van iemands identiteitsbewijs had gemaakt en dit via de Telegramgroep deelde. 25 agenten van het korps bleken in de groep actief te zijn, waarvan er vijf ook persoonlijke informatie hadden gedeeld. De ICO stelde vast dat het politiekorps agenten niet voldoende had geïnformeerd dat het gebruik van privéapparatuur voor het verwerken van politiegegevens niet acceptabel was.

In het geval van de havenautoriteit van Kent overwoog de Britse privacytoezichthouder een boete van 500.000 pond op te leggen. "Maar hoge boetes voor publieke organisaties komen uit de publieke portemonnee en de gevolgen zijn voelbaar in de vorm van verminderde budgetten voor belangrijke diensten", aldus de ICO, die het bij een berisping liet. Ook het politiekorps van Kent kwam er met een berisping vanaf.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.