image

EDRi: politiediensten hebben geen bewijs voor noodzaak encryptie-backdoors

dinsdag 19 maart 2024, 11:59 door Redactie, 6 reacties

Politiediensten die in een werkgroep van de Europese Commissie bespreken hoe ze meer toegang tot data kunnen krijgen hebben geen bewijs aangeleverd dat dit nodig is of dat encryptie-backdoors noodzakelijk zijn, zo stelt de Europese burgerrechtenbeweging EDRi die eerder nog opriep tot het ontmantelen van de werkgroep. De High-Level Group (HLG) 'Going Dark' die de Commissie oprichtte bestaat uit afgevaardigden van nationale opsporingsdiensten met als doel het bespreken van 'toegang tot data voor effectieve rechtshandhaving'.

'Going Dark' is de term die opsporingsdiensten gebruiken voor het niet kunnen benaderen van gegevens door encryptie. Iets dat volgens beveiligingsexperts misplaatst is. "Het doel van deze groep is het vinden van manieren waardoor de EU politiediensten juridisch en technisch toegang tot meer data kan geven, alsmede het omzeilen van encryptie en andere essentiële beveiligingsfeatures in al onze digitale apparaten", aldus EDRi.

De burgerrechtenbeweging stuurde een 21 pagina's tellend document naar de werkgroep waarin het allerlei bezwaren vermeld. "EDRi heeft er herhaaldelijk op gewezen dat EU-instellingen en autoriteiten van lidstaten geen bewijs hebben geleverd voor de marginale voordelen van toegang tot elektronische data in vergelijking met minder indringende alternatieven, wat leidt tot wetsvoorstellen die de noodzakelijkheidstoets niet kunnen doorstaan."

Volgens EDRi is het noodzakelijk dat bewijs wordt geleverd om de geldigheid van de aannames, doelen en aanbevelingen van de werkgroep te kunnen beoordelen, maar wordt een dergelijk verzoek door de werkgroep juist weggewuifd. De burgerrechtenbeweging voegt toe dat de werkgroep zich vooral druk maakt om situaties waar encryptie en hardwarematige beveiliging ervoor zorgen dat er geen toegang tot data op een apparaat kan worden verkregen. "Er is geen statistische data gegeven om deze zorgen te ondersteunen", aldus EDRi.

Smartphones vandaag de dag zijn een ware 'goudmijn' voor opsporingsdiensten waarop allerlei informatie is te vinden, zo gaat de burgerrechtenbeweging verder. "Met het wijdverbreide gebruik van online diensten en smartphones, en het dominante model van surveillancekapitalisme wat leidt tot grootschalige dataverzameling voor commerciële doeleinden, beleven opsporingsdiensten een gouden eeuw van surveillance met toegang tot meer data van Europese burgers dan ooit te voren."

Afsluitend stelt EDRi dat Europese instellingen voorstellen in twijfel moeten trekken die om een algemene bewaarplicht of encryptiebeperkingen vragen, aangezien dit soort maatregelen fundamentele rechten aantasten, zonder dat ze aan de juridische voorwaarden van noodzakelijkheid en proportionaliteit voldoen. "In plaats daarvan zouden beleidsmakers juist moeten investeren in het versterken en promoten van de privacy van mensen en veiligere digitale plekken voor iedereen moeten bouwen."

Reacties (6)
19-03-2024, 14:16 door Anoniem
Daarom worden burgers, die op enig moment "minder transparant" blijken,
op allerlei manieren dwarsgezeten en niet alleen met eindeloze captcha's,

Daarom is ook van alles in de cloud geplaatst, zodat men deze gebruikers zelfs kan verbannen.

Uiteindelijk heeft men net zoveel kans als een stuk vee bij een boer. Geen kans dus.

Zo ver is het al door de mentaliteit: "Ik heb toch niets te verbergen".

Als de gewone burgers geen enkele anonimiteit en privacy meer hebben, hebben enkel (cyber)criminelen die nog.

Dit soort autoriteiten willen geen restricties, die leggen ze op aan jou en mij.
19-03-2024, 15:37 door Anoniem
Dit is de reden dat men o.a niets doet aan de drugshandel, criminelen zijn bij uitstek een middel om het "plebs" bang te maken zodat rechtse partijen kunnen scoren en de opsporingsdiensten een excuus hebben voor disproportioneel ingrijpen.

Zo jammer dat integere politici zo weinig in trek zijn bij de kiezer.
20-03-2024, 00:39 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is de reden dat men o.a niets doet aan de drugshandel, criminelen zijn bij uitstek een middel om het "plebs" bang te maken zodat rechtse partijen kunnen scoren en de opsporingsdiensten een excuus hebben voor disproportioneel ingrijpen.
Het is mij nog niet opgevallen dat linkse partijen een haar beter zijn.
Zo jammer dat integere politici zo weinig in trek zijn bij de kiezer.
Waar baseer je dat nou weer op?
20-03-2024, 08:06 door Anoniem
Gisteren, 14:16 door Anoniem (..)Als de gewone burgers geen enkele anonimiteit en privacy meer hebben, hebben enkel (cyber)criminelen die nog.
Resultaat: Dit beleid duwt meer mensen die waarde hechten aan hun privacy/anonimiteit in de richting van (cyber-)criminaliteit!
20-03-2024, 13:12 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is de reden dat men o.a niets doet aan de drugshandel, criminelen zijn bij uitstek een middel om het "plebs" bang te maken zodat rechtse partijen kunnen scoren en de opsporingsdiensten een excuus hebben voor disproportioneel ingrijpen.

Zo jammer dat integere politici zo weinig in trek zijn bij de kiezer.
Zijn die er dan? Ik heb juist de indruk dat integere mensen niet de politiek in willen.
21-03-2024, 15:10 door Anoniem
Vandaar dat het zo belangrijk is dat men bestanden afzonderlijk versleuteld op de telefoon en de lege ruimte wist door deze vol te schrijven.
Waar hier onbeperkte toegang een aantal criminelen tegenhoud zullen er dankzij deze achterdeurtjes in malafide regimes vele doden vallen omdat iemand wat "verkeerds" had gezegd.
Daarnaast heeft de politie het al dondersdruk met de huidige onopgeloste zaken, die stapelen zich op, op de dossierplanken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.