image

VS: Apple gebruikt security en privacy om monopolie te rechtvaardigen

vrijdag 22 maart 2024, 10:25 door Redactie, 12 reacties

Apple maakt gebruik van security en privacy om een monopolie op de smartphonemarkt te rechtvaardigen, zo stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie dat Apple gisteren hiervoor aanklaagde. Volgens de aanklacht heeft Apple een monopolie op de smartphonemarkt en gebruikt het de controle die het over iPhones heeft om zich met illegale, concurrentiebeperkende praktijken bezig te houden.

"Apple hult zichzelf in een nevel van privacy, security en consumentenvoorkeuren om het concurrentiebeperkende gedrag te rechtvaardigen", zo staat in de aanklacht. Volgens de Amerikaanse aanklager geeft Apple miljarden dollars uit aan reclame om mensen te laten geloven dat alleen Apple hun privacy en security kan beschermen. "Selectief compromitteert Apple privacy- en securitybelangen als dit in het eigen financiële belang is", zo valt verder te lezen. Als voorbeeld wordt genoemd het verlagen van de veiligheid van sms-berichten of het voor miljarden dollars instellen van Google als standaard zoekmachine op de iPhone, terwijl er privacyvriendelijkere zoekmachines zijn.

"Apple gebruikt privacy- en securityredenen als een elastisch schild dat kan worden uitgerekt of samengetrokken om Apples financiële en zakelijke belangen te dienen", zo laat de aanklager verder weten (pdf). Die stelt ook dat Apple opzettelijk chatapps van anderen beperkt ten opzichte van de eigen chatapp. "Doordat te doen verlaagt Apple bewust en opzettelijk de kwaliteit, privacy en veiligheid voor diens eigen gebruikers en anderen die geen iPhone hebben."

Een ander punt dat de aanklager hekelt is dat Apple voor iPhones geen andere appstores toestaat, wat inmiddels wel het geval is in de EU. Apple heeft altijd gesteld dat dit nodig is om gebruikers te beschermen tegen malafide apps. De Amerikaanse aanklager wijst echter naar de mogelijkheid voor Mac-gebruikers om willekeurige applicaties te installeren en dat dit geen probleem is gebleken. "Dit zorgt nog steeds voor een veilige ervaring voor Mac-gebruikers, wat aantoont dat Apples controle over appdistributie- en -creatie op de iPhone veel strenger dan noodzakelijk is om de privacy en security van gebruikers te beschermen."

Image

Reacties (12)
22-03-2024, 10:36 door Anoniem
Ik betwijfel ten zeerste dat dit werkelijk te maken heeft met consument beschermen tegen een monopolie anders hadden ze al lang geleden ingegrepen.

Dit heeft meer weg van een carrot or stick taktiek. Ze vallen Apple aan met iets wat hun economisch raakt vervolgens achtergesloten deuren komt er een akkoord waarbij er verbazingwekkend weinig zal verandere op het oog voor de consumenten. Wat er wel ondertussen wel gaat gebeuren is dat er een backdoor mogelijkheid beschikbaar wordt gesteld voor de ABC's voor hun eigen super apps en silent deployment.

Dat of overheid in Amerika heeft het licht gezien qua bedrijfs monopolies maar dat is eerder een slechte grap dan ooit werkelijkheid.
22-03-2024, 10:40 door Anoniem
Monopolie misbruik heet dit. Microsoft en Google zijn er al voor veroordeeld. Nu Apple nog. Zo zie je maar van big tech hoef je het niet te hebben. Security en privacy is alleen maar marketing.
22-03-2024, 11:00 door Anoniem
Aan de andere kant is wat Apple doet heel logisch. Overheden spelen bedrijven tegen elkaar uit onder het motto 'gezonde concurrentie', en als ze prijsafspraken maken of te groot worden heb je daar ook regels voor. Beursgenoteerde bedrijven dienen hun aandeelhouders die voornamelijk geven om geld, dus krijg je vanzelf continu dit soort uitwassen. Verrassend is dit allerminst. Wel jammer dat het niet slimmer en beter lijkt te kunnen. Kennelijk hebben mensen behoefte aan dit soort bezigheidstherapie.
22-03-2024, 13:30 door Anoniem
Precies waar Apple Microsoft vroeger van betichtte. Wat dat betreft zijn al die grote jongens hetzelfde: ze willen wel graag op gelijke voet werken als ze klein zijn, maar als ze eenmaal een kritieke massa hebben bereikt, dan gelden plots andere regels. De hypocrisie druipt van Apple af en is een goede reden om er ver van te blijven.
22-03-2024, 13:52 door Anoniem
Een gezond bedrijf is open en laat iedereen koppelen met aansluitvoorwaarden.
Een monopolist die (illegaal) de boel afschermd door te liegen over beveiliging sluit alles af.
Gezien dat ik bij aliexpress zo'n 1200 verschillende apple-watches kan kopen die perfect werken op een android (en een batterij hebben die wel een week mee gaat ipv 3 uur voor de originele) is het erg BS dat apple 3 jaar nodig heeft om een watch te laten werken met een android. Zeker gezien alle API's gewoon open source zijn..
22-03-2024, 14:09 door Anoniem
Volgens de Amerikaanse aanklager geeft Apple miljarden dollars uit aan reclame om mensen te laten geloven dat alleen Apple hun privacy en security kan beschermen. "Selectief compromitteert Apple privacy- en securitybelangen als dit in het eigen financiële belang is",
Als ik dit goed begrijp dan heeft die aanklager geen interesse in privacy en veiligheid voor de gebruikers, helemaal
niets. Ik weet niet hoe veilig of privacy gevoelig een iPhone is maar wat ik over smartphones lees is het toch een
betere keus dan andere smartphone’s. Maar ik blijf er bij, de beste keus is geen smartphone voor mij maar helaas
worden ik steeds meer gedwongen.
22-03-2024, 14:29 door Anoniem
Het woord monopoly ligt zo lekker in de mond, bijna niemand kan het fatsoenlijk definieren.
Vooral de links draaiende politici die overal maar monopolies zien ook als ze er niet zijn.
Die bedrijven vinden het prachtig, met nog hogere regeldruk wordt concurrentie alleen maar moeilijker en duurder voor de consument.
Monopolies kunnen alleen maar blijven bestaan dankzij de overheid.
Vrijwillig een apple telefoon kopen en dan vervolgens klagen over apple, hilarisch en dom en oh oh wat slecht dat apple zoveel geld verdient. Lijkt me toch heerlijk om zo simpel over dingen te kunnen denken.
22-03-2024, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: Monopolie misbruik heet dit. Microsoft en Google zijn er al voor veroordeeld. Nu Apple nog. Zo zie je maar van big tech hoef je het niet te hebben. Security en privacy is alleen maar marketing.

Het bestaat weldegelijk, maar over het algemeen niet tussen de techgiganten met een enkele uitzondering daargelaten.
Ik stel GrapheneOS voor met FLOSS-gebaseerde beveiligingssoftware. (Transparante non-profit)
22-03-2024, 16:22 door Anoniem
The Hated One heeft een aantal video's gemaakt over de manier waarop Apple met haar gebruikers omgaat, het is inderdaad een monopolie.

Don't Believe Apple's Privacy Grandstanding
https://youtu.be/shxTTon5lfs&t=0

iPhone's Security Is More Broken Than You Think
https://youtu.be/zvTKikwUMRg&t=0

Apple Has a Slavery Problem
https://youtu.be/5yqRZo4usjk&t=0

ACTUALLY! Android is more private than the iPhone!
https://youtu.be/nQ9LR8homt4&t=0

Apple Is Terrible for Your Privacy
https://youtu.be/r38Epj6ldKU&t=0
22-03-2024, 20:30 door Anoniem
Het woord monopoly ligt zo lekker in de mond, bijna niemand kan het fatsoenlijk definieren.
Toch wel daarom deze link hieronder.

https://www.vice.com/nl/article/vb4jkm/de-vergeten-anti-kapitalistische-oorsprong-van-monopoly
23-03-2024, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Het woord monopoly ligt zo lekker in de mond, bijna niemand kan het fatsoenlijk definieren.
Vooral de links draaiende politici die overal maar monopolies zien ook als ze er niet zijn.
Die bedrijven vinden het prachtig, met nog hogere regeldruk wordt concurrentie alleen maar moeilijker en duurder voor de consument.
Monopolies kunnen alleen maar blijven bestaan dankzij de overheid.
Vrijwillig een apple telefoon kopen en dan vervolgens klagen over apple, hilarisch en dom en oh oh wat slecht dat apple zoveel geld verdient. Lijkt me toch heerlijk om zo simpel over dingen te kunnen denken.
Alleen complexe personen lijken het heerlijk om zo simpel over dingen te kunnen denken. Dat zegt genoeg en rechts Nederland houdt van monopolies. IK weet niet waarom.
24-03-2024, 13:49 door Anoniem
De Europese Unie heeft Apple op soortgelijke gronden aangepakt. Begin deze maand legde Brussel het concern een megaboete van 1,8 miljard euro op omdat het vond dat Apple muziekstreamingdiensten als Spotify benadeelde door een commissie te heffen op alle aankopen binnen zijn App Store. Veel klanten waren er niet van op de hoogte dat ze goedkopere abonnementen op Spotify konden afsluiten buiten Apple om.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/22/de-grootste-uitdaging-van-de-macht-van-apple-in-de-verenigde-staten-a4193961
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.