image

Overheid publiceert kader voor online leeftijdsverificatie: geen 'silver bullet'

dinsdag 9 april 2024, 14:22 door Redactie, 5 reacties

De overheid heeft een kader gepubliceerd dat ontwikkelaars moet helpen om te komen tot een adequate vorm van leeftijdsverificatie voor hun online producten of diensten. "Hierdoor worden minderjarigen op een passende en effectieve manier beschermd tegen bijvoorbeeld content die voor hen schadelijk kan zijn", aldus demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering die het 'Raamwerk Online Leeftijdsverificatie' naar de Tweede Kamer stuurde (pdf).

Het Raamwerk is opgesteld door consultancybureau Considerati. "Minderjarigen kunnen online in aanraking komen met voor hen ongepaste online content, schadelijke middelen kopen, of schadelijke activiteiten ondernemen. Leeftijdsverificatie kan voorkomen dat minderjarigen in aanraking komen met schadelijke content, middelen of activiteiten", aldus het bureau. "Helaas zijn bestaande leeftijdsverificatie mechanismen veelal inadequaat."

De meeste digitale diensten maken gebruik van alleen een 'zelfverklaring', waarbij de gebruiker zelf moet aangeven hoe oud hij is. "Door online leeftijdsverificatie te verbeteren kunnen minderjarigen beter beschermd worden", zo stelt het bureau. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft eerder al aangegeven dat het methodes van online leeftijdsverificatie wil versterken.

Geen one-size-fits-all

Considerati laat weten dat er geen one-size-fits-all verificatiemethode is die in alle gevallen de beste oplossing biedt. De gekozen methode heeft bijvoorbeeld ook een impact op de privacy van gebruikers. "Naast de rechten van het kind kunnen ook de rechten van andere personen in de samenleving worden geraakt. leeftijdsverificatie betekent dat iedereen die van de dienst gebruik maakt aan de verificatie moet worden onderworpen. Daarmee is bijvoorbeeld niet alleen de privacy van het kind in het geding, maar ook die van andere gebruikers van de dienst", zo schrijft het bureau.

Het Raamwerk geeft een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor leeftijdsverificatie. "Er lijkt (nog) geen ‘silver bullet’ te bestaan voor (online) leeftijdsverificatie die tegemoet kan komen aan alle belangen die spelen. We kunnen stellen dat methoden met een hogere robuustheid zich moeilijk(er) verhouden tot de belangen privacy en inclusiviteit, terwijl de methoden die meer inclusief zijn (zoals zelfverklaring) veelal onvoldoende robuust zijn om effectief de leeftijd van een persoon te verifiëren", is echter de conclusie.

In de aanbevelingen stelt het consultancybureau dat door het ontbreken van een 'silver bullet' er terughoudend moet worden betracht met het voorschrijven of verplichten van een specifieke leeftijdsverificatiemethode voor alle gevallen. "De noodzaak en wenselijkheid van leeftijdsverificatie is sterk afhankelijk van de context en de concrete implementatie van een methode", aldus de aanbeveling.

Test online alcoholverkoop

Staatssecretaris Van Huffelen meldt aan de Tweede Kamer dat het kader op dit moment wordt getoetst met het ministerie van Volksgezondheid bij online alcoholverkoop. Het afwegingskader wordt afhankelijk van de uitkomsten van deze toets mogelijk nog aangescherpt. "Ik blijf ook binnen de EU en bij de Europese Commissie onder de aandacht brengen dat adequate leeftijdsverificatie belangrijk is. Zo werk ik aan een non-paper waarin ik het belang van de bescherming van kinderrechten in de digitale wereld benadruk. Hierin wordt ook ingegaan op het belang van adequate leeftijdsverificatie", meldt Van Huffelen (pdf).

Reacties (5)
09-04-2024, 14:35 door Reinder
Het doel is al lang helder: verplichte verificatie van identiteit bij het verbinding maken met Internet zodat anoniem communiceren, bestanden delen of je mening uiten moeilijk of onmogelijk gemaakt wordt.

Dit is slechts het creeeren van het probleem waardoor op termijn het einddoel als oplossing gepresenteerd kan worden.
09-04-2024, 14:39 door Anoniem
Wat de uiteindelijke oplossing ook wordt, het moet iets op de smartphone zijn dat niet op de PC werkt en liefst iets met je bankpas of je identiteitskaart.

Voor de kinderen!
09-04-2024, 21:16 door Anoniem
Ah, de ultieme vrijheid van meningsuiting nek omdraaier, gebracht onder het vaandel van "think about the children".

Ergens in de jaren 70 kon ik al voor mij verboden voorwerpen bemachtigen, als minderjarige, want maakte simpelweg gebruik van iemand die dat wel mocht.

Heden ten dage is dat niet anders. Iedere minderjarige kan krijgen wat die wil met de juiste contacten. Aanschouw de minderjarigen die achter de vele ontploffingen staan in zo'n beetje ieder stedelijk gebied. Denkt u werkelijk dat iets als online leeftijdsverificatie ook maar een promille verschil daarin gaat maken?

Krankzinnige redenatie derhalve. Kom er gewoon ronduit voor uit dat je alles wilt weten van iedereen, en niet om hun te "beschermen", maar om ze te knevelen in de door jouw zo gewenste gedachtegang die ze moeten hebben. Hoe meer knuppels om mee te slaan, hoe beter. Gelijk Noord Korea. Jij niet luisteren? Dan pakken we je baan, gezin, familie, vrienden, kennissen, collega's, buren, wel. Hoe maffia.

De leider is goed, de leider is almachtig, wij buigen, knielen, en offeren onszelf op voor onze leider. Een doodscultus derhalve, waar alles en iedereen ondergeschikt is aan de wispelturige grillen van die leider. Zo was er de leider die bedacht dat bepaalde vogels massaal afgeslacht diende te worden, want dat had negatieve gevolgen op een deel van de oogst. Gevolg was dat allerlei insecten vrij spel kregen en de totale oogst mislukte. Miljoenen stierven de hongerdood, maar dat lag niet aan de leider, nee, het was de schuld van het gepeupel die te dom waren om de waarlijke opdracht van de leider gestalte te doen geven. Wat er absoluut niet aan de hand was is dat de leider een over het paard getilde beterweter is, die van toeten nog blazen weet, realisme nul komma nul, onhaalbare ideologische waanbeelden 200% maximaal, mag zelfs ten koste gaan van de gehele economie zodat niemand nog iets van verschil kan maken (hoezo woningnood, is dat belangrijk?), maar wel nog steeds meent daarom boven de rest te staan, ondanks een rits aan miskleunen, maar daar had de leider zelf geen last van, dus moet het altijd de schuld van anderen zijn geweest.

Welkom in dystopia.

U heeft meer als een decennia lang voor ideologie gestemd, in plaats van realisme, en nu, ten gevolge daarvan, "de ruk naar rechts" democratisch plaatsvindt (want de meerderheid is al die onzin meer als zat) haalt u zich in het hoofd om dat dan maar "te bevechten" op slinkse juridische wijze. Kortom, het ging nimmer om democratie, maar om oeverloos doordrammen, sowieso NIMBY, want wat goed is voor de rest, gaat veel te ver voor uzelf. Leer mij de ware aard van de zelfbenoemde pachter kennen.

Het tij keert, omdat de noodzaak van realisme, van daadwerkelijk haalbaar en betaalbaar (of zelfs enigszins verschil makend; voor Nederland is het netto resultaat, afgerond, 0,0000%; ondanks tientallen miljarden aan verbrand belastinggeld; waar onder andere vele woningen voor gebouwd had kunnen worden, alsmede verlaging van belastingdruk; want onhaalbare en onbetaalbare wensgedachten vreten nu eenmaal bergen geld op), voor velen, zich omhoog dringt, uit noodzaak. Ondanks al het wensdenken, de waanzin, van hen die het gros van de propaganda aanstuwen. Als je het onmogelijke opdringt, dan keert, vroeg of laat, de wal het schip; uit pure noodzaak. Altijd, keer op keer, kwestie van tijd. Al cake gegeten?

Of leert de geschiedenis der mensheid, bij herhaling, dat een volk, zich bedrogen en uitgemolken voelend, niets dan bewondering heeft voor haar leiders die hun dat hebben aangedaan?

Over het algemeen, leert de geschiedenis der mensheid, worden helpers (geen bedreiging, slechts een eeuwenlange geschiedkundige constatering) "aangesproken" op hun handelen in het verleden.

Bent u er voor het algemeen belang, is dat waar u zich met daadkracht hard voor maakt? Of bent u meer voor het excelleren van de belangen van uw eigen clubje, terwijl u de belangen van andersdenkenden clubjes torpedeert? Welnu, dat kan consequenties hebben. Want het volk wil antwoorden. Waarom is mijn steeds verkleinend vrij besteedbaar inkomen steeds minder waard? Waarom is mijn inkomen steeds eerder op dan het einde van de maand? Waarom besteed je meer geld en tijd aan het indoctrineren van mijn kinderen met je woke waanzin dan ze te leren rekenen, lezen en schrijven, zodat ze niet als halve analfabeten deze wereld ingaan? Waarom verbrand je tientallen miljarden aan belastinggeld voor onhaalbare doelen, terwijl je geen ene donder doet aan woningnood?

Geboortebeperking opdringen aan een bevolkingsgroep is genocide per definitie. Vertel mij, talloze autochtone jongvolwassenen, nog steeds in hun kinderkamer wonend, dwingen om het stichten van een gezin uit te stellen wegens "omstandigheden", opgedrongen door hun eigen regering, hun eigen "volksvertegenwoordigers", waar en hoe is dat geen genocide van een specifieke bevolkingsgroep?

Waar en wanneer is die zaak aanhangig gemaakt in het Internationale Gerechtshof? Niet he? Zo daadwerkelijk belangrijk zijn onze eigen zonen en dochters.
09-04-2024, 22:09 door Anoniem
Irma / Yivi
12-04-2024, 01:32 door Anoniem
Ik heb ooit een keer een GTA IV game voor een jongetje afgerekend, die stond daar zo akelig zijn geld aan vreemden aan te bieden met de vraag of ze de game voor hem wilden betalen, dus heb ik het maar gedaan voordat hij zijn geld aan een dief zou kwijtraken...
Ik ben vroeger opgegroeid met Bassie en Adriaan waarin ze elkaar beschoten als in een James Bond film, en dingen zoals Knight Rider, Mortal Kombat, Dirty Harry, nooit wat van gekregen lol.
Echt een beetje overtrokken allemaal, ook kinderen snappen heus de gevolgen van geweld, het zijn juist factoren zoals pesten op school wardoor ze uit de bocht schieten, of mogelijk zelfs mishandeling van eigen ouders en dat soort idiotie.
XX websites zullen ze hooguit om lachen, snappen doen ze dat heus niet.
Mensen zijn tegenwoordig zo snel opgefokt over van alles, weet niet wat dat nou is...
Wel is het goed om ze te beschermen tegen het gebruik van smart-apparatrn op jonge leeftijd, maar dat is de taak van de ouders, niet van de staat, een beetje bewustmakingscampagnes voor ouders doet wonderen.
Ik mis de jaren '80...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.