image

Van Huffelen: steeds meer mensen hebben moeite met tempo digitalisering

dinsdag 9 april 2024, 14:44 door Redactie, 17 reacties

Het tempo van de digitalisering zorgt ervoor dat steeds meer mensen het moeilijk vinden om digitaal zaken met de overheid te regelen, zo stelt demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken. Volgens de bewindsvrouw is digtaal meedoen nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van JA21 aan waarin de regering werd opgeroepen om te onderzoeken hoeveel ouderen en digitaal minder vaardigen de digitalisering niet kunnen bijhouden en daardoor afhaken.

Van Huffelen merkt op dat uit onderzoek blijkt dat ouderen en lager opgeleiden minder kennis en vaardigheden hebben op het gebied van online veiligheid, kritisch online informatie beoordelen en creatieve digitale vaardigheden. Ook beschikken deze groepen over minder digitale kennis. Het ministerie zal naar aanleiding van de resultaten een panel organiseren met wetenschappers en relevante departementen om tot beleid te komen om de digitale vaardigheden van deze groepen te bevorderen en in te spelen op de snelle opmars van onder andere opkomende technologieën.

Tevens is er een plan met handreiking ontwikkeld, waar vijftien gemeenten mee aan de slag zijn gegaan. Zo worden inwoners naar 'passend hulpaanbod' doorgestuurd en projecten opgezet voor 'digimaatjes'. De staatssecretaris voegt toe dat de aanpak zich leent voor verdere opschaling. "Het tempo van digitalisering maakt dat steeds meer mensen het moeilijk vinden om zaken met de overheid te regelen. Risicofactoren ontstaan ook op basis van economische, sociale, gezondheids- en omgevingsomstandigheden en persoonlijke kenmerken", gaat de bewindsvrouw verder.

"Om te komen tot lokale, persoonlijke ondersteuning die aansluit op de context en leefwereld van iedereen die het lastig vindt zaken te regelen met de overheid, breng ik momenteel ook de ondersteuningsbehoeften in kaart van hen die we nog niet bereiken", voegt de staatssecretaris toe. Eind dit jaar wordt de aanpak gepresenteerd om passende ondersteuning te gaan bieden (pdf).

Reacties (17)
09-04-2024, 15:23 door Anoniem
Je hebt vooral veel apparaten, accounts en abonnementen nodig om mee te kunnen doen met 'de overheid'. Bijvoorbeeld een laptop met Windows 11, een iPhone 15 Pro, een Microsoft Account, een Microsoft Onedrive Account, een iCloud Account, een sim only abonnement, een glasvezel abonnement.

Veel oudere mensen hebben dat allemaal nooit nodig gehad en vinden nog steeds dat ze dat niet nodig hebben om gelukkig te kunnen leven.

En ik geef ze groot gelijk. Ik ken er meerdere waaronder mijn eigen moeder. Het is juist een kunst om niet elke 5 minuten je iPhone erbij te pakken en je over het schermpje te buigen. En het heeft weinig met digitale vaardigheden te maken wat ik hier opschrijf. Meer met na-aap gedrag.
09-04-2024, 15:25 door Anoniem
Het blijft continu het verhaal van "niet digitaal vaardig zijn", ik zit op deze site dus dat zal wel goed zitten.

Maar wil niet alles met de overheid digitaal doen gewoon. Sommige dingen prima maar door de dwang heb ik nu digid maar gewoon opgezegd.
09-04-2024, 15:35 door Anoniem
Dat ligt natuurlijk aan die mensen. Niet aan het digi-drammen.
09-04-2024, 16:16 door Anoniem
Het tempo van de digitalisering zorgt ervoor dat steeds meer mensen het moeilijk vinden om digitaal zaken met de overheid te regelen, zo stelt demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken.

Als het tempo te hoog is, dan is toch de logische conclusie dat je dat tempo dan verlaagt of alternatieven aanbiedt zodat die mensen hun "zaakjes" bij de overheid kunnen regelen.

Maar wat is de oplossing van deze minister:

om tot beleid te komen om de digitale vaardigheden van deze groepen te bevorderen en in te spelen op de snelle opmars van onder andere opkomende technologieën.
Tevens is er een plan met handreiking ontwikkeld, waar vijftien gemeenten mee aan de slag zijn gegaan. Zo worden inwoners naar 'passend hulpaanbod' doorgestuurd en projecten opgezet voor 'digimaatjes'.


Met ander woorden:

De minister concludeert dat de bus te snel gaat voor een deel van de bevolking. Wat is haar oplossing: die mensen moeten dan maar harder gaan lopen of meegetrokken worden door anderen om de bus bij te kunnen benen.
De bus langzamer laten rijden, of af en toe laten stoppen, is in haar ogen geen optie.


Dit is nu de "nieuwe" sociale overheid die ons door de demissionaire regering en haar politieke partijen beloofd was na de toeslagenaffaire.
Hetzelfde oude a-sociale beleid met een nieuw likje verf. Kun je niet mee komen, helaas dan. De overheid gaat je niet helpen op een andere manier zaken met haar te doen. (ipv dat de overheid diensten verleent!)
Alsof burgers ergens anders zouden kunnen gaan shoppen.

Deze politici en beleidsmakers hebben oogkleppen op en tunnelvisie.
09-04-2024, 16:49 door Anoniem
Ik heb meer moeite met de manier van schrijven van de overheid,
de moeilijkheid van de regels met uitzonderingen en de uitzonderingen op de uitzonderingen.
waar je wat moet regelen.

dan het digitale gedeelte.

zorg dat alles overzichtelijk en eenvoudig word.
ook op de papier manier vind ik het lastig.

ik ben techneut niet van de administratie.

De regels en functionaliteit worden bedacht door iemand die goed met administratie is.
en gaat er van uit dat iedereen dat dan ook maar even kan.

mensen met geld betalen een belasting adviseur om geld te besparen.
mensen met weinig of geen geld hebben er ook eigenlijk een nodig om door de doolhof regels van de overheid te komen waar ze recht op hebben. Maar dat kunnen ze niet betalen.

als ze nu gewoon de regels versoepelen, heb je ook minder kennis nodig, dus ook minder digi kennis
09-04-2024, 17:09 door Reinder
Door Anoniem: Het blijft continu het verhaal van "niet digitaal vaardig zijn", ik zit op deze site dus dat zal wel goed zitten.

Maar wil niet alles met de overheid digitaal doen gewoon. Sommige dingen prima maar door de dwang heb ik nu digid maar gewoon opgezegd.

Het verhaal is inderdaad telkens wel over mensen die "niet digitaal vaardig (genoeg)" zijn. Het narratief is telkens "alle mensen willen allemaal heel erg graag, maar helaas zijn sommige mensen niet digitaal vaardig genoeg dus daar moeten we ze bij helpen".

Het is nooit "We weten dat sommige mensen wel kunnen, en wel vaardig zijn, maar het domweg niet willen".
09-04-2024, 17:32 door Anoniem
Zogenaamd digitaal vaardig zijn, betekent vaak dat je om kunt gaan met de chaotische software van besturingssystemen als Windows en Android en dan nog de belabberde software van banken en dergelijke kunt bedienen.
09-04-2024, 18:50 door Erik van Straten
Door Reinder: "We weten dat sommige mensen wel kunnen, en wel vaardig zijn, maar het domweg niet willen".
Stel dat jij die groep over kunt halen om het "domweg" wel te willen, hoeveel mensen blijven er dan over, en wat vind je dat daar dan mee moet gebeuren?
09-04-2024, 19:14 door Anoniem
Door Reinder: Het is nooit "We weten dat sommige mensen wel kunnen, en wel vaardig zijn, maar het domweg niet willen".
Helemaal correct. De groep die wel enigszins digitaalvaardig zijn maar niet digitaal wensen te communiceren met de overheid wordt steevast compleet vergeten.
Terwijl deze groep zeer valide punten heeft waarom zij dit niet willen. Bijvoorbeeld dat hun privacy in het geding is. DigiD is daar een 'goed' voorbeeld van. Het is aspect privacy is daar door Logius compleet vergeten.
Door Reinder:
Door Anoniem: Het blijft continu het verhaal van "niet digitaal vaardig zijn", ik zit op deze site dus dat zal wel goed zitten.

Maar wil niet alles met de overheid digitaal doen gewoon. Sommige dingen prima maar door de dwang heb ik nu digid maar gewoon opgezegd.

Het verhaal is inderdaad telkens wel over mensen die "niet digitaal vaardig (genoeg)" zijn. Het narratief is telkens "alle mensen willen allemaal heel erg graag, maar helaas zijn sommige mensen niet digitaal vaardig genoeg dus daar moeten we ze bij helpen".

Het is nooit "We weten dat sommige mensen wel kunnen, en wel vaardig zijn, maar het domweg niet willen".

Ik wil het slimweg niet.

O you take the high road
and I take the smart road
And I'll be in Scotland afore ye,
But me and my true love
will never meet again,
On the bonnie, bonnie banks
of Loch Lomond.

Leuk ook met die AI erin: https://www.youtube.com/watch?v=p0KQLJwMDzc

M.J.
09-04-2024, 20:04 door Anoniem
steeds meer mensen hebben moeite met tempo digitalisering
bedoelen ze niet " steeds meer mensen hebben moeite met tempo afbreuk privacy"
09-04-2024, 20:36 door Anoniem
en lager opgeleiden minder kennis
Is toch gemakkelijk op te lossen door deze mensen hoog op te leiden. Ze doen alsof lager opgeleide dom
zijn, en hoog opgeleide slim zijn. Ze begrijpen zelf niet waar ze mee bezig zijn, en altijd maar verdedigen
met kinderporno te bestrijding, en of oude mensen en laagopgeleide die niet mee kunnen. Ik ken mensen
die wel na kunnen denken en niet met de massa meegaan en die verdomd goed begrijpen waar het over
gaat. Zelf nemen regeringsleiders de domste onnadenkende beslissingen en later komen ze er achter wat
ze gedaan en dan begrijpen ze het nog steeds niet. Als je kiest voor een baan in de overheid moet je er voor
alle burgers zijn en niet voor je waanideeën.
09-04-2024, 22:01 door Anoniem
Volgens mij wilde de overheid recentelijk iets van "waarden gedreven" digitalisering... Is een van die waarden niet respect voor de bewoners van dit stukje Aarde dat we Nederland noemen?
Dus ook rekening houden met de mensen?

De staatsecretaris wil eigenlijk het al hoge tempo van de digitalisering nog hoger en dus eigenlijk respectloos over iedereen heen walsen.
Ook is digitaal niet noodzakelijk beter. Kijk naar bv het stemproces.

En het zijn niet direct de digibeten die zich laten horen. Ik vermoed dat de digibeten de discussie helemaal niet volgen en het verder wel geloven en dus in het geheel niet opgemerkt worden.
Voor hen is het 10 tallen bruggen te ver.
09-04-2024, 23:07 door Anoniem
Dat zijn geen waanideeën.
Het is een geplande agenda, die politici dienen te volgen.
Anders is het functie elders of geen functie.

Net als bij main stream nieuws.
Je brengt het voorgestelde nieuws
of je brengt niets meer
en komt nergens meer aan de bak.

Ben je het er niet mee eens,
mankeer je iets aan je bovenkamer
of je bent zelfs gevaarlijk.

Daarom graast de massa gewoon verder
zonder op- of omkijken.

Velen hebben al het hoofd in de schoot gelegd.
Anderen houden zich wijselijk afzijdig.

Hoe veel groter moet de over ons afgeroepen chaos nog worden, eer de hele planeet leeft als in het Rijk van het Midden?

luntrus
10-04-2024, 13:30 door Anoniem
Nee, Van Huffelen, mensen hebben geen moeite met het tempo van digitalisering, maar met digitalisering zelf.
11-04-2024, 22:44 door Anoniem
Door Anoniem: Dat ligt natuurlijk aan die mensen. Niet aan het digi-drammen.

De oorzaak van het 'probleem' zit hem inderdaad in de stelling van Van Huffelen.

"steeds meer mensen hebben moeite met tempo digitalisering"

Steeds meer mensen willen geen verdere digitalisering. Ze willen niet uren lang aan de telefoon hangen als er weer eens iets gefaald heeft. Dat is tegenwoordig de norm geworden.

Het aantal werknemers dat hun werk niet goed doet neemt ondertussen hand over hand toe. Misschien zitten die naar hun telefoon te turen terwijl ze iemand moeten helpen?

De onverschilligheid en geen verantwoording nemen is wat er mis is in de huidige maatschappij.
12-04-2024, 10:07 door karma4
Door Anoniem: Nee, Van Huffelen, mensen hebben geen moeite met het tempo van digitalisering, maar met digitalisering zelf.
Voornamelijk politici die er zeer weinig van snappen terwijl ze aan het appen zijn op de smartphone.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.