image

IMF: cyberaanvallen kunnen financiële en economische stabiliteit bedreigen

woensdag 10 april 2024, 10:15 door Redactie, 3 reacties

Cyberaanvallen kunnen de financiële en economische stabiliteit bedreigen als ze het vertrouwen in het financiële systeem ondermijnen, vitale diensten verstoren of overloopeffecten op andere instellingen hebben, zo stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens de organisatie moet de cyberweerbaarheid van de financiële sector dan ook worden versterkt.

Het IMF doet de waarschuwing en oproep in het Global Financial Stability Report. Daarin staat dat cyberincidenten nog niet systemisch zijn, maar door de toenemende digitalisering, opkomende technologieën en oplopende geopolitieke spanningen het risico van 'extreme verliezen' door dergelijke incidenten wel is toegenomen. Daarbij is de financiële sector kwetsbaar voor aanvallen en kan een grootschalige aanval grote gevolgen hebben, waaronder het verlies van vertrouwen, verstoring van vitale diensten en overloopeffecten op andere instellingen.

Volgens het IMF kunnen betere cyberwetgeving en governance-afspraken bij bedrijven deze risico's helpen te voorkomen, maar zijn de huidige frameworks voor cyberbeleid onvoldoende, met name in opkomende en ontwikkelden economieën. "Dus de cyberweerbaarheid van de financiële sector moet worden versterkt door het ontwikkelen van adequate nationale cybersecurity-strategieën, adequaat toezicht, voldoende kundig cybersecurity-personeel en afspraken voor het nationaal en internationaal delen van informatie.

Verder wordt gepleit voor een strengere meldingsplicht van cyberincidenten en zouden toezichthouders bestuursleden verantwoordelijkheid moeten houden voor de cybersecurity van een organisatie en het bevorderen van een risicocultuur, cyberhygiëne, cybertraining en awareness. Om verstoringen te voorkomen zouden financiële instellingen response- en recoveryprocedures moeten ontwikkelen en testen.

Reacties (3)
10-04-2024, 10:36 door Anoniem
Het toegenomen risico heeft volgens het IMF onder meer te maken met de steeds verdergaande digitalisering, de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de vele spanningen en conflicten in de wereld. In het ergste geval kan er zelfs een 'bankrun' ontstaan, stelt het IMF. Dat houdt in dat mensen hun spaargeld bij de bank opnemen, omdat ze bang zijn hun geld anders te verliezen. Als veel mensen dat tegelijk doen, kan een bank liquiditeitsproblemen krijgen.

https://www.rtl.nl/nieuws/tech/artikel/5444541/risico-cyberaanval-neemt-toe-kunstmatige-intelligentie
10-04-2024, 12:52 door Anoniem
Als ècht al wel behoorlijk flink ouwe lul moet het me toch wel even van het hart hoe moe ik soms word (je haalt de hoek van de straat niet eens meer met je rollator en je pincodebriefje) van andere oude lullen. Zoals die van het IMF.

Hoe briljant niet gemeld. Wat een visie. Was dat gezien door de tweede gratis bril van Specsavers of zo?

Als ze zo doorgaan krijgen alle ouwe lullen nog een slechte naam zo. Dus dan ga ik ook mooi mee. In het putje.
10-04-2024, 13:03 door Anoniem
Nou dat is dan een zichzelf vervullende profetie, als je chaos nastreeft, komt die gewis;
daarna kun je die orde instellen, die je altijd al had nagestreeftd, een soort "orde a la Pol Pot",
Kunnen we de frase nog "Ordfo ab Chao". Verbruik 62,9 MB van dit bericht in mijn browser.

Daarom wordt er overal druk op de trom geroffeld - er komt een grote communicatie- en energie-outing aan.

Ik ben ook oud, maar werk nog met het idealisme van een jonge hond.

Het hoeft dus jouw en mijn fout niet te wezen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.