image

MIVD: vpn-apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes

donderdag 18 april 2024, 15:56 door Redactie, 4 reacties

Vorig jaar was er een toename van de intensiteit, omvang en het technische niveau van spionagecampagnes door Chinese statelijke hackersgroepen, waarbij vooral 'edge devices' zoals vpn-apparatuur, routers en firewalls het doelwit waren, zo stelt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in het vandaag verschenen openbaar jaarverslag 2023.

"In 2023 waren Nederlandse en bondgenootschappelijke (defensie) bedrijven en overheidsinstellingen veelvuldig doelwit van diverse Chinese cybereenheden", aldus de MIVD. Bij de aanvallen werd voornamelijk gezocht naar intellectueel eigendom, persoonsgegevens en voorkennis omtrent politiek-bestuurlijke beleid- en besluitvorming. "Het tempo van Chinese cyberoperaties op westerse doelwitten ligt hoog en Chinese inlichtingendiensten schroeven de capaciteiten om westerse doelwitten aan te vallen steeds verder op", zo laat de dienst weten.

De MIVD merkt op dat Chinese statelijke hackersgroepen al geruime tijd grootschalige en persistente cyberspionagecampagnes uitvoeren tegen Nederlandse en bondgenootschappelijke belangen, maar er vorig jaar een toename zichtbaar was van de intensiteit, omvang en het technische niveau van deze cybercampagnes. Zo richten de aanvallen zich nadrukkelijk op edge devices zoals vpn-apparatuur. Worden bekendgemaakte kwetsbaarheden soms op de dag van de publicatie misbruikt en worden er steeds vaker zerodaylekken ingezet. Defensie werd vorig jaar zelf ook slachtoffer van Chinese statelijke hackers. Een aantal FortiGate-apparaten van Defensie werden met malware besmet.

De MIVD meldt dat het vorig jaar voornamelijk grootschalige scanactiviteit waarnam gericht tegen kwetsbare systemen van een breed scala aan doelwitten, waaronder ABDO-bedrijven en defensieorganisaties. "Het patroon is dat aanvallers geautomatiseerde toegang proberen te verkrijgen tot netwerken van doelwitten en in een later stadium bepalen of deze access-posities relevant zijn voor China", aldus de dienst.

Verder stelt de MIVD dat tientallen Chinese bedrijven offensieve cyberoperaties ondersteunen met kwetsbaarheden, malware, aanvalsinfrastructuur en specialistische soft- en hardware voor cyberaanvallen "De hoge mate van professionalisering en strategische clustering van Chinese hackerseenheden in combinatie met de samenwerking met Chinese (staats)bedrijven geven China hoogwaardige capaciteiten om aanvallen op Nederland en bongenoten uit te voeren." Ook dragen Chinese universiteiten bij aan de opbouw van offensieve capaciteiten, zo valt in het jaarverslag te lezen.

Reacties (4)
19-04-2024, 08:44 door Anoniem
Ik vraag me altijd af of het westen dit ook richting china doet?
19-04-2024, 10:14 door Anoniem
Tja zins er internet is,en satellieten zullen bepaalde landen elkaar wel eens vaker kunnen beschuldigen over spionage over en weer. Vroeger was dat er ook maar minder dan nu het geval is. Toen was het een individu wat vaker als spion fungeerde.
19-04-2024, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me altijd af of het westen dit ook richting china doet?
Driemaal raden. Waarom denk je dat het alleen maar uit die kant komt? Iedereen bespioneert iedereen.
22-04-2024, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me altijd af of het westen dit ook richting china doet?

Gegarandeerd.

Geen idee of ze in China dan ook dit soort berichten sturen dat laowai altijd proberen te hacken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.