image

Mandiant: vpn's en firewalls steeds vaker doelwit van spionageaanvallen

woensdag 24 april 2024, 11:27 door Redactie, 0 reacties

'Edge devices' zoals vpn's, firewalls en e-mail gateways, zijn steeds vaker het doelwit van spionageaanvallen, zo stelt Googles securitybedrijf Mandiant in het eigen jaarrapport. Het aanvallen van dit soort apparaten heeft verschillende voordelen voor aanvallers, zo laat het bedrijf weten. Zo draait er vaak geen beveiligings- of monitoringsoftware op, is er geen gebruikersinteractie vereist om ze te compromitteren, biedt het een springplank om het achterliggende netwerk aan te vallen en bemoeilijkt de vaak proprietary omgeving forensisch onderzoek.

Volgens Mandiant maken aanvallers gebruik van ingebouwde features binnen edge devices, wat de complexiteit van de eigen malware vermindert. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van speciale bestandsformaten of configuratiebestanden. "Dit is met name effectief op edge devices omdat de werking vaak niet gemonitord wordt door netwerkbeheerders en de activiteiten daardoor onopgemerkt blijven", aldus het securitybedrijf.

Firewalls, gateways en vpn-oplossingen ondersteunen zelden beveiligingssoftware waarmee het apparaat op infecties of verdacht gedrag kan worden gemonitord. Verder kunnen de onderliggende platforms proprietary zijn, wat eventueel onderzoek bemoeilijkt. "Exploits voor deze apparaten zijn zeer waardevol voor aanvallers, omdat ze geen gebruikersinteractie vereisen, wat de kans op detectie verkleint."

Wanneer aanvallers over een zeroday-exploit beschikken kunnen ze via het edge device de organisatie binnendringen en vaak lange tijd onopgemerkt blijven. "Als je malware op een Windowscomputer uitrolt is de kans veel groter dat je wordt gepakt dan wanneer je dezelfde malware op een vpn-apparaat uitrolt", zegt Charles Carmakal van Mandiant tegenover The Record. In het jaarrapport meldt Mandiant dat twee van de drie meest aangevallen kwetsbaarheden vorig jaar betrekking hadden op edge devices. Het ging om lekken in MOVEit Transfer en Barracuda Email Security Gateway.

Onlangs waarschuwden het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) ook dat publiek benaderbare edge devices zoals firewalls, vpn-servers en e-mailservers steeds interessanter voor aanvallers worden.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.