image

VVD wil dat AIVD informatie over cyberdreigingen direct met bedrijven deelt

donderdag 25 april 2024, 09:49 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-04-2024, 13:00

De AIVD moet informatie over cyberdreigingen direct met belangrijke bedrijven delen, zo wil de VVD. De partij presenteert daarvoor vandaag een voorstel. "Onze bedrijven en instituties worden dagelijks digitaal aangevallen. De dreiging wordt steeds grimmiger. Ik wil er een tandje bij zodat we Poetin en China buiten de deur houden. Daarvoor ga ik donderdag een voorstel doen tijdens een debat over onze digitale economie", zegt VVD-Kamerlid en bedenker van het voorstel Queeny Rajkowski op X.

De inlichtingendienst kan op dit moment geen data over cyberaanvallen direct aan bedrijven verstrekken. Deze informatievoorziening loopt nu via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Rajkowski wil dat er straks bij belangrijke bedrijven speciaal geselecteerde werknemers komen die, als contactpersoon, informatie van de AIVD kunnen ontvangen.

Deze medewerkers zouden dan eerst moeten worden gescreend, zo meldt het Financieele Dagblad. De AIVD laat tegenover de krant weten dat het voorstel het onderzoeken waard is. "Ook voor de AIVD is het van belang om bedrijven snel en efficiënt te beschermen en daarmee hun weerbaarheid te verhogen."

Reacties (5)
25-04-2024, 10:10 door Anoniem
een aivd poppetje bij grote en spannende bedrijven... klinkt als iets uut oost-duitsland...
25-04-2024, 10:49 door Anoniem
De AIVD is gegaan van spioneren van vijanden naar vijanden plus het Nederlandse volk.
25-04-2024, 12:11 door Anoniem
Op zich mee eens, de huidige bureaucratie zorgt zeker voor vertraging in het delen voor informatie. Hier door zijn onze bedrijven in een strategisch nadeel in het beschermen van hun kroonjuwelen.
25-04-2024, 12:35 door Anoniem
Deel het met de providers. Malicieuze IP-adressen direct landbreed blokkeren.
26-04-2024, 08:20 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Deel het met de providers. Malicieuze IP-adressen direct landbreed blokkeren.

Die gasten werken met proxy-servers en vaak ook gedeelde servers. Dit soort servers zijn met 15 minuutjes op te zetten. Zeker als ook de mogelijkheid bestaat tot installatie scripts.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.