image

Cliënten therapieplatform krijgen vergoeding omdat hun data naar Facebook ging

dinsdag 7 mei 2024, 11:17 door Redactie, 8 reacties

Zo'n 800.000 cliënten van online therapieplatform BetterHelp komen in aanmerking voor een vergoeding, omdat het bedrijf hun gezondheidsgegevens, waaronder informatie over "psychische gezondheidsuitdagingen", met Facebook en andere advertentiebedrijven deelde. Gebaseerd op het beschikbare bedrag dat BetterHelp zegt te betalen gaat het gemiddeld om nog geen tien dollar per persoon.

Via BetterHelp kunnen mensen online in contact komen met psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers en andere adviseurs. Wie interesse in advies heeft moet eerst een formulier invullen dat om gevoelige psychische gezondheidsinformatie vraagt, zoals of de persoon in kwestie met depressie of suïcidale gedachten te maken heeft gekregen of medicatie gebruikt. Vervolgens moeten ook naam, e-mailadres, geboortedatum en andere persoonlijke informatie worden opgegeven. Op basis van deze informatie zoekt BetterHelp een geschikte therapeut.

Tijdens het aanmeldproces beloofde BetterHelp meerdere keren dat het de gezondheidsgegevens van klanten niet zou gebruiken of delen, behalve voor beperkte doeleinden, zoals het bieden van therapie. Ondanks deze beloftes bleek BetterHelp e-mailadressen, ip-adressen en ingevulde gezondheidsgegevens voor advertentiedoeleinden te delen met Facebook, Snapchat, Criteo en Pinterest, zo stelt de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Via BetterHelp kunnen mensen online in contact komen met psychologen, therapeuten, maatschappelijk werkers en andere adviseurs. Wie interesse in advies heeft moet eerst een formulier invullen dat om gevoelige psychische gezondheidsinformatie vraagt, zoals of de persoon in kwestie met depressie of suïcidale gedachten te maken heeft gekregen of medicatie gebruikt. Vervolgens moeten ook naam, e-mailadres, geboortedatum en andere persoonlijke informatie worden opgegeven. Op basis van deze informatie zoekt BetterHelp een geschikte therapeut.

Tijdens het aanmeldproces beloofde BetterHelp meerdere keren dat het de gezondheidsgegevens van klanten niet zou gebruiken of delen, behalve voor beperkte doeleinden, zoals het bieden van therapie. Ondanks deze beloftes bleek BetterHelp e-mailadressen, ip-adressen en ingevulde gezondheidsgegevens voor advertentiedoeleinden te delen met Facebook, Snapchat, Criteo en Pinterest, zo stelt de FTC.

Vorig jaar kwamen de Amerikaanse toezichthouder en BetterHelp een schikking overeen. Als onderdeel daarvan zal het therapieplatform een bedrag van 7,8 miljoen dollar betalen. De FTC meldt dat zo'n 800.000 personen bericht zullen ontvangen dat ze in aanmerking komen voor een vergoeding. Dat zou gemiddeld 9,75 dollar per persoon inhouden.

Reacties (8)
07-05-2024, 11:22 door MathFox
De FTC meldt dat zo'n 800.000 personen bericht zullen ontvangen dat ze in aanmerking komen voor een vergoeding. Dat zou gemiddeld 9,75 dollar per persoon inhouden.
Hoeveel heeft Facebook al aan deze gegevens verdiend en hoeveel zullen ze in de toekomst hier nog aan verdienen?
Tel Snapchat, Criteo en Pinterest hier maar even bij op...
07-05-2024, 11:47 door Anoniem
Wel dan gewoon een kwestie om als groep niet akkoord te gaan met deze schikking geld te weigeren en losse zaken op te zetten lijkt mij?
07-05-2024, 14:52 door Anoniem
Zieke geesten. Verslaafd aan data van kwetsbare en nietsvermoedende patiënten.
Walgelijk, gewetenloos en meedogenloos. Om van te kotsen. Wat een nare wereld is het toch geworden, bah.
07-05-2024, 15:10 door _R0N_
Door Anoniem: Zieke geesten. Verslaafd aan data van kwetsbare en nietsvermoedende patiënten.
Walgelijk, gewetenloos en meedogenloos. Om van te kotsen. Wat een nare wereld is het toch geworden, bah.

Het mooie is dat kapitalisme steeds zichtbaarder wordt. Geld verdienen is altijd het uitgangspunt van iedere onderneming en uiteraard ten koste van de klanten/gebruikers.

Niet alleen hier in nederland maar in de gehele westerse wereld is dit wat de meerderheid van de mensen graag wil.

De wereld wordt steeds egoïstischer, dat zie je aan alles: Eigen belang voor alles.
07-05-2024, 15:18 door Anoniem
Ik vind het tijd worden dat de aansprakelijkheid van bedrijven niet in geld maar in het effect wordt uitgedrukt. Het effect is dat gegevens van honderdduizenden mensen in de advertentiemolen zijn beland. De aansprakelijkheid zou eruit moeten bestaan dat dat effect ongedaan wordt gemaakt. Dat kost ongetwijfeld meer dan $9,75 per persoon.

Is dat ondoenlijk, niet realistisch? De mensen die het betreft worden ondertussen wel met de gevolgen opgezadeld. Als het ondoenlijk is om daar weer van los te komen is dat volstrekt onacceptabel.
08-05-2024, 00:58 door Anoniem
Eigenbelang maakt de mens empathie loos.
En het zal nog veel erger worden.
08-05-2024, 11:05 door Reinder
Dit kan haast niet anders zijn dan een vooraf overeen gekomen afspraak tussen dat BetterHelp en Facebook en Snapchat en zo. Je moet als BetterHelp weten dat je die gezondheidsdata deelt, en als social media platform dat je gezondheidsdata krijgt en verwerkt. Het is verboden en er is lange tijd over gelogen. Ik zou zeggen vervolg de mensen die die besluiten hebben genomen. Geef het een spin; lidmaatschap van een criminele organisatie of zo, of bewuste roekeloosheid.

Het maakt niet eens uit waarvoor exact, als ze maar voor het hekje moeten verschijnen en zich moeten verantwoorden en er op z'n minst gevangenisstraf dreigt voor de bestuurders die verantwoordelijk zijn. Ook al is het in een specifiek geval niet heel kansrijk, het gaat ook om het afgeven van een signaal. We moeten als maatschappij stoppen met het afdoen van dit soort gedrag met een verwaarloosbare boete, en bestuurders moeten weten dat als ze op deze manier gaan samenzweren er gevangenisstraf dreigt. Het is nu gewoon te simpel; ze kunnen X verdienen en de kans is Y dat er een boete van Z volgt, en dat is gewoon een businesscase die blijkbaar telkens weer positief uitpakt voor die bedrijven, want ze blijven het doen. Dat moet stoppen. Die boete moet, in dit soort gevallen, fors hoger zijn en de verantwoordelijk bestuurders moeten zitten, al is het maar voor een paar maanden.
08-05-2024, 17:41 door Anoniem
Hoeveel van dit soort berichten moeten er nog komen?
Zorgverzekeraars, schadeverzekeraars, politieke partijen en de overheid moeten volledig stoppen met bedrijven die zo handelen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.