image

Google verhelpt tweede zerodaylek in Chrome binnen vijf dagen

dinsdag 14 mei 2024, 10:00 door Redactie, 2 reacties

Google heeft voor de tweede keer binnen vijf dagen een actief aangevallen zerodaylek in Chrome verholpen. Na een update op 9 mei voor een beveiligingslek (CVE-2024-4671) in het 'Visuals' onderdeel van de browser, verscheen gisterenavond een patch voor een kwetsbaarheid in V8 (CVE-2024-4761). Dit is de JavaScript-engine die Chrome en andere browsers gebruiken voor het uitvoeren van JavaScript en waarin al vaker zerodaylekken werden gevonden.

De impact van de kwetsbaarheid is als "high" beoordeeld. Het gaat in dit geval om beveiligingslekken waardoor een aanvaller in het ergste geval code binnen de context van de browser kan uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen en zo gevoelige informatie van gebruikers te stelen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder.

Beveiligingslekken met het stempel "high" zijn op zichzelf niet voldoende om een systeem over te nemen. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist, bijvoorbeeld in het onderliggende besturingssysteem. Google geeft geen details over de doelwitten van de waargenomen aanvallen en hoe ze precies plaatsvinden. De kwetsbaarheid werd op 9 mei gerapporteerd door een niet nader genoemde onderzoeker.

Google Chrome 124.0.6367.207/.208 is beschikbaar voor macOS en Windows. Voor Linux is versie 124.0.6367.207 verschenen. Updaten zal op de meeste systemen automatisch gebeuren. Dit kan in het geval van actief aangevallen kwetsbaarheden echter tot zeven dagen duren. Gebruikers die direct de update willen ontvangen zullen een handmatige controle moeten uitvoeren. Voor gebruikers van Microsoft Edge, dat net als Chrome op Googles Chromium-browser is gebaseerd, is nog geen update beschikbaar.

Reacties (2)
14-05-2024, 13:40 door _R0N_
Zo zie je maar dat het niet enkel komt de ontwikkelaar maar vooral door de populariteit van een stuk software.
Er was een tijd dat Google Chrome gezien werd als het veiligere alternatief dus stapte mensen massaal over.
14-05-2024, 14:53 door Anoniem
Door _R0N_: Zo zie je maar dat het niet enkel komt de ontwikkelaar maar vooral door de populariteit van een stuk software.
Er was een tijd dat Google Chrome gezien werd als het veiligere alternatief dus stapte mensen massaal over.
Inderdaad.
Chromium is wel aardig, de bron is open dus kunnen mensen zelf een aftakking maken.
Maar helaas is de populariteit ook een groter doelwit voor blackhats.
Ik gebruik zelf Vanadium, (Chromium-gebaseerde extra beveiligde webbrowser) Privacy Browser (die van Soren Stoutner) en LibreWolf. (Op GNU+Linux)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.