image

Politie houdt verdachte aan voor grootschalige fraude via 'ICS-sms'jes'

woensdag 22 mei 2024, 12:17 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft een 27-jarige man uit Wageningen aangehouden op verdenking van grootschalige fraude via sms-berichten die van creditcardmaatschappij ICS afkomstig leken. In de sms'jes werd gesteld dat er was geprobeerd een groot geldbedrag van de creditcard af te schrijven. Wanneer er geen toestemming voor deze transactie was gegeven werd verzocht het opgegeven telefoonnummer te bellen.

Dit nummer werd beantwoord door een oplichter die zich voordeed als ICS-medewerker. De oplichter vertelde slachtoffers dat cybercriminelen waarschijnlijk achter de verdachte transactie zaten. Vervolgens lukte het de oplichter om slachtoffers bepaalde gegevens te ontfutselen waarmee ze financieel werden gedupeerd, aldus de politie. Sommige slachtoffers vroegen of het wel veilig was, waarop de verdachte liet weten dat er niet om pincodes werd gevraagd of pinpassen werden opgehaald.

De politie stelt dat zeker elf aangiften van slachtoffers aan deze zaak te linken zijn, waarbij 20.000 euro werd buitgemaakt. Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers, zo stelt de politie. Het onderzoek naar het netwerk waar de verdachte onderdeel van was is nog gaande en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Reacties (2)
22-05-2024, 19:37 door Anoniem
Wat ik mij altijd afvraag is waarom sommige mensen ervoor kiezen om geld te “verdienen” met het oplichten van, vaak oudere, mensen. Dat moet toch geen goed gevoel geven. Als je leest hoe de oplichters te werk gaan en wat er allemaal bedacht wordt om geloofwaardig over te komen, dan moet je toch constateren dat de criminelen niet onnozel zijn. Ik bedoel, die zouden toch ook een redelijk betaalde baan moeten kunnen vinden zonder het risico uiteindelijk een strafblad op te lopen. Hmm, zal wel deels met opvoeding te maken hebben. Of juist geen opvoeding.
23-05-2024, 00:31 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik mij altijd afvraag is waarom sommige mensen ervoor kiezen om geld te “verdienen” met het oplichten van, vaak oudere, mensen. Dat moet toch geen goed gevoel geven. Als je leest hoe de oplichters te werk gaan en wat er allemaal bedacht wordt om geloofwaardig over te komen, dan moet je toch constateren dat de criminelen niet onnozel zijn. Ik bedoel, die zouden toch ook een redelijk betaalde baan moeten kunnen vinden zonder het risico uiteindelijk een strafblad op te lopen. Hmm, zal wel deels met opvoeding te maken hebben. Of juist geen opvoeding.

Ligt eraan hoe je moraal ingesteld is.

Voor mij persoonlijk geldt: Eenieder die moeder aarde naar de tering helpt, en teveel geld heeft, is zijn geld niet waardig.

Dat het het vertrouwen van de medemens om zeep kan helpen, klopt, en daarom zouden ze ook eerst eens moeten beginnen met de Staat en Megacorporaties die hun geld offshore stallen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.