image

Microsoft gaat VBScript in Windows na 2027 volledig verwijderen

woensdag 22 mei 2024, 16:32 door Redactie, 2 reacties

Microsoft gaat VBScript in Windows na 2027 volledig verwijderen, waarbij het wordt vervangen door PowerShell. VBScript is een scriptingtaal waar websites en webapplicaties gebruik van kunnen maken. Aanvallers maken er echter ook op grote schaal gebruik van door malafide VBScript-bestanden te versturen die de uiteindelijke malware op het systeem downloaden.

Eind vorig jaar maakte Microsoft bekend dat het afscheid gaat nemen van VBScript. Dat zal gefaseerd gebeuren, zo laat het techbedrijf vandaag in meer detail weten. In de tweede helft van dit jaar zal VBScript beschikbaar komen als 'features on demand' en staat standaard ingeschakeld op Windows 11 versie 24H2. Rond 2027 zal VBScript standaard worden uitgeschakeld. Organisaties en gebruikers die er gebruik van maken moeten dit dan zelf inschakelen.

Na 2027 wordt VBScript volledig uit Windows verwijderd. "Dit houdt in dat alle dynamic link libraries (.dll bestanden) van VBScript zullen worden verwijderd. Als gevolg zullen projecten die van VBScript afhankelijk zijn niet meer werken. Tegen die tijd verwachten we dat je naar de gesuggereerde alternatieven bent overgestapt", aldus Naveen Shankar van Microsoft, die daarmee doelt op PowerShell en JavaScript.

Reacties (2)
22-05-2024, 17:05 door Anoniem
Als je een Atari of emulator gebruikt;

10 graphics 17
20 position 0,0
30 print #6;"wie dit leest is gek";
40 goto 40
24-05-2024, 19:50 door Anoniem
Alsjeblieft graag heel windows verwijderen omdat ze er nu nog over praten. VBScript heeft de ICT wereld wel in diskrediet gebracht.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.