image

Onderzoeker vindt met ChatGPT kwetsbaarheden in Chrome en Safari

woensdag 22 mei 2024, 16:51 door Redactie, 2 reacties

Een beveiligingsonderzoeker heeft met behulp van ChatGPT kwetsbaarheden in Apple Safari en Google Chrome gevonden, wat hem 28.000 dollar aan beloningen opleverde. Onderzoeker Igor Sak-Sakovskiy van securitybedrijf Positive Technologies deed onderzoek naar de eXtensible Stylesheet Language (XSL) waarmee het mogelijk is om data op te halen en aan te passen.

In plaats van de documentatie over XSL te lezen besloot hij via ChatGPT voorbeelden te genereren voor het achterhalen van de locatie en uitlezen van lokale bestanden. Sak-Sakovskiy wijzigde één van de voorbeelden die de chatbot had gegenereerd en ontdekte dat hij ermee toegang tot het /etc/hosts-bestand op zijn iPhone kon krijgen. Ook /etc/hosts en /etc/passwd bleken toegankelijk te zijn. In het geval van Chrome op Android kon de inhoud van /etc/hosts worden uitgelezen.

De onderzoeker waarschuwde Apple en Google, die vervolgens met updates voor de browsers kwamen. De techbedrijven beloonden Sak-Sakovskiy voor zijn melding met respectievelijk een bedrag van 25.000 en 3.000 dollar. De kwetsbaarheid wordt wel gemeld op de website van Google (CVE-2023-4357), maar is nog niet op de site van Apple (CVE-2023-40415) te vinden.

Reacties (2)
22-05-2024, 20:33 door Anoniem
Titel is eigenlijk misleidend. ChatGPT hielp hier slechts om een voorbeeld op te stellen, dat had hij ook zelf kunnen doen.
25-05-2024, 11:59 door Anoniem
Wat een onzin zeg. /etc/hosts kunnen lezen is niks bijzonders. Daar staat alleen wat het ip nummer is van je localhost. Dat weet iedereen. /etc/passwd is ook niks bijzonders. Het gaat om de /etc/shadow
Het wordt anders als je het ook kan aanpassen. Dat lees ik niet voor Chrome op Android. Iphone is onduidelijk, het staat er niet expliciet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.