image

Arbeidsinspectie wil politie dwangsom opleggen om C2000-problemen

dinsdag 11 juni 2024, 11:30 door Redactie, 4 reacties

De Arbeidsinspectie wil de politie een dwangsom opleggen als de problemen met het C2000-systeem niet worden opgelost. De politie krijgt echter een jaar langer de tijd van de Arbeidsinspectie om structurele maatregelen te nemen om de veiligheid van politiemedewerkers bij uitval van C2000 te verbeteren. C2000 is het systeem waar de hulpdiensten mee communiceren.

De politie kreeg vorig jaar september negen maanden de tijd van de Arbeidsinspectie om de C2000-problemen te verhelpen. De dekking van het systeem is onvoldoende waardoor politiemensen en burgers risico lopen. Vanwege de problemen met het systeem, zoals haperingen en uitval, besloten politievakbond ACP en de politiebonden ANPV, Equipe en NPB een klacht in te dienen bij de Arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie verklaarde de klacht van de bonden gegrond en startte een onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat de geschetste knelpunten rond C2000 in principe alleen kunnen worden opgelost door het bijplaatsen van extra antennemasten in bepaalde gebieden in Nederland waar geen bereik is. Daarnaast zou er een alternatief moeten komen voor de push-to-talk app in crisis en stressvolle situaties zoals achtervolgingen, waarbij politiemensen weinig handelingen hoeven uit te voeren aangezien zij die tijd niet hebben in die situaties.

Ook vindt de Arbeidsinspectie dat de politie als werkgever haar medewerkers structureel moet voorlichten over het omgaan met C2000 en etherdiscipline. Dit zijn afgesproken regels voor het communiceren via C2000. De politie zou de problemen voor 8 juni dit jaar moeten hebben opgelost. De politie maakte echter bezwaar tegen deze deadline. "Op dit moment kan de politie onder meer nog niet overzien of de door de Arbeidsinspectie gestelde termijn haalbaar is. Daarom is een bezwaarprocedure gestart die er mede toe dient om dat te onderzoeken", zo liet de politie vorig jaar oktober weten.

Update portofoons

De politie meldde gisterenavond dat het uitstel heeft gevraagd omdat het de komende maanden nodig heeft om een update van 60.000 portofoons en meer dan 10.000 mobilofoons af te ronden. Deze update, die zorgt voor beter bereik, paste volgens de politie niet in de eerdere door de Arbeidsinspectie gestelde termijn die afliep op 8 juni. "We zijn blij dat de Arbeidsinspectie ons uitstel heeft gegeven. Dat hebben we nodig om de maatregelen die we treffen af te ronden", zegt Henk Geveke van de korpsleiding.

Volgens Geveke zullen agenten vanaf het najaar beter bereik ervaren en ook beter zijn uitgerust in situaties dat C2000 het laat afweten. Het voornemen van de Arbeidsinspectie om een dwangsom op te leggen heeft de politie naar eigen zeggen nog niet ontvangen. Het is daarom nog niet duidelijk wat de Arbeidsinspectie de politie precies vraagt nog aan maatregelen te nemen.

Reacties (4)
11-06-2024, 15:38 door Anoniem
De dwangsom wordt uiteindelijk betaald door de belastingbetaler, of door bezuinigingen op het blauw, geen van beide oplossingen zijn acceptabel, misschien dat goede oude billenkoek met een lineaal helpt?
11-06-2024, 18:42 door Anoniem
Door Anoniem: De dwangsom wordt uiteindelijk betaald door de belastingbetaler, of door bezuinigingen op het blauw, geen van beide oplossingen zijn acceptabel, misschien dat goede oude billenkoek met een lineaal helpt?

Waar maak je je druk over ?
Het gaat van de ene overheids instantie naar de andere (vestzak broekzak)
11-06-2024, 19:07 door Anoniem
De problemen met C2000 kun je denk ik niet oplossen met een dwangsom. Maar goed, wie ben ik.
(ik denk dan: in plaats van een dwangsom kun je beter de beheerder dwingen een bepaald bedrag te investeren in verbetering)
12-06-2024, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: De problemen met C2000 kun je denk ik niet oplossen met een dwangsom. Maar goed, wie ben ik.
(ik denk dan: in plaats van een dwangsom kun je beter de beheerder dwingen een bepaald bedrag te investeren in verbetering)

Het verschil is dat je zo'n investering zelf niet kunt afdwingen , maar wel een dwangsom opleggen om een bepaalde werkomstandigheden te verbeteren.

Je moeder zegt "je kamer moet opgeruimd worden, anders geen zakgeld" . Ze kan je niet dwingen om een werkster te huren van dat zakgeld.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.