image

Mozilla blokkeert vpn-extensies voor Russische Firefox-gebruikers

woensdag 12 juni 2024, 16:55 door Redactie, 7 reacties

Mozilla heeft op verzoek van de Russische telecomtoezichthouder Roskomnadzor meerdere extensies geblokkeerd waarmee Russische Firefox-gebruikers overheidscensuur kunnen omzeilen. Het gaat onder andere om Censor Tracker, Planet VPN, FastProxy en Runet Censorship Bypass. Deze extensies zijn niet meer voor Russische Firefox-gebruikers via addons.mozilla.org te downloaden.

De Russische telecomtoezichthouder had Mozilla meerdere keren verzocht om de extensies te blokkeren, omdat daarmee door de autoriteiten opgelegde internetblokkades zijn te omzeilen. Vandaag laat Roskomnadzor weten dat Mozilla de betreffende extensies voor Russische Firefox-gebruikers blokkeert. De blokkade is al een aantal dagen geleden van kracht geworden.

Afgelopen zondag vroeg één van de extensie-ontwikkelaars op het forum van Mozilla om opheldering waarom zijn extensie was geblokkeerd, maar kreeg geen reactie. Mozilla laat aan de toezichthouder weten dat het zorgvuldig naar volgende stappen kijkt, waarbij het zegt ook met lokale gebruikers rekening te zullen houden.

Reacties (7)
12-06-2024, 18:28 door Anoniem
Dat zou ik persoonlijk niet gedaan hebben. Laat ze zelf maar een blokkade realiseren of een verbod (wat niet te handhaven is).
Twijfelachtige actie van de Mozilla Foundation.
12-06-2024, 19:28 door Anoniem
Mozilla volgt de wet. Nieuws.
12-06-2024, 20:51 door Anoniem
Nounou, applaus voor Mozilla, ze houden zich netjes aan de regels van een dictatuur, lijkt Apple wel met hun iCloud in China. Lol.
12-06-2024, 23:21 door johanw
Als ze het nou nog makkelijk zouden maken om extensies buiten hun eigen domein om te installeren, maar dat wordt juist actief tegen gewerkt.
13-06-2024, 01:13 door Anoniem
Dat gaat hier ook allemaal gebeuren vroeg of laat, de EU is er hard naar aan het solliciteren met haar haat naar versleuteling, VPNs en liefde aan censuur, sleepwetten en chatcontrol...
13-06-2024, 01:44 door Anoniem
Dus Mozilla heeft toch ergens contactgegevens staan. Vooralsnog niet kunnen vinden.
13-06-2024, 09:34 door Anoniem
Laat die Russen het lekker zelf oplossen. Alsof zij zouden meewerken aan wat dan ook als wij het zouden vragen. Leuk dat ze hun volk willen onderdrukken maar daar hoeft het westen niet aan mee te werken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.