image

Minister verplicht leerlingvolgsysteem in onderbouw voortgezet onderwijs

donderdag 20 juni 2024, 16:51 door Redactie, 15 reacties

Alle scholen in het voortgezet onderwijs worden verplicht om voor de onderbouw een leerlingvolgsysteem te gebruiken. Een dergelijk systeem is al verplicht in het primair onderwijs. Dat laat demissionair minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs weten in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

"Om de prestaties van hun leerlingen goed in het oog te houden, werken scholen in het primair onderwijs (po) verplicht met een leerlingvolgsysteem voor taal en rekenen. Hiermee kan de school de voortgang en resultaten goed bijhouden van zowel individuele leerlingen als van groepen en de school in het geheel", aldus de minister. In het voortgezet onderwijs (vo) is het gebruik van een leerlingvolgsysteem nog niet verplicht.

De wettelijke kaders om dergelijke systemen in het voortgezet onderwijs te verplichten ontbreken op dit moment, maar dat wil Paul gaan veranderen. "Daarom wordt in de onderbouw van het vo ook de verplichting ingevoerd voor een leerlingvolgsysteem." De onderbouw in het voorgezet onderwijs betreft de eerste twee jaar van het vmbo en de eerste drie jaar van havo en het vwo. Er zal eerst onderzoek worden gedaan naar kwaliteitseisen en gebruikscriteria. Het onderzoeksrapport moet eind dit jaar verschijnen. Aan de hand daarvan worden de wettelijke verplichting en de eisen voor leerlingvolgsystemen vormgegeven.

Reacties (15)
20-06-2024, 16:55 door Anoniem
voortgang en resultaten goed bij houden?
Dat noemden we vroeger 'rapporten' waarop je cijfers stonden van toetsen en tests.
Ik word oud...
20-06-2024, 17:31 door Anoniem
Door Anoniem: voortgang en resultaten goed bij houden?
Dat noemden we vroeger 'rapporten' waarop je cijfers stonden van toetsen en tests.
Ik word oud...

Dat klopt - maar 'het grote plaatje' - percentages leerlingen die afvallen , of gemiddelden van de klassen, en stijgende (of dalende) gemiddelden , bijvoorbeeld correlerend met nieuwe leraar of nieuwe leermethode krijg je niet van "iedere leerling een met de hand ingevuld rapport" .

Mensen zijn notoir slecht in het natte-vinger schatten van trends en gemiddelden , en roepen dan al snel "goede klas" omdat er drie uitblinkers in gedachten schieten, of 'slechte klas' als er toevallig twee randdebielen inzitten .
20-06-2024, 17:36 door Anoniem
Door Anoniem: voortgang en resultaten goed bij houden?
Dat noemden we vroeger 'rapporten' waarop je cijfers stonden van toetsen en tests.
Ik word oud...
Geen zorgen in corporate noemen we het nog gewoon performance reviews ;)
20-06-2024, 18:20 door Anoniem
Door Anoniem: voortgang en resultaten goed bij houden?
Dat noemden we vroeger 'rapporten' waarop je cijfers stonden van toetsen en tests.
Ik word oud...
Wou ik net zeggen. Dit jaar word ik 70 (gelukkig niet de digitale revolutie gemist!), maar het leerlingvolgsysteem was inderdaad een stuk karton waar de cijfers en je voortgang werden bijgehouden. Aan het eind van het schooljaar ging je 'over' of moest je blijven 'zitten'. Niets nieuws onder de zon.
20-06-2024, 18:52 door Anoniem
Je kunt kinderen er maar beter zo vroeg mogelijk aan laten wennen dat ze gevolgd worden. Dat scheelt later een hoop gedoe over 'privacy'. Wat is dit toch een ziek land geworden.
20-06-2024, 19:34 door Anoniem
Door Anoniem: voortgang en resultaten goed bij houden?
Dat noemden we vroeger 'rapporten' waarop je cijfers stonden van toetsen en tests.
Ik word oud...

Jij niet alleen.

De computer is overal voor nodig.
Zelf rekenen en nadenken is er niet meer bij.

Ik hield mijn cijfers bij, voor in mijn agenda (die ik verder niet veel gebruikte). En dat deed de docent ook.
Als mijn ouders al een keer wilden weten hoe het er voor stond, kon ik ze snel een (gekuisde) samenvatting geven. En een prognose.

Ouders (en scholen) hoeven niet 24/7 exact te zien wat de kinderen allemaal doen, niet doen of fout doen.
Geef die tieners wat ruimte en vrijheid. ook om te blunderen. Dat is goed voor ze.
Daar leren ze ook van. Dan maar een keer een jaartje overdoen. (in het ergste geval)
Voolopig gaan ze toch het huis niet uit. :-)
20-06-2024, 19:54 door Anoniem
Door Anoniem: voortgang en resultaten goed bij houden?
Dat noemden we vroeger 'rapporten' waarop je cijfers stonden van toetsen en tests.
Ik word oud...
Vroeger was een slecht tussentijds rapport niet zo erg, als je het daarna weer beter deed. Nu wordt alles voor eeuwig vastgelegd in een 'leerlingvolgsysteem'. Daar kun je vervolgens op geprofileerd worden. Surveillance van kinderen, is dit. Weg met de onbezorgdheid van de jeugd, vanaf het begin systeemslaafjes kweken met angst voor je persoonlijke score in het verplichte 'leerlingvolgsysteem'.
20-06-2024, 20:01 door Anoniem
Het leerlingvolgsysteem weer een zoveelste uiting van een totaal ontspoorde controledrang van een overheid welke niet meer kan of wil vertrouwen op de kunde van de leraren. Alles en iedereen zal en moet 'top-down' getracked en gevolgd worden. Zogenaamd voor de kwaliteit en veiligheid. Natuurlijk moet zoiets voorzichtig en gradueel worden ingevoerd. Mensen zouden argwaan kunnen krijgen. Vandaag dus de onderbouw, morgen de rest van de school en de samenleving. Big brother is watching you!
20-06-2024, 20:20 door Anoniem
Als ze overal voor zakken dan kunnen ze altijd nog minister worden en dat is een minder vies vak dan dokter. Wordt beter betaald ook.
21-06-2024, 01:36 door Anoniem
Klinkt als black mirror s4e2 arkangel. Nu nog een chip laat de ouders de gezondheid van hun kind volgen.
Somige dingen zoals in twilight zone en black mirror zijn naar mijn idee dichter bij de werkelijkheid/toekomst dan wat ze destijds konden bedenken.
21-06-2024, 09:32 door Anoniem
Krijgen ouders en de scholier (volledig inzicht) toegang tot hun "school-dossier"? Waarom wordt dat niet expliciet geregeld in de wet opnemen zodat dit direct geregeld is bij invoering
21-06-2024, 10:18 door Anoniem
Jongeren krijgen geen vrijheid meer om zelfstandig te worden.
Een deel van de ouders helpt daar ook aan mee. Ze willen alles 24/7 zien en weten. En zitten er meteen bovenop (bij het kind of de leraar) als het fout gaat.

Een vreselijke tijd om kind of jongere te zijn.
21-06-2024, 11:20 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt kinderen er maar beter zo vroeg mogelijk aan laten wennen dat ze gevolgd worden. Dat scheelt later een hoop gedoe over 'privacy'. Wat is dit toch een ziek land geworden.

Inderdaad, lekker vroeg inmasseren.
21-06-2024, 12:05 door Anoniem
Volgens mij snappen sommige niet helemaal wat er bedoeld wordt met een 'leerlingvolgsysteem'. Het is in principe gewoon een stuk software waarachter een databank staat er waarmee dan weer trends en vergelijkbare berekeningen mee kunnen worden uitgevoerd. Ik ben zelf iemand van Generatie Z, en ben hier mee opgegroeid. Ik hou tevens ook niet van gevolgd worden en heb van privacy en security een beroep gemaakt, maar dit is toch echt niet zo heel erg. Ja: misschien is de software ietswat onveilig of is het privacybeleid om niet naar huis te schrijven. Maar het doel voor de gegevensverwerking is duidelijk: inzicht bieden en daarmee het onderwijs verbeteren. In dit geval vindt ik dat een heel nobel doel voor gegevensverwerking.

Het is niet zo dat al die data direct naar ome overheid gaat of dat dit direct publiekelijk beschikbaar is. Niet alles is 'Big Tech' en niet alles bestaat uit 'slechte mensen complottheorie nummertje zoveel'.
21-06-2024, 13:23 door Anoniem
Oh jee, de term "volg" zit er in dus alle aluminium hoedjes kunnen weer op! Big brother is watching you, ze weten alles over hoe je op school presteert! Oeioei, daar gaat je vrijheid.

Hint: het leerlingvolgsysteem helpt héél erg bij het beter inzien van de kwaliteiten van een kind, in plaats van de paar momentopnames die rapporten of toetsen heten. Mijn dochter doet het perfect op Atheneum terwijl volgens haar "rapporten" ze beter had aangesloten op HAVO.

Maar oh oh, dat we die arme kinderen toch allemaal slaaf van het systeem maken, het is vreselijk.

50 jaar geleden zag de wereld er heel anders uit, toen had je 1 leraar die alle leerlingen persoonlijk kende, die tijden zijn echt allang voorbij, en zeker met het tekort aan leraren staat er met regelmaat iemand anders voor de klas. Juist op dat soort momenten is het goed dat je kan terugvallen op een systeem waar niet alleen die 3 voor winkunde in staat die je hebt gehaald in de week dat je opa is overleden, maar het hele verhaal.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.