image

Tor Browser stopt met support van Windows 8.1 en macOS Mojave

vrijdag 21 juni 2024, 10:40 door Redactie, 1 reacties

Tor Browser heeft de laatste grote versie uitgebracht die Windows 8.1 en macOS Mojave ondersteunt. Daarnaast is voor Androidgebruikers de gebruikersinterface verbeterd voor het opzetten van een verbinding met het Tor-netwerk en zijn er voor de desktopversie ook allerlei verbeteringen doorgevoerd. "Tor Browser 13.5 voelt als een mijlpaal", aldus Duncan Larsen-Russell van het Tor Project.

Dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen. In sommige landen wordt Tor geblokkeerd. Om gebruikers in deze landen toch verbinding met het netwerk te laten maken biedt Tor Browser verschillende opties. De interface om deze opties te gebruikers is nu bij de Androidversie verbeterd en lijkt meer op die van de desktopversie.

"Uiteindelijk hopen we dat een gebruiker die succesvol censuur op de desktop weet te omzeilen dit ook eenvoudig op Android kan doen, zonder opnieuw te leren hoe het werkt", aldus Larsen-Russell. Naast een visuele aanpassing is het nu ook mogelijk om altijd automatisch verbinding te maken. Verder is de letterboxing in de desktopversie aangepast. Om fingerprinting van gebruikers tegen te gaan, waarbij trackers een profiel maken op basis van kenmerken van het systeem van internetgebruikers, biedt Tor Browser een "vast" browservenster.

Dit browservenster wordt standaard afgerond op een vaste pixelverhouding. Wanneer gebruikers zelf de grootte van hun vensterscherm aanpassen kunnen ze worden gefingerprint. In 2019 introduceerde Tor Browser letterboxing, waarbij fingerprinting ook bij aangepaste browservensters wordt tegengegaan. De optie was echter niet in de instellingen van Tor Browser te vinden, wat nu is aangepast, wat ook geldt voor de vormgeving van de feature. Verder zijn foutmeldingen van Tor-sites vereenvoudigd.

Als laatste waarschuwt het Tor Project dat Tor Browser 13.5 de laatste grote versie is die op Windows 8.1 en macOS Mojave wordt ondersteund. Beide platforms worden al niet meer door Apple en Microsoft ondersteund. Wanneer Tor Browser 14.0 in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomt, zullen gebruikers op deze twee platforms geen Tor Browser-updates meer ontvangen, wat risico's voor hun privacy, security en anonimiteit met zich meebrengt, aldus Larsen-Russell. Gebruikers worden dan ook opgeroepen om voor de volgende grote release van Tor Browser naar een wel ondersteunde versie van Windows of macOS te upgraden.

Reacties (1)
22-06-2024, 10:36 door Anoniem
Wilde het eens vergelijken in de tijd:

Mac
macOS 10.14 Mojave is uit 2018 (en de versie voor Catalina 10.15 die in 2019 kwam) en Apple zelf ondersteund er 3 versies dus dat was tot ergens in 2021.
Inmiddels zitten we bij MacOS 14 Sonoma (dat zijn in totaal 5 versies verder).

Windows
Windows 8.1 Blue is uit 2013 (en is de versie voor Windows 10 die in 2015 kwam) en was nog ondersteund tot 10 januari 2023
Inmiddels zitten we bij Windows 11 23H2 (niet helemaal goed te tellen hoeveel versies verder dat is).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.