image

Parket Oost-Vlaanderen behandelt internetfraude pas vanaf 1000 euro schade

dinsdag 9 juli 2024, 10:23 door Redactie, 5 reacties

Slachtoffers van internetfraude in Oost-Vlaanderen worden opgeroepen om in alle gevallen aangifte te doen, maar hun zaak zal pas in behandeling worden genomen als ze minstens duizend euro schade hebben geleden. Het gerecht heeft te weinig mensen in dienst om de grote hoeveelheid aangiftes allemaal te kunnen verwerken, zo meldt VRT NWS. Onder internetfraude vallen zaken als phishing, WhatsAppfraude en advance fee scams.

"De grote hoeveelheid aangiftes laat naar capaciteit bij politie en justitie niet toe om iedere aangifte het voorwerp te laten zijn van een diepgaand onderzoek", aldus het parket. "Andere vormen van cybercrime kennen geen grens. Zoals bijvoorbeeld hacking, malware en ransomware." Toch worden slachtoffers opgeroepen om altijd aangifte te blijven doen, omdat dit kan helpen bij het opsporen van criminele netwerken.

Eerder al besloten andere parketten een ondergrens voor internetfraude in te voeren. Zo hanteert het parket van West-Vlaanderen sinds vorig jaar een een bedrag van minimaal 2500 euro. "We hebben te weinig personeel om al die dossiers te onderzoeken", liet procureur Filiep Jodts destijds weten. "Dat is noodgedwongen, want ik vind het zelf jammer." Bij het parket van Limburg bedraagt de ondergrens 500 euro. Het parket van Leuven wil niet laten weten welk bedrag het als ondergrens hanteert.

Reacties (5)
09-07-2024, 11:03 door Anoniem
Dan gaan mensen dus geen aangifte meer doen bij schade minder dan dat bedrag. Ik ben ook een keer door een webshop belazerd (refurbished.nl), maar mijn schade van €300 was voor de politie en de ACM niet interessant. Mijn conclusie: aangifte doen is zonde van je tijd. Leuk voor de statistieken van de politie, maar die interesseren me niks.
09-07-2024, 12:26 door Anoniem
Door Anoniem: Dan gaan mensen dus geen aangifte meer doen bij schade minder dan dat bedrag. Ik ben ook een keer door een webshop belazerd (refurbished.nl), maar mijn schade van €300 was voor de politie en de ACM niet interessant. Mijn conclusie: aangifte doen is zonde van je tijd. Leuk voor de statistieken van de politie, maar die interesseren me niks.
Die statistieken zouden je wel moeten interesseren, want op basis daarvan worden keuzes gemaakt. Als je niet helpt om het probleem zichtbaar te maken voor de politie werk je in de hand dat het niet zichtbaar voor ze is en daardoor nooit prioriteit krijgt.

Als je bij de politie¹ refurbished.nl invult verschijnt de waarschuwing dat er meldingen voor zijn. Zelfs als jij er persoonlijk niet mee geholpen bent help je er wel je medemensen mee, en andersom helpen die medemensen jou weer als zij dergelijke meldingen/aangiftes doen en jij even een check doet. Dankjewel dus dat je dat bij deze site wel gedaan hebt! En ja, natuurlijk zou je willen dat zo'n aangifte wel onderzocht wordt en zo'n bedrijf aangepakt. Maar die capaciteit heeft de politie niet en dan is dit nog zo gek niet als tweede keus.

¹ https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html
09-07-2024, 12:51 door Anoniem
Als men elke keer de schade voor het slachtoffer kan beperken tot onder de grens van 1000€, kan men lang ongemoeid te werk gaan. Is ook voor de zoveelste keer een teken van doe maar op. We laten je toch met rust, want wij kunnen ons werk niet aan.Het is al ver gekomen.
09-07-2024, 12:54 door Anoniem
Vervolgens wil niemand meer aangifte doen, zakken de statistieken en kunnen ze zichzelf een schouderklopje geven. Weer minder criminaliteit, dus lekker bezig. En minder werk. Win win toch?
10-07-2024, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: Als men elke keer de schade voor het slachtoffer kan beperken tot onder de grens van 1000€, kan men lang ongemoeid te werk gaan. Is ook voor de zoveelste keer een teken van doe maar op. We laten je toch met rust, want wij kunnen ons werk niet aan.Het is al ver gekomen.

En zo werkt het dus niet. Met de capaciteitsproblemen kan je niet verwachten dat de politie achter relatief kleine bedragen aangaat. Daar ligt de dagelijkse focus niet en zijn de behandelkosten van je individuele case in manuren vele malen hoger dan het resultaat. Maar alle aangiftes worden wel centraal geregistreerd tot er een niveau is gekomen waarop een OvJ gaat beslissen dat er een onderzoek ingesteld gaat worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.