Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.
Juridische vraag: Bij het bestellen van een aantal switches van een grote leverancier kwam ik er achter dat de security updates alleen beschikbaar zijn als ik ook een jaarlijks supportcontract afsluit. Mogen fabrikanten nog wel geld vragen voor security updates? In de Cyber Resilience Act wordt het aanbieden van security updates voor de expected lifetime van het product toch verplicht gesteld?
Antwoord: De Cyber Resilience Act (Verordening 2024/2847) kent inderdaad een zorgplicht tot het leveren van security updates. Dit staat in Bijlage I deel II:
Fabrikanten van producten met digitale elementen moeten: ... in verband met de risico’s die verbonden zijn aan producten met digitale elementen, kwetsbaarheden onverwijld aanpakken en verhelpen, onder meer door beveiligingsupdates te verstrekken; indien technisch haalbaar moeten nieuwe beveiligingsupdates afzonderlijk van de functionaliteitsupdates worden verstrekt;
Daaronder (punt 8) wordt vermeldt dat die updates kosteloos moeten worden verspreid, vergezeld van adviezen. Deze plicht geldt gedurende de hele levensduur, en uitgegeven updates moeten tot tien jaar daarna beschikbaar blijven (artikel 13.9). Het maakt hierbij ook niet uit of de klant een consument of een ondernemer is.
Detail: de CRA treedt pas in 2027 in werking voor apparaten die vanaf dan op de markt komen. Bovendien moet het gaan om verkoop in de EU, dus wie bij een Amerikaanse of Aziatische groothandel bestelt, loopt het risico buiten de bescherming van de CRA te vallen.
Voor updates anders dan security-updates mag men nog wel een vergoeding vragen, net zoals voor ondersteuning die verder gaat dan "adviezen met relevante informatie voor gebruikers, onder meer over eventueel te nemen maatregelen."
Arnoud Engelfriet is ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als chief knowledge officer bij juridisch adviesbureau ICTRecht en blogt dagelijks over internetrecht. Hij schreef onder meer de boeken ICT&Recht en AI&Algorithms, en verzorgt de opleiding tot Certified Cybersecurity Compliance Officer.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.