image

Brussel wil verplichte papieren etiketten vervangen door QR-codes

woensdag 21 mei 2025, 14:43 door Redactie, 33 reacties

De Europese Commissie wil regelgeving in de Europese Unie aanpassen, waaronder de verplichte aanwezigheid van papieren etiketten op producten. In plaats daarvan kunnen fabrikanten met QR-codes gaan werken. "Het voorstel zal de digitale transitie versnellen, en onhandige papiergebaseerde verplichtingen in productwetgeving elimineren", aldus Brussel.

De huidige EU-regels verplichten bedrijven om papiergebaseerde gebruiksaanwijzingen en andere informatie te bieden. "Door deze verplichtingen te digitaliseren, kunnen bedrijven hun informatie eenvoudiger indienen en verspreiden en kunnen nationale autoriteiten naleving efficiënter controleren." In een uitleg over de voorgenomen plannen stelt de Europese Commissie dat het een 'digital by default' principe promoot, maar er nog steeds bepaalde EU-wetgeving is waarbij het gebruik van papieren etiketten wordt verwacht of deze optie aan de lidstaten wordt gelaten.

Vorige maand ontstond er ophef over plannen van de Europese Commissie om de papieren bijsluiter bij geneesmiddelen te vervangen door een QR-code. Begin dit jaar lieten supermarkten weten dat ze het Nederlandse voedseletiket willen vervangen. Producten zouden dan een etiket in bijvoorbeeld het Engels krijgen. Via een QR-code zou er dan worden gewezen naar een website met Nederlandstalige informatie. In maart liet minister Beljaarts van Economische Zaken weten dat QR-codes het fysieke voedseletiket in de supermarkt niet kunnen vervangen.

Reacties (33)
Gisteren, 14:51 door Anoniem
want het gewone etiket is niet zo makkelijk te spoofen? Niet geschikt voor een MIM omleiding en ook niet te traceren hoe vaak info van het artikel wordt opgevraagd??
Gisteren, 14:54 door Anoniem
En nog meer kans op phishing.
Gisteren, 14:55 door Anoniem
Van papieren etiket met een opsomming van ingredienten naar een "kleinere" papieren etitket met een QR-code?

Ik zie het verschil niet, beide hebben papier en intkt nodig, behalve dat het onleesbaar is als even geen smartphone bij je hebt of zonder internet verbinding zit.
Gisteren, 15:02 door Aap uit de mouw
Het voorstel zal de digitale transitie versnellen, en onhandige papiergebaseerde verplichtingen in productwetgeving elimineren

Waarom is er een digitale transitie hiervoor nodig? Je koopt een fysiek product, digitale troep toevoegen is alleen maar een extra drempel. Een drempel met security en privacy problemen
Gisteren, 15:08 door Anoniem
"Door deze verplichtingen te digitaliseren, kunnen bedrijven hun informatie eenvoudiger indienen en verspreiden en kunnen nationale autoriteiten naleving efficiënter controleren."

Daarmee zouden artikelen in supermarkten geen gewone voedingswaarde en ingrediënten lijstje meer hebben, maar alleen ’n lelijke en onleesbare blokjes code. Met je telefoon scan je die code, zodat PR bedrijven weten dat er interesse is – waar, wanneer, hoe en mogelijk zelfs wie.

Big Brother EU en hun afgunst voor analoog, papier en offline, want daarmee is burgeractiviteit zo lastig te traceren.
Gisteren, 15:22 door Anoniem
Totaal onverantwoord. Het verplicht een internetverbinding, is gevaarlijk voor mensen met allergieën, is mogelijk vatbaar voor hackers (kijk maar naar Disney in America waar een man de notenallergieën had verwijderd), is vatbaar voor privacy schending door middel van volgen, en het is niet goed voor mensen die niet weg zijn met technologie of gewoonweg het geld niet hebben voor een smarphone met een internet abbonement. Waarschijnlijk mis ik zelfs nog een aantal redenen waarom het onverantwoord is.

Geschreven etikketen moeten juist verplicht blijven en Brussel kan beter een standaard voor QR codes introduceren voor producenten die er 1 willen toevoegen.
Gisteren, 15:36 door Anoniem
Belachelijk, hiermee zet je oude mensen en EMF gevoelige mensen zonder mobiele telefoon buitenspel.

Ook is het onhandig wanneer je 5-10 pakjes of potjes even snel wil vergelijken in de winkel.

Bij een ramp waar het mobiele netwerk uitvalt heb je ook een probleem.
Gisteren, 15:40 door e.r.
Super handig als je telefoon kapot is, geen acculading, geen verbinding heeft, geen data of iets anders. Daar sta je dan.

Het geprinte etiket is perfect en de QR is een slecht middel. Wellicht als toevoeging.

Het is toch te debiel voor woorden dat je zelfs een smartphone mèt internet nodig hebt om je allergieinformatie te checken...? Winkelen duurt ook nog eens een uur langer omdat je elk product moet scannen, wachten, controleren, scrollen - volgende.

Laat staan een stikkertje eroverheen naar malware.

Nee EU, stop nou eens met je oliedomme ideeën. Ga nuttige dingen doen ofzo. Zoals op je handen zitten.
Gisteren, 15:43 door e.r.
Thuis ook trouwens, liggen je producten te lang in de kast, informatie huppa, van de website.

Stroomstoring, geen idee wat er in het eten zit...

Mooi in tijden van oorlog ook. Oekraïne zal het geweldig hebben gevonden, in oorlogsgebied en nergens geschreven instructies...
Gisteren, 15:52 door Anoniem
Dan heb je geen bewijs meer van wat er in jouw eten en medicijnen zit. Onbetrouwbaar.
Gisteren, 15:58 door Anoniem
Misschien is men er in Brussel nog niet achter dat dit voor de meeste mensen betekent dat ze een telefoon met Google of Apple software moeten hebben, terwijl we daar nu juist vanaf moeten voor de veiligheid.
Gisteren, 16:13 door Anoniem
Wat ik bizar vind is dat overheden zich druk maken over onze IT-afhankelijkheid van de VS en tegelijk komen met dit soort ideeën, die die afhankelijkheid vergroten omdat dit erop neer gaat komen dat je een etiket pas kan lezen als je een smartphone bij je hebt met een OS van of Apple of Google erop.

Misschien worden de betrokken politici zelf zo intensief door hun smartphones uit hun concentratie gehouden dat ze niet meer in staat zijn om dit soort verbanden te leggen.
Gisteren, 16:27 door Anoniem
Hoeveel supermarkten hebben een betonconstructie waar er NULL signaal is?
Of is de hotspot van de supermarkt (als die er al is) dan ineens WEL veilig?
Hoeveel mensen hebben geen smartphone?
Gaan de winkels nu QR code scanners leveren bij de zelfscan optie?
Straks alleen te betalen met de digitale EYPO ?
En alleen als je genoeg 'gezondheidscredits' hebt, mag je dan een flesje wijn kopen?

Sorry dave, can not let you do that...
Gisteren, 16:39 door Anoniem
Wel bijzonder dat dat haaks staat op de discussie die er eerder was met deze conclusie:
https://www.security.nl/posting/880769/Minister%3A+QR-code+kan+fysiek+voedseletiket+in+supermarkt+niet+vervangen
Gisteren, 16:40 door Anoniem
De EU - de grootste vijand van het volk.
Nu mogen wij zonder smartphone niet meer weten wat er in ons voedsel zit. En met smartphone wordt er getracked wat wij in de winkel overwegen te kopen.
Je zou bijna willen dat Trump het hier voor het zeggen krijgt. Die is ook knettergek, maar die heeft nog meer voeling met het belang van gewone mensen dan de EU bureaucratie.

Alles wat de EU ooit juist (ook) waardevol maken, dat wil de EU nu zelf juist afbreken.
Nou, dan moet de EU zelf ook maar worden afgebroken.
Misschien moeten we bij de EU ook maar een keer een DOGE (van Musk) laten huishouden.
Gaat er veel kapot, maar in ieder geval gaat de EU dan ook kapot, zodat wij weer een beetje fatsoenlijk behandeld kunnen worden.
Volgende keer ga ik maar eens op iets heel EU-destructiefs stemmen. Want dit MOET stoppen.
Gisteren, 16:43 door Anoniem
Door Anoniem: Belachelijk, hiermee zet je oude mensen en EMF gevoelige mensen zonder mobiele telefoon buitenspel.

Ook is het onhandig wanneer je 5-10 pakjes of potjes even snel wil vergelijken in de winkel.

En bij elke producent een cookiebanner met 173 partners stuk voor stuk wegklikken, verplicht drie reclames van wellicht andere voor jouw interessante producten bekijken, privacy statement en leveringsvoorwaarden lezen en accepteren, om de ingrediënten lijst te kunnen zien.

Eén ingrediëntenlijst die dan wellicht ook nog is gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen in ingrediënten en allergenen.
Gisteren, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Dan heb je geen bewijs meer van wat er in jouw eten en medicijnen zit. Onbetrouwbaar.
Idd dan moeten de website, qr-code en de producten een en dezelfde batch-code hebben.
Gisteren, 17:08 door Anoniem
Een stickertje eroverheen pkakken met een gespoofte ingrediëntensite met malware.
Gisteren, 17:11 door Anoniem
QR codes is een sterk achterhaalt principe dat gemakkelijk uitgebuit kan worden.
Straks gaan mensen nog contactinfo of sites/tekst met bedreigingen als eigen QR code toevoegen op kinderproducten om kinderen te lokken, of dat er ergens een "schat" ligt, etc.
Gisteren, 17:27 door Anoniem
Voor gebruiksaanwijzingen is het helemaal goed voor de leverancier, na 2 jaar is het product niet meer in de verkoop en werkt de QR code niet meer want er is een nieuw model dat je moet kopen.
Natuurlijk is de handleiding vast wel ergens online te vinden maar niet meer met de QR code op het product.
Gisteren, 18:12 door Anoniem
Nou, dan dus geen etiketten meer. Blijkbaar is dat wat de EUSSR wil.
Gisteren, 18:14 door johanw - Bijgewerkt: Gisteren, 18:14
Goed voor de prijs, dan kan een artikel tenminste in de hele EU verkocht worden i.p.v. dat er speciale Nederlandstalige etiketten op moeten en het product dan meteen 2 keer zo duur is als bij de oosterburen. Vrijwel niemand leest die etiketten op wat fanatieke veganisten en halalvreters na en die onzin met nutri score kunnen ze ook weglaten. Scheelt papier. Misschien hooguit ;eesbaar vermelden als een product iets bevat waar relatief veel mensen alergisch voorzijn (noten of lactose en zo).
Gisteren, 18:30 door Anoniem
Door johanw: Vrijwel niemand leest die etiketten op wat fanatieke veganisten en halalvreters na en die onzin met nutri score kunnen ze ook weglaten. Scheelt papier. Misschien hooguit ;eesbaar vermelden als een product iets bevat waar relatief veel mensen alergisch voorzijn (noten of lactose en zo).
Als niet veganist, lees ik de etiketten heel vaak. Teveel zout of onverzadigde vetten is niet goed voor de mens. Soms zet ik 2 of 3 potjes/pakjes naast elkaar op het schap in de winkel om naar de ingredienten te kijken. Vervangen door een QR code is zeer onhandig.
Gisteren, 18:32 door Anoniem
Dag dag privacy, lekker bezig Brussel.
Gisteren, 19:15 door Anoniem
Ik zou alleen voor zijn als de QR-code verwijst naar een entry in een opensouce database waarbij elke entry is gesigneerd met de fabrikant certificaat en tevens ondertekent met een instantie die de database beheerd.
Tevens dat de ingrediënten ook in het Engels erop staat.

Geen geneuzel met naar de fabrikant website gaan vol spam en trackers.
Gisteren, 19:31 door Anoniem
M.a.w., je bent dus genoodzaakt een smartphone aan te schaffen om te kunnen zien wat er in verpakt (supermarkt) voedsel zit.

Volgens mij riekt dit naar discriminatie.
Gisteren, 19:57 door A.P. Molenaar
Door johanw: Goed voor de prijs, dan kan een artikel tenminste in de hele EU verkocht worden i.p.v. dat er speciale Nederlandstalige etiketten op moeten en het product dan meteen 2 keer zo duur is als bij de oosterburen. Vrijwel niemand leest die etiketten op wat fanatieke veganisten en halalvreters na en die onzin met nutri score kunnen ze ook weglaten. Scheelt papier. Misschien hooguit ;eesbaar vermelden als een product iets bevat waar relatief veel mensen alergisch voorzijn (noten of lactose en zo).

Jouw 'vrijwel niemand' zijn mensen met een voedselallergie.
Ik krijg de indruk dat jij zelf zo'n (jouw stempel) 'haalvreter' bent, anders postte je hier niet zo'n kortzichtige nitwit praat alles negerend ofwel ridiculiserend hoe van levensbelang, zonder omslachtige digitale hulpmiddelen, gedegen direct leesbare voedingsstoffen informatie is voor 407.000 mensen in Nederland!... Zie daar.....Jouw 'vrijwel niemand' beloopt 407.000 mensen; 407.000 mensen met een of meerdere specifieke voedselallergiën.
Gisteren, 20:22 door Anoniem
Dus je wordt doodziek omdat ergens pinda's in zitten zonder het te vermelden, en als je gaat klagen of schade probeert te verhalen is het opeens aan de ingrediëntenlijst toegevoegd... Jij doodziek, fabrikant komt overal mee weg.
Gisteren, 21:00 door Hyper
Krijgen supermarkten dan ook een scanner om de QR-informatie mee te lezen? Of gaan mensen die geen smartphone hebben moeten raden naar de ingrediënten?
Gisteren, 21:00 door Anoniem
Door johanw: Goed voor de prijs, dan kan een artikel tenminste in de hele EU verkocht worden i.p.v. dat er speciale Nederlandstalige etiketten op moeten en het product dan meteen 2 keer zo duur is als bij de oosterburen. Vrijwel niemand leest die etiketten op wat fanatieke veganisten en halalvreters na en die onzin met nutri score kunnen ze ook weglaten. Scheelt papier. Misschien hooguit ;eesbaar vermelden als een product iets bevat waar relatief veel mensen alergisch voorzijn (noten of lactose en zo).

Verklaar dan waarom iets als, bijvoorbeeld, een doosje hagelslag in Nederland duurder is dan in Nederlandstalig België.
In dit tijdperk is (automatische) translatie echt niet een kostenpost van significant verschil makende betekenis dan ook, laat staan het afdrukken van werkelijk welke tekst dan ook. Kijk bijvoorbeeld naar rookwaren, verplicht volgekladderd met teksten en full colour afbeeldingen, maar wat werkt daadwerkelijk gigantisch prijsverhogend? De accijnzen. Hetzelfde pakje shag (50 gram) kent met gemak 10+ Euro verschil tussen verschillende EU landen, en zo gaat het met vele producten. Van zuid Frankrijk naar noord Frankrijk, honderden kilometers, is geen export, maar van oost Nederland naar west Duitsland, hooguit tientallen kilometers, is wel export. En vervolgens heb je personen die gaan klagen over gebrek aan extra milieubelasting wegens export. Hypocriet, en onwetend (?), tot en met, maar laten we dat extra gaan belasten desalniettemin, want export, dus milieubelastend daarom. Vaak ook dezelfde personen die hun avocado's en dergelijke duizenden kilometers laten invliegen, want dan zijn ze wel "milieubewust". Onwetend (?) hoeveel natuurverwoestend dat is, maar de nationale Natura 2000 gebieden moeten ten koste van alles beschermd worden.

Het gaat hier om de (meta)datahonger van mega coöperaties, en de overbetaalde EU politici luisteren naar hun lobbyisten meesters. De EU, die overigens ook een enorme (meta)datahonger heeft, maar dat graag wil delen met Jan en alleman (zogenaamd voor enkel onpartijdige en eerbiedige entiteiten; terwijl algemeen bekend is dat gans de EU doordrenkt is met allerlei corrupte organisaties, dan wel corrupte medewerkers; dus die "onbedoelde" massa datalekken komen wel). Wat neerkomt op al die (meta)data van honderden miljoenen EU ingezetenen uiteindelijk in de klauwen van mega coöperaties te krijgen, zodat hun AI hun winsten kan maximaliseren, en hun aansprakelijkheden kan minimaliseren. Uiteraard ten koste van diezelfde honderden miljoenen EU ingezetenen.

Vervang het woordje "verbetering" in iedere EU blah blah door "winstmaximalisatie" en je blik op waar ze mee bezig zijn veranderd onmiddellijk.
Gisteren, 21:11 door Anoniem
Ja, fijn voor de klant met allergieën
en degenen, die weg willen blijven van toevoegingen als insecten meel. Het moet je ook niet te gemakkelijk gemaakt worden.
Gisteren, 21:38 door Anoniem
Door A.P. Molenaar: (..) .....Jouw 'vrijwel niemand' beloopt 407.000 mensen; 407.000 mensen met een of meerdere specifieke voedselallergiën.
Exclusief mensen die maar heel weinig zout mogen.
Zout valt niet onder voedselallergieën.
Ik moet er niet aan denken, dat ik voor mijn productonderzoek van wat op de schappen staat in supermarkten mijn smartphone moet meenemen om de naar schatting 1 procent van de aangeboden voedingsproducten te vinden die ik mag kopen.
Het moeten gebruiken van een smartphone om boodschappen te kunnen doen is een onnodige aanval op het dagelijkse leven van mensen met als doel om de digitale transitie te versnellen.
Heeft u zich al afgevraagd waarom die versnelling door de EU gewenst wordt?
Gisteren, 21:40 door Anoniem
Leuk om malware te verspreiden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.