image

Defensie kondigt nieuwe strategie aan: investeren in AI, cloud en encryptie

donderdag 3 juli 2025, 11:36 door Redactie, 11 reacties

Defensie heeft vandaag de Digitale Transformatie Strategie (DTS) gepresenteerd, waarbij zal worden ingezet op onder andere AI, cloud, encryptie en kennis. De transformatie moet de gevechtskracht van defensie versterken, zo laat de strategie weten. Die richt zich op vijf speerpunten: Communicatie & digitale samenwerking, Digitaal fundament, Data, AI en autonomie, EMS, cyber en redundantie en als laatste Digitaal aanpassingsvermogen.

Volgens demissionair staatssecretaris Tuinman van Defensie versnelt de digitale innovatie binnen het militaire domein. "Data, kunstmatige intelligentie (AI) en autonome systemen spelen hierin een dominante rol", aldus de bewindsman. De strategie richt zich niet alleen op het gebruik van bepaalde technologieën. "Minstens zo belangrijk is het vermogen om zich continu aan te passen, voorop te blijven lopen en creatief te zijn in het integreren en toepassen van technologie. De combinatie van mens, data en machine maakt daarbij het verschil", stelt Tuinman.

In de strategie wordt meerdere keren het toepassen van AI genoemd. Zo wil defensie AI "breed toepassen" in zowel militaire als bedrijfsmatige processen. Een ander onderdeel is de inzet van clouddiensten. Daarbij stelt defensie dat de cloudmarkt op dit moment wordt gedomineerd door de VS. "In het kader van strategische autonomie, is er een ambitie voor meer Europese samenwerking. Voor diverse clouddiensten is echter nog geen volwaardig Europees alternatief beschikbaar."

Als onderdeel van de strategie zal defensie de cloudstrategie bijwerken, om het "recent toegenomen belang van strategische autonomie te weerspiegelen". Zo is defensie met verschillende bedrijven in gesprek over de ontwikkeling van een soevereine cloud. "We realiseren samen met marktpartijen cloudoplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne technologie met Nederlandse hosting en soevereiniteit."

Defensie geeft ook aan dat het gaat investeren in zowel interne kennis en capaciteit op het gebied van encryptie en datacentrisch beveiligen als in marktpartijen om de kennis in Nederland te houden. "Dataencryptie is een van de sleutels om databeveiliging minder afhankelijk te maken van gescheiden netwerken waardoor het sneller kan stromen naar de plek waar de informatie het meeste voordeel biedt."

Tevens wil defensie dat er meer personeel komt dat op missie it-ondersteuning kan bieden. "Er wordt voldoende IT kennis en capaciteit geïntegreerd in de operationele eenheden." Daarnaast moet de mindset en kennis worden versterkt die bij een snel innoverende digitale organisatie past, zo laat de strategie verder weten. Volgens staatssecretaris Tuinman past de Digitale Transformatie Strategie van defensie goed bij de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) die binnenkort wordt gepresenteerd.

Reacties (11)
Gisteren, 11:52 door Anoniem
Heel goed idee!
Defensie begrijpt tenminste waar ze het geld in moeten steken.
Beter dan de rest van de overheid die massa's belastinggeld verspilt.
Gisteren, 11:52 door Anoniem
Leuk data de defensie anno 2025 ook eens encryptie gaat gebruiken.
Gisteren, 12:30 door Named
Ik hoop niet dat ze het "goed voor nu" doen, en daardoor kortzichtige producten ontwikkelen..
Dat het wel "heel erg veilig" word gemaakt, maar zonder rekening te houden met de toekomstige ontwikkelingen.
Zoiets zou al verouderd zijn nog nog voordat het geïnstalleerd word...

Bijvoorbeeld dat systemen enkel over IPv4 bereikbaar zou zijn.
Dan over 10, 20 of 30 jaar wanneer er enkel nog IPv6 is komt dit dan aan het licht, zoiets als:
"Onze systemen zijn niet gebouwd met IPv6 capaciteiten, dus moeten we ze vervangen."
Gisteren, 12:44 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk data de defensie anno 2025 ook eens encryptie gaat gebruiken.

Gescheiden netten worden ingeruild voor encryptie. Of dat nu zo goed is?

Het nadeel van gescheiden netten is dat je er twee keer zoveel apparatuur en kabels voor nodig hebt. Maar het ene net kan niet op het andere net komen. Dat is fysiek onmogelijk gemaakt.

Met encryptie kan je niet dezelfde veiligheid bereiken als van het gebruik van gescheiden netten. Bovendien, wie zegt dat er geen encryptie gebruikt wordt op de gescheiden netten? Het leger is historisch gezien waar encryptie uitgevonden is om de vijand niet wijzer te maken bij het onderscheppen van berichten.
Gisteren, 13:09 door Anoniem
Ik weet niet hoe precies de encryptie wordt opgepakt, maar als voormalig militair heb ik de Defensie- en Politieke leiding gewaarschuwd voor de "roadmap" die de EU wil invoeren, en die de bedoeling heeft om juist de encryptie te verzwakken.

Ik heb ze uitgelegd dat we deze verzwakking absoluut niet kunnen gebruiken, gezien de internationale spanningen die zich nu opeenstapelen en door de oorlog in Oekraïne. Verzwakking encryptie betekent dat bij 1 enkele slimme hack een vijandelijke Statelijke Actor kan meekijken.

We hebben op alle fronten, sterke encryptie nodig. Het zou daarom dom zijn om nu op dit moment die EU "roadmap" te willen implementeren.
Gisteren, 13:10 door Anoniem
Communicatie & digitale samenwerking: veilig en zonder beperkingen kunnen communiceren met strategische partners op land, ter zee, in de lucht, bij cyber en in de ruimte.

Ik ben wel benieuwd hoe dat digitale fundament er dan uit ziet. Dan zal dan toch niet op basis van windows zijn met haar bewust ingebouwde beperkingen. Laten ze het extra geld maar gebruiken voor het bouwen van eigen Europese datacenters.
Gisteren, 13:30 door Anoniem
Dus 1 russische bom (want dat sprookje dat rusland the bad guy is volg ik dan even) op een AI datacenter en heel defensie kan niets meer doen?
Ze zouden toch moeten leren van oekraine?
15 minuten op 1 plek en je krijgt een raket of drone tussen je tanden.
Tegen de tijd dat je AI datacenter opgestart is, voor de tijd dat de beheer kon inloggen is het al een hoopje smeulend Scaniaatje.
Zinloze overgecompliceerde management oplossing.. Zitten vast amerikaanse en franse bedrijven tussen die er aan verdienen...

net zoals dat het geen haalbare kaart is om 3000 euro kostende drones uit de lucht te schieten met 30.000-3.000.000 euro kostende raketten... dan weet je dat je na een jaartje ofzo er 60 miljard doorheen gejast hebt, en als resultaat, NIETS.
Ja, een amerikaanse bankrekening die uitpuilt... en in nederland cq europa een groot gapend gat in de begroting, nog erger dan de griekse, italiaanse en portugeesche crisis bij elkaar opgeteld. die miljarden zijn nog steeds niet terug uit griekenland.
Gisteren, 13:47 door Anoniem
encryptie?
En dat moet koste wat het kost verboden worden, met als reden, de zielige kindertjes.
Gisteren, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet niet hoe precies de encryptie wordt opgepakt, maar als voormalig militair heb ik de Defensie- en Politieke leiding gewaarschuwd voor de "roadmap" die de EU wil invoeren, en die de bedoeling heeft om juist de encryptie te verzwakken.

Ik heb ze uitgelegd dat we deze verzwakking absoluut niet kunnen gebruiken, gezien de internationale spanningen die zich nu opeenstapelen en door de oorlog in Oekraïne. Verzwakking encryptie betekent dat bij 1 enkele slimme hack een vijandelijke Statelijke Actor kan meekijken.

We hebben op alle fronten, sterke encryptie nodig. Het zou daarom dom zijn om nu op dit moment die EU "roadmap" te willen implementeren.
Ze zonderen zichzelf gewoon uit en stelen zich boven de wet;
https://www.security.nl/posting/838207/%27Europese+ministers+willen+eigen+accounts+uitzonderen+van+chatcontrole%27
Gisteren, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: encryptie?
En dat moet koste wat het kost verboden worden, met als reden, de zielige kindertjes.
En ook de terroristjes, dus dan kunnen terroristen onmogelijk bommen gooien, en kindertjes kunnen onmogelijk benaderd worden... Tenzij criminelen zelf hun eigen apps en services gaan compileren en onderhouden en ondertussen de rest van Europa met deze spionagewetten blijft zitten. De enige die er geen last van hebben zijn criminelen.
Als ik een crimineel was zou ik hierom lachen, jammer voor de rest...
Gisteren, 18:49 door Anoniem
Investeren in de cloud is prima. Dan wel diverse eigen cloudjes. Jaren geleden al deden wij een automatische failover van een compleet datacenter mbv open source cloud virtualisatie. Dus moeten die militairen dat ook kunnen. Tot mijn verbazing zag ik ook dat ze al Linux terminal servers hebben met compleet management systeem.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.