image

Overheid onderzoekt delen van gegevens voor proactieve dienstverlening

maandag 7 juli 2025, 11:22 door Redactie, 11 reacties
Laatst bijgewerkt: 07-07-2025, 14:06

De overheid is een onderzoek gestart naar de wenselijkheid en mogelijkheid voor een algemene wettelijke grondslag voor het delen van gegevens in het kader van proactieve dienstverlening. Dat heeft demissionair minister Uitermark van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Aanleiding voor het onderzoek is een eind vorig jaar aangenomen motie in de Tweede Kamer.

Toenmalig NSC-Kamerlid Palmen diende een motie in die de regering oproept om te onderzoeken welke grondslagen er zijn om gegevens van burgers te delen, om zo mensen die recht hebben op inkomensondersteuning, maar hier geen gebruik van maken, te kunnen benaderen. Palmen wees in haar motie naar de Staatscommissie rechtsstaat, die had geoordeeld dat overheidsorganisaties het niet-gebruik van inkomensrechten vanwege een strikte interpretatie van privacyregelgeving onvoldoende kunnen terugdringen. PVV en FVD stemden tegen de motie.

In de motie wees Palmen ook naar artikel 20 van de Grondwet en de Algemene wet bestuursrecht. Volgens minister Uitermark bieden beide bepalingen te weinig basis voor gegevensdeling met het oog op proactieve dienstverlening. Er is inmiddels wel een onderzoek gestart dat kijkt naar de wenselijkheid en mogelijkheden voor een algemene wettelijke grondslag voor het delen van gegevens in het kader van proactieve dienstverlening. "Daarbij betrek ik de mogelijkheden van een mensgerichte benadering, door proactief mensen te kunnen attenderen, dan wel een aanvraag in te kunnen vullen of toe te kennen, indien alle informatie reeds aanwezig of met toestemming kan worden gebruikt", aldus de bewindsvrouw.

Reacties (11)
07-07-2025, 11:42 door Anoniem
Als je gebruik wilt maken van inkomensondersteuning dan moet je al jouw financiële gegevens overleggen en daar gaat het om vanuit de gemeente om die te krijgen.

Vraag je dus geen inkomensondersteuning (nul gebruik) aan dan gaat de gemeente nu specifiek de financiële gegeven opvragen opdat zij de uitgaven inkomende bedragen kunnen controleren.

Dus het lijkt nobel wat wordt voorgesteld maar de motivatie is een andere.
07-07-2025, 12:45 door Anoniem
Gemeente die iets proactief doen enkel in het belang van de burger. Ongeloofwaardig.
07-07-2025, 13:24 door majortom
Opt-in? Opt-out?
07-07-2025, 13:30 door Anoniem
Door majortom: Opt-in? Opt-out?
Geen keuze!
07-07-2025, 14:03 door Anoniem
Redenen om het als burger niet aan te vragen zijn eerder:
* Te complexe regelgeving of formulieren
* Een wispelturige overheid die je soms wil helpen, en je kort erna kan afstraffen als je 1 klein foutje maakt (toeslagenaffaire iemand?)


Deze hindernissen en risico's ga je niet slechten door burgers pro-actief te benaderen, maar door menselijker en consequenter op te treden als politiek en overheid. Maar dan moeten ze de hand in eigen boezem steken en er laten zitten.

Oh, en daar hoef je dan ook geen data voor te delen zonder toestemming.
Win-Win.
07-07-2025, 14:16 door Anoniem
Door majortom: Opt-in? Opt-out?

Bij de overheid?
07-07-2025, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Redenen om het als burger niet aan te vragen zijn eerder:
* Te complexe regelgeving of formulieren
* Een wispelturige overheid die je soms wil helpen, en je kort erna kan afstraffen als je 1 klein foutje maakt (toeslagenaffaire iemand?)


Deze hindernissen en risico's ga je niet slechten door burgers pro-actief te benaderen, maar door menselijker en consequenter op te treden als politiek en overheid. Maar dan moeten ze de hand in eigen boezem steken en er laten zitten.

Oh, en daar hoef je dan ook geen data voor te delen zonder toestemming.
Win-Win.

Volgens mij begint het allemaal met wantrouwen bij een deel van de politiek naar ambtenaren en de rest van de bevolking.
Dan krijg je achterdochtige regels, die geen ruimte laten om naar de mens en haar/zijn situatie te kijken.
Elk incident leidt tot meer wantrouwen en aangescherpte regels.
07-07-2025, 19:50 door Anoniem
Hoe meer wij van u weten, hoe beter wij u van dienst kunnen zijn.

Maar niet alleen dat natuurlijk.

Volgende stap is: wij zien dat u geen gebruik maakt van die en die regeling, heeft u wellicht wat te verbergen?
07-07-2025, 19:54 door Anoniem
Zou 't globalisme kunnen zijn, in de trant van; https://youtu.be/QM5tLcik_Pw ?
07-07-2025, 20:28 door Anoniem
Er is eerder een (diep?) wantrouwen van de burger in de motieven van de politiek, gevolgd door hoe het ambtelijke apparaat daarmee omgaat met name gedreven vanuit wantrouwen over de burger.
Naast een ongezond portie discriminatie, al of niet met opzet.
Ten minste een deel van historische traningsdata voor zogenaamde (Kunstmatige Intelligente?/Machine Learning/Zelf verzonnen regels) applicatie is daarop gebaseerd.
Dus is ongevraagd advies echt welkom, ik zou me geloof ik nog wel een paar keer bedenken.
Mogelijk is het complete stelsel van regels te complex geworden om begrijpelijk te blijven.
Het is natuurlijk ook zot om eerst mensen teveel te belasten en dan achteraf weer een tegemoet koming te geven als er te weinig overblijft om van te leven.
08-07-2025, 21:15 door Anoniem
Lazer op met je 'pro-actieve dienstverlening'. Bij mij thuis heet dat 'betutteling'.
En dan zou het iets in het belang van de burger moeten zijn? Door de overheid? Niet geloofwaardig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.