Overheidsinstanties moeten de algoritmes waarvan ze gebruikmaken verplicht registreren, zo vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Op dit moment schiet de registratie tekort, waardoor het volgens de privacytoezichthouder voor burgers vaak niet duidelijk is waarvoor en hoe organisaties AI en algoritmes gebruiken. Eind 2022 werd het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid gelanceerd.
In totaal zijn er sindsdien duizend algoritmes in het register opgenomen. De meeste overheidsorganisaties ontbreken echter, aldus de AP. "Meer dan de helft van de gemeenten heeft nog geen algoritmes geregistreerd. Van de zelfstandige bestuursorganen heeft meer dan driekwart helemaal niets geregistreerd. Bij bijna alle geregistreerde algoritmes ontbreekt een grondrechtenbeoordeling. Die is maar in 5 procent van de gevallen gedaan."
De privacytoezichthouder stelt dat met duizend geregistreerde algoritmes de pioniersfase voorbij is en er een volgende stap moet worden gezet. Om die te bereiken wil de AP een registratieplicht voor overheidsorganisaties instellen. "Een compleet algoritmeregister is de basis voor transparantie, bescherming van grondrechten, uitlegbaarheid en controleerbaarheid bij de inzet van algoritmes en AI", aldus de toezichthouder.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.