image

EFF: Steeds meer partijen keren zich tegen fair share-voorstellen van telecomproviders

donderdag 17 juli 2025, 10:49 door Redactie, 2 reacties

Steeds meer partijen uiten bezwaren tegen de fair share-voorstellen van grote telecomoperators rondom de Digital Networks Act (DNA). De partijen stelden oorspronkelijk voor netwerkkosten in te voeren voor bepaalde bedrijven die veel internetverkeer genereerde. Diverse partijen wijzen echter op de impact en stellen dat het voorstel de neutraliteit kan schenden.

De EFF meldt: "We hebben het al eerder gezegd en we zeggen het opnieuw: er is niets eerlijk aan dit “fair share”-voorstel, dat de netneutraliteit kan ondermijnen en consumenten kan schaden door de manier waarop online content wordt geleverd te veranderen. Nu speelt de EU-Commissie met een alternatief idee: de introductie van een geschillenbeslechtingsmechanisme om commerciële overeenkomsten tussen techbedrijven en telecomoperators te bevorderen."

Onlangs sloot de EFF zich aan bij een groep van ruim 80 partijen variërend van maatschappelijke organisaties tot audiovisuele bedrijven die een gezamenlijke verklaring hebben ondertekend voor het behoud van netneutraliteit in de DNA. Zij keren zich tegen het invoeren van een verplicht geschillenbeslechtingsmechanisme, en stellen dat dit voor telecomaanbieders de weg vrij maakt om partijen die content en applicaties aanbieden te laten betalen voor het genereren van internetverkeer.

De EFF waarschuwt voor de impact van de plannen en stelt dat dit kan leiden tot hogere abonnementskosten, minder diensten en minder innovatie. Ook wijst de EFF op een eerder oordeel van BEREC, dat vaststelde dat de huidige markt goed functioneert.

Reacties (2)
Gisteren, 11:49 door Anoniem
Ik wil maar niet begrijpen wat aan dubbel factureren fair share te noemen valt.

Een access provider verkoopt abbonnementjes die access providen, maar als iedereen ineens 1 partij wenst te benaderen moet die ene partij ineens de verplaatsing van data eveneens gaan financieren, vanuit hun omzet van abbonementjes die toegang geven tot content.
Lijkt mij om te beginnen onrechtvaardig ten opzicht van kleinere partijen die exact datzelfde doen, maar op kleinere schaal.
Dat "fair share" accepteren is al fout.

Overigens net zo fout als toegang tot Netflix content gratis aan een mobiel internet abbonement toevoegen.
Hetgeen de ACN dus oneerlijke concurrentie vond, en grondig verbood.

Telecom providers willen linksom en rechtsom hun positie uitspelen om zo mee te liften op andermans succes.

Feitelijk wil de telco dat Netflix het poortje van de telco financieerd, naast dat Netflix hun eigen poortje moet betalen.
Yeah; very fair share.
Gisteren, 17:42 door Anoniem
EU - De europese commissie ?

what else
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.