image

OPTA geeft spyware-verspreiders miljoen euro boete

dinsdag 18 december 2007, 15:16 door Redactie, 2 reacties

Drie Nederlandse bedrijven en hun directeuren hebben van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) een boete van 1 miljoen euro gekregen wegens het verspreiden van spyware. Zonder toestemming installeerden ze op meer dan 22 miljoen computers van internetgebruikers in Nederland en daarbuiten spyware, wat in strijd is met het Besluit Universele Dienstverlening en Eindgebruikersbelangen. Volgens de OPTA verdienden de makers van de DollarRevenue-software ongeveer een miljoen euro met hun acties.

De programmabestanden lieten onder meer pop-upvensters met reclameboodschappen zien en installeerden zoekbalken die zich in de taakbalk van Windows XP en in de Microsoft Internet Explorer nestelden en alternatieve zoekresultaten lieten zien. De functie van DollarRevenue was enerzijds het aanleveren van advertentiesoftware van adverteerders en anderzijds het verspreiden van de software met hulp van affiliates.

De verspreiding van de DollarRevenue-software vond plaats via .exe downloads, ActiveX controls en browser exploits. Ook werd de spyware massaal via botnets verspreid, iets waarvan DolarRevenue op de hoogte was. De betrokken partijen maakten concrete afspraken over de snelheid en de frequentie waarmee de DollarRevenue-software op de computers van internetgebruikers werd geïnstalleerd.

De spyware-verspreiders waren het niet eens met het bedrijfsbezoek van de OPTA dat zij meenden dat het bewijs niet gebruikt kon worden om een boete vast te stellen. Daarnaast wilde de bedrijven de materiële schade die men wegens de gedwongen beëindiging van de dienstverlening, als gevolg van de inbeslagname van de servers, zou hebben geleden op de OPTA willen verhalen. De volledige uitspraak is op deze pagina te vinden.

Reacties (2)
18-12-2007, 16:54 door Anoniem
Hmm,

DollarRevenue
14628886 0000
Milaanstraat 90, 6135LH Sittard
Hoofdvestiging

Geselecteerde inschrijving:

Naam: E.C.S. International B.V.
Vestigingsadres: Milaanstraat 90
Vestigingsplaats: 6135LH Sittard
Internetadres: http://www.ecsinternational.info
KvK-nummer: 14628886 0000
Soort Inschrijving: Hoofdvestiging
19-12-2007, 12:02 door spatieman
fuck, die gast woont dus in mijn woonwijk, snel verhuizen dus..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.