image

Botnethulpje Nederlandse spyware-verspreiders bekent schuld

zaterdag 15 maart 2008, 11:08 door Redactie, 3 reacties

Een Amerikaanse botnetbeheerder die voor drie Nederlands bedrijven duizenden computers met spyware infecteerde heeft voor de rechter bekend schuldig te zijn. De 21-jarige Robert Matthew Bentley werd vorig jaar november tijdens de FBI operatie Bot Roast II opgepakt en aangeklaagd. Hij zou volgens de Amerikaanse justitie honderden computers in Europa met adware hebben geïnfecteerd wat tienduizenden dollars kostte om te detecteren en verwijderen. Bentley, die het op een akkoordje met de openbare aanklager gooide, stond in dienst van drie Nederlandse bedrijven die de beruchte DollarRevenue-software exploiteerde.

De verspreiding van de DollarRevenue-software vond plaats via .exe downloads, ActiveX controls en browser exploits. Ook werd de spyware massaal via botnets verspreid, iets waarvan DolarRevenue op de hoogte was. De betrokken partijen maakten concrete afspraken over de snelheid en de frequentie waarmee de DollarRevenue-software op de computers van internetgebruikers werd geïnstalleerd. De drie bedrijven, die op deze manier een miljoen euro verdienden, kregen eind december van de OPTA een boete van een miljoen euro.

Bentley hangt een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 250.000 dollar boven het hoofd. De rechter doet op 28 mei uitspraak.

Reacties (3)
15-03-2008, 12:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-03-2008, 12:32 door Gutsy Gibbon
Door Nielsk

Tienduizenden euro's om een paar honderd computers opnieuw
te installeren?

Inclusief legaal besturingssyteem 100 euro per computer klopt wel.
Hadden ze misschien eerst niet daardoor werd het ook een botnet.
17-03-2008, 12:01 door Anoniem
Het verlies aan productieve uren en het extra werk om machines op te
schonen c.q. opnieuw in te richten komt op meer dan 100 euro per systeem...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.