image

1% Nederlanders maakt bezwaar tegen patiëntendossier

dinsdag 25 november 2008, 10:55 door Redactie, 15 reacties

Volgens minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft inmiddels "'rond de één procent" van de Nederlanders bezwaar tegen het elektronisch patiëntendossier (EPD) gemaakt. "Dat was ook onze inschatting", aldus Klink in het televisieprogramma Buitenhof. Op 1 november kregen alle Nederlanders een brief in de bus waarin ze tegen opname van de medische gegevens in het dossier bezwaar konden maken. Veel mensen klagen dat ze de brief nooit ontvangen hebben, ook vond de kamer dat het via een brief reageren wel erg omslachtig is. Daarop besloot Klink te onderzoeken of het mogelijk is om via het internet bezwaar te maken.

Het EPD is met name voor chronisch zieken belangrijk, aldus Klink. Die klagen voornamelijk over te weinig samenhangende zorg en te weinig communicatie. Iets wat het dossier moet verbeteren. De minister merkt verder op dat zodra patiënten worden aangesloten, ze een brief krijgen waarin ze nogmaals bezwaar kunnen maken. Wie geen brief heeft ontvangen op 1 november krijgt tijdens deze "tweede ronde" nog een kans.

Reacties (15)
25-11-2008, 11:12 door Anoniem
1% heeft bezwaar gemaakt, maar dat kan natuurlijk niet gebruikt worden als absoluut gegeven.
- Er zijn vast ook een aantal Nederlanders die wel de bezwaren hebben, maar het proces niet willen hinderen, omdat we daarbij gebaat zijn (mits veiligheid, etc...)
- Er zijn vast ook een aantal Nederlanders die niet begrepen hebben wat ze met de aankondiging moesten.
- Er zijn vast ook een aantal Nederlanders die de brief niet ontvangen hebben (NEE-NEE sticker), of die het direct bij het oudpapier gegooid hebben (zie bericht)
25-11-2008, 11:44 door Anoniem
of men vind het belachelijk dat er informatie zoals kopie paspoort moet worden mee gezonden.
en wacht totdat er meer duidelijkheid komt uit de kamertje, of dat er op een eenvoudige manier via internet bezwaar gemaakt kan worden
25-11-2008, 11:44 door Anoniem
Wat ik een beetje jammer vind is dat alleen de negatieve kant van het EPD wordt belicht.
Het heeft ook heel veel positieve kanten als verpichtingen waar zorginstellingen aan moeten voldoen als ze het EPD willen gebruiken. Want heb je enig idee wat er nu met je informatie bij de docter gebeurd?

Het EPD is dan enigszins nog een structurele manier waarop informatie wordt uitgewisseld via een gecontroleerde weg ipv de huidige ongeorganiseerde manier van werken.
25-11-2008, 11:57 door Eerde
Het is nog geen 15 december....
25-11-2008, 12:17 door Anoniem
Het hele EPD heeft natuurlijk niets te maken met het terugdringen van fraude in de gezondheidszorg... nee hoor... echt niet!
Dat was ook een van de reden waarom de legitimatie plicht werd ingevoerd. De politie zat er niet echt om te springen.
25-11-2008, 12:37 door Anoniem
Aanvulling op bovenstaande:
.... De politie zat er niet echt om te springen,

Zorgverzekeraars wel!
25-11-2008, 12:43 door Anoniem
Bezwaar maken heeft toch geen zin. Je gegevens worden alsnog in de database gestopt, echter kunnen anderen niet bij deze gegevens. Als het EPD dan gehackt wordt ben je alleen maar intressant lijkt me.
25-11-2008, 13:06 door awesselius
Het belangrijkste bezwaar dat ik kan bedenken is dat de overheid zich bemoeit met een privaatrechtelijke gang van zaken. Het is tussen de arts en jou. Als je je gegevens laat opnemen in het EPD geef je dit vrij en gaat het over naar een publiekrechtelijke gang van zaken. Dit houdt gelijk in, dat je heel goed op je rechten moet letten en waar je nog aanspraak op kunt maken.

Daarnaast vertrouw ik de overheid niet en het bespioneren van de burger. Dat ze dat al doen, ben ik me van bewust. Maar je kunt ook meewerken of tegenwerken.

Ik zie tot nu toe geen heil in het systeem voor mij dat de nadelen overtreft. Ik heb nog geen bezwaar gemaakt, maar ga dat zeker wel doen.

Ik ga nog wel een stapel brieven schrijven naar bepaalde mensen, om eens uit te zoeken hoe het eigenlijk allemaal zit.

Kom op voor je rechten:
http://www.claimyourrights.eu/
http://www.freedom-school.com/

- Unomi -
25-11-2008, 13:07 door _Peterr
Ik heb 4 bezwaren liggen. Moet alleen nog even naar de gemeente voor de kinderen.
25-11-2008, 13:11 door Arno Nimus
Door Anoniem1% heeft bezwaar gemaakt, maar dat kan natuurlijk niet gebruikt worden als absoluut gegeven.
- Er zijn vast ook een aantal Nederlanders die wel de bezwaren hebben, maar het proces niet willen hinderen, omdat we daarbij gebaat zijn (mits veiligheid, etc...)
- Er zijn vast ook een aantal Nederlanders die niet begrepen hebben wat ze met de aankondiging moesten.
- Er zijn vast ook een aantal Nederlanders die de brief niet ontvangen hebben (NEE-NEE sticker), of die het direct bij het oudpapier gegooid hebben (zie bericht)
En er zijn vast ook (meer) mensen, zoals ik, die wel bezwaar hebben tegen het EPD maar nog geen bezwaar indienen omdat eerst de hele zaak (wetsvoorstel) concreet moet worden gemaakt en vervolgens door de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet worden geloodst.

Iedereen dat het EPD er aan zit te komen maar niemand weet wat het wetsvoorstel precies zal zijn. Ik wil geen EPD maar ik wil wél eerst weten waar ik precies bezwaar tegen maak voor ik ergens bezwaar tegen maak.
25-11-2008, 14:11 door Anoniem
Hoe controleer je of het geretourneerd bezwaar ook 'daadwerkelijk' door deze instantie ontvangen/verwerkt is ?
25-11-2008, 18:03 door Anoniem
en ...
Als je bezwaar maakt zonder kopie van je legitimatie .. pakken ze je dan op ? of hang je dan toch in het dossier omdat je het niet aan 'hun' voorwaarden hebt gedaan ?
25-11-2008, 18:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-11-2008, 09:31 door Anoniem
Massapsychologie is een exact vak en dit is inderdaad ongeveer het percentage Nederlanders dat nog in staat zijn zelfstandig een oordeel te vormen.
26-11-2008, 18:18 door Anoniem
Door AnoniemHoe controleer je of het geretourneerd bezwaar ook 'daadwerkelijk' door deze instantie ontvangen/verwerkt is ?
Dat is ook een vraag waar ik mee zit, maar volgens mij staat het antwoord ditmaal in het artikel:


De minister merkt verder op dat zodra patiënten worden aangesloten, ze een brief krijgen waarin ze nogmaals bezwaar kunnen maken.
Dus geen brief = bezwaar ontvangen. Wel knullig trouwens dat je niet gewoon een bevestiging krijgt, want in die "tweede ronde" weet je dus niet meer of je bezwaar is aangekomen en verwerkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.