image

Telfort: Onze modems zijn wel veilig

dinsdag 25 november 2008, 11:14 door Redactie, 13 reacties

Internetprovider Telfort is het niet eens met de conclusie van de Consumentenbond dat haar routers onveilig zijn. De bond kwam twee weken geleden met een onderzoek waaruit bleek dat de Nederlandse providers hun klanten slecht beveiligde routers geven. Met name Telfort kreeg ervan langs, omdat die routers volledig onbeveiligd zijn. De ISP laat in een reactie weten dat internetveiligheid "een gedeelde verantwoordelijkheid is van zowel klant als provider".

De WiFi-functionaliteit in het modem staat daarom standaard uitgeschakeld. Schakelt men die wel in, dan moet men een wachtwoord opgeven. De reden dat WPA standaard niet is ingeschakeld komt omdat de gebruiker dit "zelf kan en moet" beslissen. Telfort zegt zowel in de handleiding als de wizard het belang van WPA duidelijk te maken. Toch komt men met een nieuwe handleiding waarin nog meer de nadruk op een veilig ingestelde modem ligt.

Reacties (13)
25-11-2008, 11:45 door Anoniem
Telfort is het dus eigenlijk wel eens met de provider, alleen hebben ze een ander standpunt wat betreft wanneer een router veilig moet worden beschouwd. Het apparaat is standaard niet veilig omdat de klant moet beslissen. Gelukkig past men de handleiding aan, nu maar hopen dat ze zich bewust zijn dat klanten verantwoordelijkheid geven niet hetzelfde is als verantwoord bezig zijn.
25-11-2008, 11:56 door RichieB
Het apparaat is standaard wel veilig: Wifi staat namelijk uit. Als de gebruiker dan inlogt op het systeem en Wifi aanzet, maar geen wachtwoord en/of WPA2 aanzet is het opeens de schuld van Telfort? Dat is net Microsoft verwijten dat je filesharing aanzet voor het hele internet.
25-11-2008, 12:00 door Eerde
Maar het is geen spectaculair nieuwsgegeven als er niet een paar tussen zitten die er van langs krijgen wegens slecht x,y,z...
25-11-2008, 12:03 door Anoniem
Helemaal eens met Telfort. De klant is verantwoordelijk om de beveliging van de modems aan te zetten. Een duidelijke handleiding moet wel megeleverd worden met de modem.
25-11-2008, 12:56 door Anoniem
Telfort kan het net zo doen als KPN. Zet WiFi aan, maar schakel WPA2 in en lever de key erbij in een brief. Gaat het dan fout, dan is het jammer. WiFi uit hebben staan is geen argument dat het veilig is. Tegenwoordig zet bijna elke nono het aan. Dit, omdat iedereen laptops wil en geen kabels door het huis.
25-11-2008, 13:10 door _Peterr
Verantwoordelijkheid afschuiven. Daar is men tegenwoordig erg goed in. Microsoft schuift het af met UAC, providers met hun routers, etc etc.
KPN kan het toch ook met een aangeschakelde WiFi op InternetPlusBellen?

Lever je spullen gewoon veilig af. Dat doet elke autofabrikant al jaren. Stel je voor je krijgt je auto geleverd maar de remmen staan uitgeschakeld.

Je kunt niet verwachten van een huis_tuin_en_keuken gebruiker dat ze alles van de router afweten, en dus WiFi aanschakelen.
25-11-2008, 13:14 door Anoniem
Zijn er nog mensen die weten waar ze het over hebben Het lijkt mij normaal dat als de gebruiksaanwijzing gelezen en de aanwijzingen worden opgevolgd dat iemand die weet waar hij mee bezig is zelf de wifi wel weet te configureren .Wat anoniem voorstel is de grootste kul aangezien het paswoord voor wifi getoond word als je wpa of wpa 2 aktiveerd dus waarom een brief apart met paswoord sturen .het is trouwens niets nieuwsals de consumenten bond weer eens alarm slaat voor iets wat weinig inhoud heeft
25-11-2008, 13:48 door Anoniem
Sinds wanneer zijn veilige producte en diensten een vreemde eis? De lezers van dit forum kunnen vast wel een draadloze router instellen maar geldt dat voor alle consumenten? Ik denk van niet. En iedereen die zegt van wel moet zich afvragen of ook hun moeder, een 60+ oom en de buurvrouw dat zelf kunnen. Laat Microsoft maar eens alle beveiliging standaard uitzetten op Windows. Mag iedereen met een handleiding erbij alles zelf aanzetten. Dat schiet lekker op. De hele discussie rondom consumenten en beveiliging schiet geen meter op als we op deze manier naar de problemen blijven kijken. Bruce Schneider heeft dat goed <a href="http://www.schneier.com/essay-181.html">opgeschreven</a>:

<i>I wonder about those who say "educate the users." Have they tried? Have they ever met an actual user? It's unrealistic to expect home users to be responsible for their own security. They don't have the expertise, and they're not going to learn. And it's not just user actions we need to worry about; these computers are insecure right out of the box.</i>

Wat is precies het bezwaar tegen een router met standaard veilige instellingen?
25-11-2008, 14:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-11-2008, 19:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-11-2008, 09:09 door Anoniem
Door AnoniemTelfort kan het net zo doen als KPN. Zet WiFi aan, maar schakel WPA2 in en lever de key erbij in een brief. Gaat het dan fout, dan is het jammer.

KPN hoeft er zelfs geen brief bij te doen (scheelt weer kosten). Op internet zijn programma's te vinden waar je snel een eenvoudig de key kunt berekenen uit de SSID.

Peter
26-11-2008, 11:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-11-2008, 16:54 door Anoniem
iceyoung, je buren hebben voip en hebben nog nooit in het modem gezeten, dat is best knap want die settings voor voip staan er niet default in. Die moet je erin zetten of laten zetten door de helpdesk of de laatste mogelijkheid zou kunnen zijn dat ze een gerefurbished modem hebben gehad, dan zouden ze ook nog gratis bellen want dan zijn het niet hun gegevens.
Waarschijnlijker is het dat ze de helpdesk gebeld hebben, die hebben voip ingesteld en op hun verzoek wireless aangezet, dan klopt het verhaal dat ze nooit in het modem zijn geweest. De helpdesk geen geen support op beveiliging, zo is de cirkel denk ik wel rond.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.