image

Nieuwe versie Chrome weer veiliger

dinsdag 25 november 2008, 11:22 door Redactie, 11 reacties

Google brengt weer een nieuwe betaversie van Chrome uit: 0.4.154.25. De update wordt de komende dagen automatisch verspreid of gebruikers kunnen die zelf downloaden via "About Chrome" in het optiemenu. De belangrijkste wijziging is wederom een security fix, die is gedaan naar aanleiding van een lek dat ervoor zorgde dat gedownloadde HTML bestanden andere files op de computer konden lezen en naar een aanvaller terugsturen.

Volgens de zoekgigant is het risico "moderate". Google heeft het voor lokale bestanden ook onmogelijk gemaakt om door middel van XMLHttpRequest() verbinding met het netwerk te maken en geeft bij het downloaden ook een melding om te bevestigen dat het om een HTML bestand gaat. Nieuwe features zijn onder andere een "bookmark manager" om favorieten te beheren met een import/export functie, een privacyafdeling in het optiemenu en een nieuwe manier om geblokkeerde popups te weergeven.

Naast dit alles, is ook V8 (JavaScript engine) geüpdatet naar 0.3.9.2 en heeft Gears een update gehad naar 0.5.4.0. De details van de release notes zijn hier te vinden.

Chrome pre-installed
Als het aan Google ligt, wordt hun browser op elke nieuwe PC pre-installed aangeleverd. Dit gaat waarschijnlijk gebeuren als de eerste officiële release van Chrome in januari 2009 uitkomt. "We kunnen gaan werken met een OEM (Original Equipment Manufacturer) en hun computers laten verkopen met Chrome pre-installed", zegt Sundar Pichai, productmanager bij Google. Hij voegt daaraan toe dat de versies van Chrome ook voor Macintosh en Linux systemen verkrijgbaar moeten zijn, om zodoende 99% van de computers wereldwijd gebruik te laten maken van Chrome.

Volgens analisten won Microsoft de eerste browseroorlog van Netscape tijdens het eind van de 90-er jaren, omdat Internet Explorer standaard al op nieuwe Windows computer stond. Hierdoor werd het de standaard browser voor de meeste webgebruikers. Deze strategie wilt Google ook gaan gebruiken om hun browser aan de man te brengen.

Officiële versie
Pinchai zegt dat wanneer er eenmaal een "bugloze" versie van Chrome uitkomt, dat Google flink reclame voor hun browser gaat maken. "We zullen er veel energie in stoppen. Omdat het nu nog om een beta gaat, zijn we nog wat bescheiden, maar wanneer de official release eenmaal uit is, gaan we er er alles aan doen om Chrome aan de wereld bekend te maken", aldus de Google topman.

Reacties (11)
25-11-2008, 11:44 door Anoniem
Ik gebruik Chrome nu een kleine twee maand. Hij werkt supersnel, start supersnel op, en via mychromeaddons kun je greasemetal (= greasemonkey voor firefox) draaien... Dit zonder dat het langer duurt om op te starten, de webpagina's laden merkbaar sneller dan firefox of ie.

Ik gebruik enkel nog Firefox voor de bankzaken, ik vertrouw chrome net iets minder daarvoor. Ook omdat ik niet precies weet wat er nu wordt doorgestuurd naar google en wat niet.
25-11-2008, 12:04 door Eerde
Geweldig weer bedankt Mr. G/. :)

En dan ook al dit bericht:
Google Chrome Tops Browser Speed Tests
http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2335242,00.asp

Dus niet alleen de veiligste browser, maar ook al de snelste.
Go Google Go !
25-11-2008, 12:18 door Anoniem
Ik vind het irritant dat ze net als internet explorer de file,edit,view menus in 2 icoontjes verstoppen. Verder lijkt chrome kwa inrichting op IE7 en dat is de reden dat ik gewoon bij firefox gebruik. Het zal misschien wel in te stellen zijn maar ik snap niet dat je als nieuwe browser op IE7 wil lijken.
25-11-2008, 12:41 door Anoniem
Hij schijnt nu ook NOG witter te wassen !

Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentis.
25-11-2008, 12:59 door Anoniem
Als het aan Google ligt, wordt hun browser op elke nieuwe PC pre-installed aangeleverd.

OMG. Nog meer bagger die eerst van een systeem af moet, voordat je het naar je eigen hand kunt zetten. Neelie, ga eens verplichten, dat een machine opgeleverd moet worden met erbij full featured installatie disks. Dan kan je een systeem tenminste vrij van alle reclamemeuk installeren. De huidige praktijk met de pre-installs kost ruimte (want ze pikken diskruimte in om alles te faciliteren) en ellende.
25-11-2008, 13:16 door Anoniem
Stuurt deze versie van Google spyware nog steeds alle toetsaanslagen door naar [s]Big Brother[/s]Google?
25-11-2008, 13:32 door Anoniem
Ik wacht wel op de bugloze versie! Dan kan ik heel lang wachten ;-)

Verder betaal ik liever voor mijn software. Betalen via het consumeren van reclame vind ik net iets te ondoorzichtig, Uiteindelijk betaal je dat toch ook zelf,
25-11-2008, 13:42 door Eerde
Door AnoniemStuurt deze versie van Google spyware nog steeds alle toetsaanslagen door naar [s]Big Brother[/s]Google?
Tuurlijk !
Met een BCC naar; NSA, Micro$oft, FBI, CIA, KGB, NSF, AIVD etc. etc.
Oh, en voor $1,000 kan je zelf ook een kopie krijgen van elk willekeurig IP-nummer, zo kan je dan weer controleren wat al die veiligheidsdiensten over je schrijven...
25-11-2008, 19:37 door Anoniem
Als je 'bang' bent voor wat Google allemaal ziet dan Unchrome je de browser toch.

http://www.abelssoft.com/unchrome.php
25-11-2008, 21:21 door cyberpunk
Chrome de snelste... Onlangs was het nog Opera en daarvoor was het weer een ander. Als je op een trage server zit, dan mag je browser nog 1000x zo snel zijn, benieuwd of het veel zal helpen...
26-11-2008, 09:35 door Zipper306
Door Eerde

Dus niet alleen de veiligste browser, maar ook al de snelste.
Go Google Go !

En Google maar informatie verzamelen, je ip adres, al je toets aanslagen, je bank gegevens, etc, etc,
Lekker veilige browser.

Geen rommel van Google op mijn computer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.