image

Hackers maken gehakt van internetstemmen

dinsdag 5 oktober 2010, 12:09 door Redactie, 6 reacties

Een systeem dat Amerikaanse soldaten in het buitenland via het internet had moeten laten stemmen, is op een grandioze wijze door hackers gekraakt. In voorbereiding op de verkiezingen van november, had de kiescommissie in Washington een pilot georganiseerd om het systeem te testen. De test werd geen succes, want hackers wisten het systeem zo te hacken, dat als men had gestemd, het strijdlied van de Michigan Wolverines werd gespeeld.

"De integriteit van het systeem is geschonden", aldus Paul Stenbjorn, CTO van de kiescommissie. Inmiddels is besloten het kiessysteem te schrappen. De negenhonderd overzeese militairen kunnen nog wel hun stembiljet online downloaden, maar moeten die via de post, e-mail of fax versturen. De kiescommissie was door wetenschappers gewaarschuwd voor de beveiligingsrisico's van het systeem, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Reacties (6)
05-10-2010, 12:13 door musiman
De kiescommissie was door wetenschappers gewaarschuwd voor de beveiligingsrisico's van het systeem, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

>zucht<

Niet op de goedschikse manier luisteren? Dan maar op de kwaadschikse.

Ik moet gelijk weer denken aan het EPD waar ook vanaf het begin al veel kritiek op is geweest die ook steeds weggewuifd werd.
05-10-2010, 13:50 door Anoniem
Een soortgelijk systeem in Nederland (voor waterschapsverkiezingen) is een tijd geleden al stuk gemaakt http://www.openries.nl/nieuwsberichten/waterschappen_zien

Rapport van Fox-IT (pdf): http://wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/images/e/e7/BLG17042.pdf
05-10-2010, 15:27 door Anoniem
Oplossing : via de post, e-mail of fax versturen
Ah ja, dat is zoveel veiliger ?????????
05-10-2010, 16:34 door Mysterio
Inderdaad! Nu nog even aantoonbaar de post onderscheppen of aanpassen en doorsturen en ook dat mag niet meer.
06-10-2010, 20:32 door Anoniem
Het probleem is gewoon dat het een informatie systeem (stukkie software) betreft wat heeeeel veeel aandacht naar zich toe trekt. Dat zorgt er weer voor dat heeeeeel veeeeeeel mensen eens willen kijken of ze het kapot kunnen krijgen....en het eerste stukje software dat niet gekraakt kan worden moet (denk ik) nog geschreven worden.

En inderdaad ook de post is niet onfeilbaar.
07-10-2010, 10:05 door eMilt
De test werd geen succes, want hackers wisten het systeem zo te hacken, dat als men had gestemd, het strijdlied van de Michigan Wolverines werd gespeeld.
Zegt volgens mij nog niet zo veel toch ? Dit kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld een SQL injection probleem in het CMS wat achter de site zit. Is natuurlijk niet goed maar zegt volgens mij nog niks over de veiligheid van het stemsysteem zelf.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.