image

Patiëntendossier-begluurder ontsnapt aan celstraf

dinsdag 5 oktober 2010, 13:14 door Redactie, 6 reacties

Een IT-manager die honderden patiëntendossiers begluurde hoeft niet de gevangenis in. De 22-jarige Dale Trever bekeek 413 dossiers, die allemaal van vrouwen waren. In 336 gevallen ging het om de gegevens van familie, vrienden en collega's. Naar eigen zeggen handelde hij uit nieuwsgierigheid en heeft hij de vertrouwelijke gegevens niet misbruikt. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

In Nederland werd onlangs een vrouw die in een elektronisch patiëntendossier keek ontslagen. Het ging om het dossier van een man die haar dochter had aangerand. De ouders zagen van aangifte af op voorwaarde dat de man, een familielid, zich zou laten behandelen. De moeder ontdekte dat de man zich daar niet aan hield. Zij werkte als secretaresse bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, waar de man zich had gemeld.

Volgens de kantonrechter is de privacy van patiënten niet alleen een wezenlijk belang van de instelling, maar ook van de samenleving. Iedereen die bij de geestelijke gezondheidszorg aanklopt moet op geheimhouding kunnen vertrouwen, aldus de rechter. Die wil de aanranding niet bagatelliseren, maar vindt dat de vrouw zeer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, waardoor ze nu haar baan kwijt is.

Reacties (6)
05-10-2010, 13:20 door musiman
[Ahum] EPD [/Ahum]
05-10-2010, 16:32 door Mysterio
En aanranders/verkrachters ophangen. Lekker veilig, net als vroeger.
06-10-2010, 07:38 door GerBNL
'net als vroeger'? en vooral 'veilig'? Het is mij een mysterio waarop je je baseert, maar 'vroeger' was men allesbehalve veilig voor verkrachters en aanranders. Probeer eens een geschiedenis boek.
06-10-2010, 08:28 door Anoniem
Wel nee! Mysterio heeft gelijk!

Aanranders ophangen, tasjesdieven, snelheidsovertreders, belastingfraudeurs, hackers, leugenaars... De laatste die overblijft is de beul zelf.

Onzin dus! De doodstraf is een slechte 'uitvinding'... Zuur in dit geval voor de moeder van het slachtoffer dat zij haar baan kwijt is. Over de dader wordt niets gezegd (en dat betekent niet dat er niets gebeurt!).

Prima overigens dat de rechter zo bovenop het recht op privacy zit. Als meerdere overtreders zo worden gestraft zal dat ongetwijfeld voor een verbetering gaan zorgen
07-10-2010, 13:06 door Anoniem
Ik neem aan dat die familie alsnog aangifte van de aanranding heeft gedaan?
10-10-2010, 13:21 door Anoniem
Ik zou eerst even in het Wetboek van Strafrecht opzoeken wat onder "aanranding" wordt verstaan. Nee dus, daarvan zal geen aangifte worden gedaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.