image

WikiLeaks lekt 5 miljoen Stratfor e-mails

maandag 27 februari 2012, 07:56 door Redactie, 9 reacties

Wikileaks is begonnen met het onthullen van de vijf miljoen e-mailberichten die bij het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor zijn buitgemaakt. Stratfor werd eind vorig jaar gehackt, waarbij ook privégegevens van 81.000 gebruikers werden buitgemaakt. Daaronder bevonden zich ook honderden Nederlanders. De aanvallers lieten weten dat ze naast creditcardgegevens en wachtwoorden ook miljoenen e-mails hadden gestolen. Die werden echter niet gepubliceerd, waardoor Stratfor-directeur George Friedman nog dacht dat de aanvallers tot inkeer waren gekomen.

Niets blijkt minder waar, want de e-mailberichten zijn in een groots opgezette publiciteitsactie via WikiLeaks geopenbaard. Onder de noemer "The Global Intelligence Files" biedt de klokkenluidersite de vertrouwelijke berichten aan. Het gaat om meer dan vijf miljoen e-mails die tussen juli 2004 en december 2011 verstuurd zijn. "Ze onthullen de werking van een bedrijf dat zich voordoet als uitgever van inlichtingen, maar vertrouwelijke informatie aan grote ondernemingen zoals Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon en overheidsinstanties biedt", zo is in het persbericht te lezen.

Informanten
''Je moet de controle over hem krijgen. Controle betekent financiële, seksuele of psychologische controle...dit is bedoeld om ons gesprek over je volgende fase te beginnen", aldus Friedman tegenover een analiste, over hoe ze een Israëlische informant zover kan krijgen om informatie te verstrekken over de gezondheidstoestand van Hugo Chavez, de president van Venezuela.

Ook bevat het materiaal informatie over de "aanvallen" van de Amerikaanse overheid tegen Julian Assange en WikiLeaks. Iets waar ook Stratfor bij betrokken zou zijn. In meer dan 4.000 e-mails worden WikiLeaks of Jullian Assange genoemd. Verder wordt duidelijk dat Stratfor allerlei informanten heeft die bij overheidsinstanties en ambassades werken, maar ook journalisten zouden het bedrijf van informatie voorzien. "Stratfor had geheime overeenkomsten met tientallen mediaorganisaties en journalisten, van Reuters tot de Kiev Post."

De komende weken zal WikiLeaks meer van de e-mails onthullen. Daarnaast zal er vandaag in Londen een persconferentie worden gegeven.

Update 9:00
Stratfor heeft een verklaring afgegeven waarin het zegt het lekken van de e-mails te betreuren. "In december hebben dieven de Stratfor datasystemen gecompromitteerd en een groot aantal zakelijke e-mails gestolen, alsmede privégegevens van Stratfor-lezers, abonnees en werknemers. De gestolen e-mails zijn klaarblijkelijk door WikiLeaks gepubliceerd. Dit is een betreurenswaardige, ongelukkige en illegale schending van de privacy", aldus het inlichtingenbedrijf.

Dat stelt verder dat sommige van de e-mails die WikiLeaks publiceert mogelijk gemanipuleerd zijn. "We zullen ze niet valideren, of uitleggen waarom we ze hebben geschreven."

Reacties (9)
27-02-2012, 08:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-02-2012, 09:18 door S-q.
@PeterV

Nou misschien voor jou, maar het doet wel iets met mijn risico bewustzijn.

Potverrr, een bedrijf die het over illegaal en diefstal heeft blijkt een -misschien- spionnen nest te zijn die aan de hoogste bieder verkoopt. Waar journalisten voor een "controle over hen;-)) "aan mee werken, waarbij "informanten" bij bedrijven en ambtenaren.

Naar mijn begrip hebben ze het hier over diefstal, heling en chantage/afpersing in die mails, toch?
Ok, het maakt het allemaal wat duidelijker. (voor mij)
Complimenten aan Wiki-Leaks.
Een ook aan de anonimus-sen die dit brengen.
27-02-2012, 10:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-02-2012, 10:09 door Anoniem
Is social engineering niet strafbaar in Amerika dan?
27-02-2012, 11:10 door Mysterio
Door Anoniem: Is social engineering niet strafbaar in Amerika dan?
Men heeft daar meer 'het doel heiligt de middelen' principe in de wetgeving. Noem iets Nationale Veiligheid en alles mag met voeten worden getreden.
27-02-2012, 12:42 door choi
Door Steuntrekker: komt omdat ze wind-doos gebruik hebben.

En jij geen spellingcontrole...
27-02-2012, 16:04 door Rene V
illegale schending van de privacy

Oh, als het "legale" schending van de privacy is had het niet erg geweest? Heel wat overheden maken zich in mijn ogen ook schuldig aan schending van de privacy van burgers, maar omdat dat toevallig "legaal" is, is het niet zo erg zeker?
28-02-2012, 07:51 door Anoniem
Door René V:
illegale schending van de privacy

Oh, als het "legale" schending van de privacy is had het niet erg geweest? Heel wat overheden maken zich in mijn ogen ook schuldig aan schending van de privacy van burgers, maar omdat dat toevallig "legaal" is, is het niet zo erg zeker?
Zijn overheden erg goed in, gelegaliseerde misdaad..
28-02-2012, 12:50 door Riviera
"We zullen ze niet valideren, of uitleggen waarom we ze hebben geschreven."

Guilty as charged...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.