image

Pacemaker-firewall moet hart-hackers stoppen

dinsdag 17 april 2012, 10:53 door Redactie, 8 reacties

Onderzoekers hebben een prototype firewall ontwikkeld die moet voorkomen dat hackers draadloze medische apparatuur zoals pacemakers, insulinepompjes en hersenimplantaten kunnen hacken. Het team van de Purdue en Princeton universiteiten hadden al eerder aangetoond dat medische apparaten zijn te hacken en dit catastrofale gevolgen kan hebben. "Je kunt allerlei soorten verschrikkelijke mogelijkheden voorstellen", zegt professor Anand Raghunathan. "Het gemak waarmee we draadloze medische systemen wisten te hacken motiveerde ons om aan dit probleem te werken."

De apparaten worden door honderdduizenden mensen gebruikt. Volgens professor Niraj Jha is het risico dat pacemakers straks gehackt worden klein. "De voordelen van pacemakers en insulinepompjes zijn veel groter dan het kleine risico dat mogelijke hackers vormen."

Het team van beide professoren ontwikkelde een medische monitor genaamd MedMon, die als een firewall fungeert. Het systeem moet voorkomen dat hackers de medische apparaten kunnen overnemen. "Het is een extra apparaat dat je kunt dragen, zodat je het bestaande ingebrachte apparaat niet hoeft te vervangen", merkt Raghunathan op. "Het zou als ketting kunnen worden gedragen, of bijvoorbeeld in je mobiele telefoon worden geïntegreerd."

Firewall
Veel medische apparatuur heeft draadloze ontvangers en zenders, waardoor zorgverleners diagnostische tests kunnen uitvoeren en gegevens downloaden. Die draadloze interface opent ook de deur voor potentiële hackers, die de insulinedosis of pacemaker kunnen manipuleren, waardoor de patiënt sterft.

De MedMon monitort het inkomende en uitgaande verkeer van het apparaat. Het gebruikt een "meerlaagse anomalie detectie" om potentieel gevaarlijke transacties te detecteren. In dit geval slaat de firewall alarm en kan de patiënt de kwaadaardige pakketten blokkeren en zo voorkomen dat die de medische apparatuur bereiken.

Reacties (8)
17-04-2012, 11:19 door Anoniem
Ik heb nog maar eens naar de datum gekeken. Het moet toch niet gekker worden. Het woord kill-app krijgt zo opeens een andere betekenis ;-)
en nee het was geen 1 april ...
17-04-2012, 11:51 door Anoniem
Waarom de ontvanger niet zo zwak maken dat deze alleen ontvangt als de zender op de borst van de patient ligt?

Zelfs als er onderhoud op afstand nodig is, is het een kleine moeite om dit telefonisch kort te sluiten waarna de patient thuis de ontvanger tegen zijn borst houdt gedurende het onderhoud of uitlezen van het apparaat.

Lijkt me een stuk veiligere dan een wandelende hub te zijn die voor de internetwereld bereikbaar is.
17-04-2012, 12:33 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom de ontvanger niet zo zwak maken dat deze alleen ontvangt als de zender op de borst van de patient ligt?

Zelfs als er onderhoud op afstand nodig is, is het een kleine moeite om dit telefonisch kort te sluiten waarna de patient thuis de ontvanger tegen zijn borst houdt gedurende het onderhoud of uitlezen van het apparaat.

Lijkt me een stuk veiligere dan een wandelende hub te zijn die voor de internetwereld bereikbaar is.

Om dat mogelijk te maken, is hopelijk alleen diezelfde wifi-verbinding nodig. Anders heb je weer een operatie nodig.

Verder een aardig idee. De enige 'maar' zou kunnen zijn dat je een 'illegale' zender in een ketting o.i.d. zou kunnen verstoppen en dit dan te geven aan het slachtoffer.
17-04-2012, 13:57 door RickDeckardt
Simpele oplossing is een magneetschakelaar aan het draadloze circuit bouwen. Magneet op een bepaalde plaats houden en de interface wordt beschikbaar.
17-04-2012, 13:58 door Anoniem
Ik dacht dat we het diepte punt wel eens bereikt hadden.
Een firewall in een pacemaker...
Ik hoop wel dat het protocol een beetje hackproof is, want zoals je ongetwijfeld zult weten reguleert een firewall alleen maar netwerkverkeer en controleert deze niet op integriteit en malware.
18-04-2012, 09:06 door Anoniem
wie de hell zou zo iets willen stelen ?
18-04-2012, 10:37 door Anoniem
"Onderzoekers hebben een prototype firewall ontwikkeld die moet voorkomen dat hackers draadloze medische apparatuur zoals pacemakers, insulinepompjes en hersenimplantaten kunnen hacken."

Het is een theoretische mogelijkheid dat hackers dat zouden kunnen doen. Je kan je wel afvragen hoe groot het risico is dat een hacker dat daadwerkelijk doet (tenzij je er vanuit gaat dat hackers moordlustige psychopaten zijn), wat dat betreft lijkt de kans dat je dit overkomt nihiel. Al is het nooit slecht om te zorgen dat zo'n hack niet kan plaats vinden.
18-04-2012, 11:02 door spatieman
de hereninplantaten voor brein medewerkers mogen ze rustig hacken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.