image

"VS en Israël achter Stuxnetaanval op Iran"

vrijdag 1 juni 2012, 11:29 door Redactie, 9 reacties

De Stuxnetaanval op Iran was het werk van de Verenigde Staten en Israël en had als doel om het Iraanse nucleaire programma te vertragen, zo meldt de New York Times vandaag. De ontwikkeling van de worm zou al onder de Bush-regering zijn ingezet en droeg de codenaam 'Olympic Games'. Door een programmeerfout wist een deel van de code in de zomer van 2010 uit de uraniumverrijkingscentrale in Natanz te ontsnappen. Uiteindelijk werd de malware door het Wit-Russische anti-virusbedrijf VirusBlokAda ontdekt, waarna de volledige anti-virusindustrie zich op het cyberwapen stortte.

Vanwege de ontdekking van Stuxnet door de buitenwereld zou Obama hebben gevraagd of de VS moest stoppen met het programma. Toen hij te horen kreeg dat de Iraanse autoriteiten niets van de code wisten, werd besloten om de cyberaanvallen voort te zetten. In de weken na de beslissing werd Natanz door een nieuwe versie van de worm getroffen, gevolgd door nog een nieuwere versie.

Uiteindelijk zou de worm zo'n 1.000 van de 5.000 centrifuges voor de verrijking van uranium hebben beschadigd. Hierdoor zou het nucleaire programma met 18 tot 24 maanden zijn vertraagd, hoewel sceptici stellen dat Iran inmiddels van de aanval hersteld is.

Eerste fase
De eerste fase van de aanval bestond uit de ontwikkeling van een programma om de werking van de Siemens en Iraanse computers in de uraniumverrijkingscentrale in kaart te brengen. Via deze blauwdruk zouden de Amerikanen het vervolg van de aanval kunnen plannen. De code moest de informatie naar het hoofdkwartier van de NSA sturen, met details over de structuur en dagelijkse patronen binnen de centrale. President Bush zou sceptisch op het project hebben gereageerd, maar aangezien hij geen andere keuzes had, gaf hij zijn toestemming. Het duurde vervolgens maanden voordat de spionagecode werkte. De echte doorbraak kwam toen de VS en Israël besloten samen te werken

In de VS werd besloten om een replica van de Iraanse P-1 centrifuges te ontwikkelen om zo 'the bug', zoals de worm werd genoemd, te testen. Na verschillende succesvolle tests werd toestemming voor de aanval gegeven, maar die kon niet via het internet worden uitgevoerd, aangezien de centale in Natanz niet op het web is aangesloten. USB-sticks waren uiteindelijk de 'heilige graal' om de verrijkingscentrale binnen te dringen.

De eerste aanval van Stuxnet in 2008 was kleinschalig en zorgde ervoor dat een aantal centrifuges niet meer werkten, tot grote verbazing van de Iraniërs. Het feit dat Stuxnet de beheerders van de centrale liet geloven dat alles volgens plan werkte, was volgens één overheidsfunctionaris het meeste briljante gedeelte van de code.

Programmeerfout
Toen Obama de verkiezingen in 2008 won was de centrale en een groot deel van de centrifuges nog steeds intact. Obama besloot het project dan ook door te zetten, mede omdat Stuxnet eigenlijk de enige keuze was om Iran te stoppen. In 2010 veroorzaakte een programmeerfout ervoor dat Stuxnet openbaar werd en zich massaal verspreidde. De fout zou mogelijk door de Israëliërs zijn veroorzaakt, hoewel dat niet zeker is.

Het artikel in de New York Times is gebaseerd op het boek “Confront and Conceal: Obama’s Secret Wars and Surprising Use of American Power" dat dinsdag verschijnt. De krant sprak ook nog met overheidsfunctionarissen over het recent ontdekte Flame-virus, maar dat zou geen onderdeel van 'Olympic Games' zijn.

Reacties (9)
01-06-2012, 12:12 door Fwiffo
Laten we hopen dat Amerika meer van deze aanval heeft geleerd als hun Russische en Chinese tegenspelers. Ik vind het nogal een domme actie om je zo in de kaarten te laten kijken. Wat is er mis met een conventionele aanval? Israël komt daar toch altijd mee weg dus dat hadden ze beter kunnen doen IMNSHO. Los van dat ook een land als Iran het recht heeft kernenergie op te wekken. Moet alleen heel goed gecontroleerd worden bij hun vanwege hun retoriek naar Israël in het verleden.
01-06-2012, 12:32 door Anoniem
Beetje een alu-hoedjes verhaal
01-06-2012, 12:53 door Overcome
Door Fwiffo: Wat is er mis met een conventionele aanval? Israël komt daar toch altijd mee weg dus dat hadden ze beter kunnen doen IMNSHO.

Net zoals Irak? Waar ook zoveel kernwapens te vinden waren en het bewijs ook zo overtuigend was? De Amerikanen kunnen nog een oorlog, in dit geval tegen Iran, niet eens betalen. Daarnaast is er ook geen brede ondersteuning voor zo'n actie in de Amerikaanse samenleving. En gelukkig is Obama niet zo trigger-happy als Bush met zijn twijfelachtige one-percent doctrine en preemptive strikes. Gelukkig leren de Amerikanen van hun fouten. Er zijn nog mogelijkheden genoeg om Iran de juiste kant op te dwingen. Dat hoeft voorlopig niet met bombardementen en nog meer ellende in het Midden-Oosten gepaard te gaan.
01-06-2012, 13:07 door Fwiffo
@Overcome: Ik heb het niet over 'regime change'. In de eerste golfoorlog is Saddam ook gewoon blijven zitten en daar was heel veel steun voor in het Westen in de jaren '90. Ik weet nog dat er televisies op de middelbare school stonden zodat de leerlingen alles konden volgen. Dat Bush Jr. er zo'n zooitje van heeft gemaakt zegt niets over andere acties zoals van zijn vader.
Rusland en China weten nu misschien heel veel over de werkwijze van Amerika met Cyberwarfare. Plus wat ze zelf al wisten en wat niet bekend is bij Amerika. Ik maak me daar wel zorgen over. Dit is allemaal onbekend terrein. Door Stuxnet is er nu heel veel aandacht voor SCADA lekken. Dat was er daarvoor volgens mij niet. Ik weet niet of dit in het voordeel van de westerse burgers is. Ik vrees van niet.
01-06-2012, 13:13 door Anoniem
Wat een onzin!
01-06-2012, 13:45 door Anoniem
Waar de VS en Israel ALTIJD mee bezig zijn is strafbaar, het is erg gevaarlijk. Ik hoop dat Rusland de infrastructuur van de Evil Uncle Sam plat kan leggen en China de backdoor activeerd als er echt sprake is van een backdoor. Dat zal ook een les voor ons zijn door niet samen te werken met kwaadaardige overheden.
02-06-2012, 15:34 door Anoniem
Door Fwiffo: Laten we hopen dat Amerika meer van deze aanval heeft geleerd als hun Russische en Chinese tegenspelers. Ik vind het nogal een domme actie om je zo in de kaarten te laten kijken. Wat is er mis met een conventionele aanval? Israël komt daar toch altijd mee weg dus dat hadden ze beter kunnen doen IMNSHO. Los van dat ook een land als Iran het recht heeft kernenergie op te wekken. Moet alleen heel goed gecontroleerd worden bij hun vanwege hun retoriek naar Israël in het verleden.


IMNSHO??????

Zal ik er ook wat afkortingen aan toe voegen die geen hond begrijpt?

Zet dan gelijk tussen haakjes wat IMNSHO betekend.

Durf bijna te wedden dat jij ook niet alle afkortingen weet.
02-06-2012, 18:06 door Anoniem
als het allemaal klopt dan is dit een zeer kwalijke ontwikkeling. moet je eens nagaan wat zoiets meer kan veroorzaken dan alleen maar centrifuges lam leggen als het verkeerd geprogrammeerd is.
04-06-2012, 10:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Fwiffo: Laten we hopen dat Amerika meer van deze aanval heeft geleerd als hun Russische en Chinese tegenspelers. Ik vind het nogal een domme actie om je zo in de kaarten te laten kijken. Wat is er mis met een conventionele aanval? Israël komt daar toch altijd mee weg dus dat hadden ze beter kunnen doen IMNSHO. Los van dat ook een land als Iran het recht heeft kernenergie op te wekken. Moet alleen heel goed gecontroleerd worden bij hun vanwege hun retoriek naar Israël in het verleden.


IMNSHO??????

Zal ik er ook wat afkortingen aan toe voegen die geen hond begrijpt?

Zet dan gelijk tussen haakjes wat IMNSHO betekend.

Durf bijna te wedden dat jij ook niet alle afkortingen weet.
Werd je vroeger.ook boos op je ouders als je een woord niet begreep :/ Google is je vriend, in my not so humble opinion (hint).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.