image

"Beter cyberoorlog dan echte oorlog"

woensdag 26 september 2012, 11:37 door Redactie, 12 reacties

De Verenigde Staten klagen al geruime tijd over cyberaanvallen vanuit China, maar zouden het internet zelf ook gebruiken om Iran aan te vallen. Toch is het beter dat de landen elkaar online te lijf gaan dan in het echt, aldus een column in de Chinese krant China Daily. Vorige week was de Amerikaanse defensie-secretaris Leon Panetta in China om met de Chinese vice-president Xi Jinping onder andere over de cyberaanvallen te spreken die China in de VS zou uitvoeren.

"Deze gesprekken vinden al enige tijd plaats", zegt Jules Quartly van China Daily. Echte concrete resultaten zijn er echter nog niet geboekt. Met name als het gaat om gewapende conflicten in cyberspace. Het resultaat was dan ook een nieuwe ronde van gesprekken.

Cyberwapens
Volgens Quartly is dit niet per definitie een verkeerd iets, die daarbij naar de bekende quote van Winston Churchill wijst: "It is better to jaw-jaw then to war-war." De columnist stelt dan ook dat we dankbaar moeten zijn dat Iran en de VS elkaar alleen via computerproxy bestrijden, "net als een spel van Mortal Kombat", en dat China en de VS alleen met elkaar schermen in plaats van elkaar aan het zwaard te rijgen.

"De gedachte hier is dat het beter om een virtuele oorlog te hebben dan een echte, dat cyberwapens ervoor kunnen zorgen dat landen elkaar niet met nucleaire wapens bestoken."

Reacties (12)
26-09-2012, 11:40 door Ler0y JenKins
Liever gewoon geen oorlog

Waarom wordt niet gewoon iedereen pacifist? Zijn we meteen van al dat gezeik af...
26-09-2012, 11:40 door Anoniem
Een oorlog via de cyber-wereld gaat waarschijnlijk over in een physieke oorlog waar men mekaar wel aan het zwaard rijgt..
26-09-2012, 11:46 door Mysterio
Door Ler0y JenKins: Liever gewoon geen oorlog

Waarom wordt niet gewoon iedereen pacifist? Zijn we meteen van al dat gezeik af...
Prima plan! Dan gaan we meteen alle grondstoffen en voedsel eerlijk verdelen en elkaar eerlijke prijzen betalen voor producten en diensten. Sorry, maar ik vrees dat je dat er niet door gaat krijgen bij de gemiddelde kapitalist en communist en alles wat er tussen en omheen zweeft.
26-09-2012, 13:08 door Security Scene Team
met de stelling ben ik het eens dat, liever een cyberoorlog dan echte oorlog.
maar het klopt niet geheel, zoals vele overheden ondertussen wel weten is dat veel SCADA systemen nog steeds té lek zijn. en scada systemen zijn kritieke systemen waar gewoon weg niet mee gerotzooid mag worden.

als China of de vs besluit omdat eens te gaan doen, elkaars scada systemen in de war te schoppen kan dit ook in het echte levens kosten. dus eigenlijk ben ik het ook wel weer eens met Ler0y Jenkins.

dit is gewoon weer een verhaal zo van: het mes snijt aan te kanten. en je kunt niet iedereen tevreden stellen, dat is een onmogelijke taak.

als ze nou eens zorgden dat belangrijke en kritieke systemen gewoon niet aan het internet hangen. voor kritieke systemen die toch aan het internet moeten/willen hangen laat ze eens onderzoek doen in een combinatie tussen een nieuwe variant intranet & darknet & Dark Internet & deep web. laat eens een stel knappe koppen dit voor de overheid maken en laat de overheid dit dan ook echt alleen bruikbaar maken voor overheids instanties die er toegang tot moeten hebben.

alleen zo ben je van buitenlande hackers af en mogelijk ook internet spionnen.
er zou ook geen infecties van welke soort virus dan ook meer zijn in de gemeente computers / overheids systemen.

en oh ja, geef de computer beveiligers(en sys admins) van de toekomst (bijvoorbeeld die rev space BBQers) en geef ze is een schop onder hun kont, geef ze een computer en laat ze hun ding eens echt goed doen.
26-09-2012, 14:07 door Anoniem
Door Ler0y JenKins: Liever gewoon geen oorlog

Waarom wordt niet gewoon iedereen pacifist? Zijn we meteen van al dat gezeik af...

Psies, of zoals Frankie goes to Hollywood zong in 1984: "Just think, war breaks out and nobody turns up".
26-09-2012, 14:28 door Anoniem
"De Verenigde Staten klagen al geruime tijd over cyberaanvallen vanuit China, maar zouden het internet zelf ook gebruiken om Iran aan te vallen."

(Cyber-) Spionage is GEEN (Cyber-) Oorlog. Wat de cyberaanvallen vanuit China van doen hebben met cyberoorlog ontgaat mij dan ook geheel.
26-09-2012, 14:34 door Anoniem
"maar het klopt niet geheel, zoals vele overheden ondertussen wel weten is dat veel SCADA systemen nog steeds té lek zijn. en scada systemen zijn kritieke systemen waar gewoon weg niet mee gerotzooid mag worden."

Wat heeft dat van doen met de vraag of cyberoorlog beter is dan echte oorlog ? SCADA systemen zonder lekken kan je ook platbombarderen als je voor ''echte'' oorlog kiest.

"als China of de vs besluit omdat eens te gaan doen, elkaars scada systemen in de war te schoppen kan dit ook in het echte levens kosten. dus eigenlijk ben ik het ook wel weer eens met Ler0y Jenkins."

Wie zegt dat cyberoorlog geen levens kan kosten ? ;)
26-09-2012, 14:41 door Anoniem
Indien je moet kiezen tussen het bombarderen van nucleaire centrales, waarbij straling vrijkomt, en het saboteren van zo'n centrale met malware, dan is het laatste middel ''proportioneler''.

Al is zo'n middel ook laagdrempeliger, gezien er een hoop ''collateral damage'' wordt voorkomen, waardoor het eerder zal worden ingezet.

In zo'n geval is een cyberaanval ''beter'' dan een ''echte'' (kinetische) aanval zoals een bombardement.

Elkaar niet aanvallen lijkt mij overige de ''beste'' optie ;)
27-09-2012, 09:03 door Anoniem
"Beter je moeder verkrachten dan je moeder vermoorden."

Cyberoorlog heeft bij mijn weten meestal een ondersteunde functie in een echte oorlog, waar het gaat om fysieke doelwitten. Het is niet vergelijkbaar met een potje schaken. Er wordt informatie vergaard die consequenties heeft voor mensen in de fysieke wereld, bijv. databases met medewerkers van bepaalde organen van de tegenstander. Als je SCADA systemen aanvalt ben je bezig met fysieke sabotage, al is het middel dat je gebruikt digitaal.
27-09-2012, 09:56 door Anoniem
Bij een cyberoorlog ligt het oorlogsgebied niet vast - je kan er niet voor vluchten: elke energiecentrale, elk ziekenhuis kan doelwit zijn zonder dat je dat aan ziet komen. Fysieke oorlog in Egypte kan je ontlopen door te vluchten. Niet ideaal, maar het kan wel. Maar als morgen de Chinezen ons DigiD hacken, Nuon uit de lucht blazen (alle transformatorhuisjes op afstand afschakelen) alle verkeerslichten op groen zetten, etc - dan staat het hele land stil. En de dag erop is de Albert Heijn leeg. Moet je eens zien hoe snel we dan vervallen tot criminelen die elkaar te lijf gaan voor een bord pasta.
27-09-2012, 14:39 door Security Scene Team
Door Anoniem: "De Verenigde Staten klagen al geruime tijd over cyberaanvallen vanuit China, maar zouden het internet zelf ook gebruiken om Iran aan te vallen."

(Cyber-) Spionage is GEEN (Cyber-) Oorlog. Wat de cyberaanvallen vanuit China van doen hebben met cyberoorlog ontgaat mij dan ook geheel.

oh nee? waarom gebruiken ze in de oorlogen dan ook spionnen? 't is een manier van informatie vergaren en dat gebruiken tegen je vijand. het ontgaat mij dan dus ook echt niet dat een cyber spion dit ook doet. maar goed, onwetendheid is een zegen zeggen ze altijd he :)
27-09-2012, 14:45 door Security Scene Team
Door Anoniem: "maar het klopt niet geheel, zoals vele overheden ondertussen wel weten is dat veel SCADA systemen nog steeds té lek zijn. en scada systemen zijn kritieke systemen waar gewoon weg niet mee gerotzooid mag worden."

Wat heeft dat van doen met de vraag of cyberoorlog beter is dan echte oorlog ? SCADA systemen zonder lekken kan je ook platbombarderen als je voor ''echte'' oorlog kiest.

"als China of de vs besluit omdat eens te gaan doen, elkaars scada systemen in de war te schoppen kan dit ook in het echte levens kosten. dus eigenlijk ben ik het ook wel weer eens met Ler0y Jenkins."

Wie zegt dat cyberoorlog geen levens kan kosten ? ;)

ze zeggen het niet met zoveel woorden, maar dat is de bedoeling erachter wel. liever een computer offline dan een dooie burger.. en ja de scada systemen, gehoort van stuxnet onlangs? duqu enz? of lag je onder een steen te slapen? het is makkelijk om te zeggen dat je het net zo goed kan bombarderen(dat kon altijd al), maar dat heeft hier juist niks mee te maken. hier ging het erom dat ze liever een cyberoorlog hebben dan een echte oorlog, dus wat stuxnet lukte bij iran vinden ze alleen maar beter dan jouw optie om het te bombarderen. uitschakelen en systemen onklaar maken is beter dan een kernramp waarmee je miljoenen onschuldige burgers mee dood. dat word verstaan onder die cyberoorlog. het was slechts een kleine greep uit de grote oceaan van problemen.

maar goed, waarschijnlijk heb je het te vlug of niet goed genoeg gelezen en ontging je mijn punt in mijn eerdere post.

succes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.