image

Klantgegevens afgeperst uitzendbureau online

zaterdag 12 januari 2013, 21:19 door Redactie, 4 reacties

Hackers die bij een Canadees uitzendbureau wisten in te breken en daar de gegevens van 300.000 sollicitanten en klanten buitmaakten hebben de gegevens gepubliceerd nadat het uitzendbureau weigerde om 50.000 dollar te betalen. Het gaat om het uitzendbureau Drake International, dat onder andere in in Australië, Nieuw-Zeeland en Canada actief is.

Het gaat om namen en e-mailadressen, waaronder drie .nl e-mailadressen, zo blijkt uit een analyse van het bestand. De hack is het werk van de hackersgroep Rex Mundi, die eerder bij het Nederlandse uitzendbureau Accord, het Belgische financiële bedrijf Elantis, het Belgische uitzendbureau AGO Interim en de Franse kredietverstrekker Credipret wisten in te breken hebben

De groep eiste naar eigen zeggen de 50.000 dollar als genoegdoening voor het feit dat het uitzendbureau de gegevens niet goed had beveiligd. "Onze filosofie is eenvoudig: je hebt er een puinhoop van gemaakt, nu moet je boeten en je klanten beschermen." Rex Mundi adviseert mensen die via Drake International solliciteerden om het uitzendbureau aan te klagen omdat het faalde in het beschermen van de persoonsgegevens.

Reacties (4)
12-01-2013, 21:46 door Anoniem
Hmm, of Rex Mundi aanklagen vanwege het openbaar maken van de persoonsgegevens. Beetje mooi weer spelen, maar het zijn gewoon ordinaire afpersers imho.
13-01-2013, 17:12 door Anoniem
Dat Drake international de gegevens niet voldoende beveiligd heeft geeft een ander nog niet het recht dit uitzendburo af te persen. Zou hetzelfde zijn als dat ik de achterdeur niet op slot doe, en een of andere onverlaat is van mening dat hij het recht heeft naar binnen te lopen en mijn spullen te stelen. Maar ook dan is het diefstal, net zoals die hackers gewoon de boel proberen af te persen.

De oproep om Drake International aan te klagen lijkt me een zwaktebod: ze kregen hun zin niet (die 50.000 dollar) dus dan pakken we het bedrijf maar op een andere manier. Ziek en kinderachtig.
13-01-2013, 17:28 door Anoniem
Dat uitzendburo laat liever mijn sollicitatie openbaar maken, dan dat ze 20 eurocent betalen aan de hackers om dit te voorkomen.

Nu weet een ieder dat mijn career change niet gelukt is, en dat ik behoorlijk heb lopen schoppen tegen mijn oud vak-gebied.
Dat ik geen motivatie meer op kon brengen en daarom graag ander werk zou willen gaan doen.

Geen baas die mij googled zal mij nog aannemen.

Dat scheelt een heleboel jaartjes, een goed inkomen.

Ik verwacht wel dat het uitzendburo wel die jaartjes salaris gaat compenseren.
Het uitzendburo had het heel makkelijk kunnen voorkomen, door gewoon die gegevens te beveiligen, of anders door die 20 eurocent voor mij en mijn collegaas te betalen.

Als ze liever een paar jaarsalarissen aan mij uit willen geven, dan 20 eurocent aan diegene betalen , die al hun tijd gestoken hebben in het bloot leggen van het beveiligingslek.

Laat ik een schikkingsvoorstel doen voor een bedrag van 50.000 euro.
Indien ik dat dan krijg, kunnen die andere 300.000 mensen ook hun 50.000 euro krijgen.
Dat is....15 miljard?
Tja, dat is hard.

Te kiezen voor die 20 cent, terwijl je weet dat voor de betrokkene vele duizenden euro's meer of minder betekend, is de oorzaak. Gevolg geen baas die mij nog aan neemt.

Ik heb toen ik solliciteerde hard lopen schoppen tegen mijn oude vakgebied.
Helaas is de career change niet zo verlopen als gehoopt, en solliciteer nu in mijn oude vakgebied.

Helaas ziet iedere potentiële nieuwe baas, als hij mij googled, hoe zat ik het werk was.
Kan ik nog zo zeggen dat ik wel gemotiveerd ben, die sollicitatiebrief bewijst het tegendeel.

Ik hoop maar dat dat uitzendburo een W.A. verzekering heeft. (Schade aan derden)

Oh, gelukkig ik zie net dat ik toch bij een ander uitzendbureau uit de school ben geklapt.
14-01-2013, 14:16 door RonvS
@anoniem,
Het kan best zijn dat je nu uit eigenbelang kijkt, maar als er daadwerkelijk iedere keer losgeld betaald wordt voor gelekte bestanden dan is het einde zoek.
Als ze die $50.000 betalen, wat is dan de garantie dat ze daarna niet nog meer eisen of alsnog openbaar maken?
Dus ik vind het eigenlijk wel een goede actie van dit uitzendbureau om hier niet aan toe te geven in belang van iedereen en niet uit eigenbelang om zo de schade te beperken.
Uiteraard moet iedereen er voor zorgen dat dit soort gevoelige bestanden veilig staan, maar dat is een andere discussie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.