image

Huisartsen schieten grote gaten in EPD

maandag 4 februari 2013, 13:05 door Redactie, 12 reacties

Huisartsen zijn nog altijd fel tegenstander van het nieuwe Elektronisch patiëntendossier (Landelijk Schakelpunt), zo blijkt uit negen redenen die de vereniging van praktijkhoudende huisartsen heeft gegeven waarom het EPD er niet moet komen. De kritiek beslaat een breed aantal punten, van de gebruikte autorisatiemethode tot de veiligheid en privacy van patiënten.

Het is niet de eerste keer dat de huisartsen tegen het EPD in opstand komen. Onlangs werd er nog met een rechtszaak gedreigd wegens een mogelijke contractuele verplichting zich aan te sluiten bij het elektronisch netwerk LSP. De zorgverzekeraars besloten de inspanningsverplichting tot aansluiting op het LSP te laten vallen, waarmee de rechtszaak van de baan was. Dat geldt echter niet voor de kritiek op het EPD.

Autorisatie
De huisartsen hekelen als eerste de gebruikte autorisatiemethode. Die zou namelijk nergens traceerbaar zijn. "Nergens zet een patiënt een handtekening voor akkoord. De toegangscontrole tot het dossier wordt dus door de dossierbeheerder cq. huisarts uit handen gegeven."

De opt-in toestemming die de patiënt moet geven stelt dat de patiënt uitdrukkelijk geïnformeerd is. In het geval mensen zich via de doktersassistente of een website kunnen opgeven, is hier volgens de huisartsen geen sprake van. "In die zin is de generieke opt-in toestemming dan ook onwettig."

Privacy
Naast het niet deugen van de opgevraagde informatie, staat door het EPD ook het beroepsgeheim ten behoeve van de privacy van de patiënt op de tocht. "Datgene wat in de spreekkamer verteld wordt, hoort daar te blijven en niet zonder meer toegankelijk te zijn voor een ander indien een patiënt een opt-in toestemming heeft gegeven."

Een ander punt dat voorstanders van het EPD/LSP vaak roepen is dat het de veiligheid van patiënten verhoogt. Ook dat is volgens de huisartsen niet waar. De voorstanders wijzen daarbij vaak naar het HARM-onderzoek uit 2006, waarin door apothekers de oorzaken van onnodige ('vermijdbare') ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van medicatiefouten, zijn beschreven.

"Er werden verschillende betekenisvolle oorzaken gevonden, maar het L-EPD vormde in het onderzoek geheel geen rol. Het is geen object van onderzoek geweest. Dat het LSP de (medicatie)veiligheid van patiënten zou verhogen wordt in het HARM-onderzoek nergens vermeld."

Veiligheid
De huisartsen stellen verder dat ook de interne veiligheid van het LSP niet deugt. "Na het bekend worden van de "Patriot Act" als mogelijk bedreiging voor het inkijken van dossiers door de VS en wat in Canada al is gebeurd, heeft de VZVZ van de Amerikaanse bouwer van het systeem [CSC], garanties geëist. Tot op heden is daar niets meer over vernomen."

Eerder liet de minister al weten dat het de ontwikkelingen over de veiligheid van het LSP nauwlettend zou volgen, iets waar de huisartsen geen genoegen mee nemen. "Over garanties hoor je niet te overleggen. Je krijgt een garantie of niet, en blijkbaar kan die hier niet worden gegeven."

Kosten
Als laatste kritiekpunt komen de kosten van het systeem voorbij. Inmiddels zouden 3 tot 400.000 burgers toestemming hebben gegeven (opt-in) hun dossier in te laten zien via het LSP. Dit is zo'n 2% van de Nederlandse bevolking. In het voortraject is bijna 300 miljoen euro uitgegeven, de komende 3 jaar zullen de zorgverzekeraars nog eens 75 miljoen euro investeren om het systeem minimaal werkend te krijgen.

"inimaal werkend betekent in eerste instantie dat huisartsen op de Huisartsenpost dossiers van patiënten kunnen inzien, hetgeen in 10% van de gevallen mogelijk enig nut zou kunnen hebben. Of het de kwaliteit van de zorg verbetert? Het is nooit bewezen!"

De huisartsen concluderen dat voor bijna 300 miljoen euro een communicatiesysteem is gebouwd waarvan het nuttig effect in waarneemsituaties nooit is aangetoond en waar nog steeds vele miljoenen in worden geïnvesteerd zonder breed draagvlak onder burgers en zorgaanbieders.

Reacties (12)
04-02-2013, 13:38 door Anoniem
Dus er is nog enige hoop dat de medische gegevens van heel Nederland niet op straat komen te liggen? Ik heb er weinig vertrouwen in, maar voor wat het waard is: VPH: succes!
04-02-2013, 13:52 door Anoniem
Maar toegeven dat een stokpaardje gewoon niet deugt, dat doet de politiek dus gewoon echt helemaal nooit.

Dan liever "op afstand zetten", oftewel met een grote zak geld aan het bedrijfsleven weggeven.

Waar hebben we dat toch eerder gezien?
04-02-2013, 14:10 door Patio
Huisartsen hebben net als elke andere medicus geheimhoudingsplicht. Het is zeer de vraag of deze met EPD in stand kan worden gehouden. Onder andere ICT'ers kunnen op deze manier zeer vertrouwelijke gegevens inzien en wat denk je van de secretaresse en de interieurverzorgster als een arts of verzekeringsfunctionaris een keer vergeet af te melden? Zo lang de beveiliging niet optimaal is moeten ze er niet aan beginnen vind ik.
04-02-2013, 14:33 door tarunjj
Je zou via http://www.ikgeeftoestemming.nl/ je opt-in van het EPD kunnen regelen. Maar dit staat al weken op ee soort concept.
04-02-2013, 14:34 door Anoniem
"Na het bekend worden van de Patriot Act als mogelijk bedreiging voor het inkijken van dossiers door de VS en wat in Canada al is gebeurd, heeft de VZVZ van de Amerikaanse bouwer van het systeem [CSC], garanties geëist."

Alleen die vraag geeft al aan dat VZVZ het probleem niet serieus neemt. Immers kan CSC *nimmer* de garantie geven dat ze zich niet aan de Amerikaanse wetgeving zal houden. Men pretendeert nu dat Amerikaanse bedrijven de vrijheid zouden hebben om zich te onttrekken aan bepalingen uit de Amerikaanse Patriot Act, en dat is natuurlijk volstrekte onzin.
04-02-2013, 14:48 door Preddie
Door tarunjj: Je zou via http://www.ikgeeftoestemming.nl/ je opt-in van het EPD kunnen regelen. Maar dit staat al weken op ee soort concept.

Ik schat dat 90% van de mensen die hier komen, zich bewust zijn dat ze dan gelijk mee doen aan www.gooiookjemedischegegevensopstraat.nl
04-02-2013, 16:19 door Anoniem
Ze zouden eens heel helder uit moeten leggen hoe e.e.a. werkt, waar het voor dient en om welke gegevens het nou eigenlijk precies gaat. Door de huidige onduidelijkheid blijft iedereen zijn eigen interpretatie de wereld in brullen en komt de elektronische uitwisseling van medische gegevens (al dan niet via het LSP) nooit op gang. En dat zou zonde zijn.
04-02-2013, 16:29 door Anoniem
Wat is dat weg gegooid geld zeg. Hadden ze beter in de zorg kunnen steken en die betaalbaar maken...
04-02-2013, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: "Na het bekend worden van de Patriot Act als mogelijk bedreiging voor het inkijken van dossiers door de VS en wat in Canada al is gebeurd, heeft de VZVZ van de Amerikaanse bouwer van het systeem [CSC], garanties geëist."

Men vergeet dat de Nederlandse regering eenvoudiger in die gegevens kan rommelen dan de Amerikanen. Amerikaanse bedrijven hebben het recht om naar de rechter te stappen om inzage tegen te houden. Als CSC een betrouwbaar bedrijf doen ze dat (zoals Twitter, Google e.d.). Als de politie bij een Nederlands bedrijf aanklopt, heeft die geen recht op bezwaar. Dat is de reden dat de Amerikaanse justitie liever heeft dat de gegevens op de server van een Nederlands bedrijf staan. Dan doen ze een rechtshulpverzoek en de Nederlandse politie gaat die server ophalen en opsturen naar Amerika. Of er ook gegevens van anderen dan waar de Amerikanen naar vragen, op staan, doet dan niet terzake. Die kunnen fluiten naar hun gegevens.

Peter
04-02-2013, 17:07 door Security Scene Team
+1 voor de doktoren.
04-02-2013, 18:38 door Anoniem
... en als een huisarts al negen redenen kan vinden, stel je dan eens voor wat een echte deskundige gaat vinden ;)
05-02-2013, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: ... en als een huisarts al negen redenen kan vinden, stel je dan eens voor wat een echte deskundige gaat vinden ;)

Een echte deskundige gaat als het goed is uit van feiten en niet van eigen interpretaties en gebruikt resultaten van meerdere onderzoeken en niet alleen die van één oud onderzoek dat toevallig precies aantoont wat wenselijk is. Een echte deskundige zal dus waarschijnlijk minder vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.