image

Mozilla blokkeert foute Firefox-toolbar

maandag 4 februari 2013, 13:45 door Redactie, 7 reacties

Mozilla heeft weer een kwaadaardige extensie bij alle Firefox-gebruikers geblokkeerd. Het gaat om de WhiteSmoke Toolbar, die door de browserontwikkelaar als malware wordt aangeduid. Al sinds november 2011 klagen Firefox-gebruikers over de toolbar, die zeer lastig te verwijderen is. Daarop heeft Mozilla nu besloten om de toolbar bij alle Firefox gebruikers te blokkeren.

"Deze add-on wordt stiekem door andere software geïnstalleerd, en doet niet meer dan het wijzigen van gebruikersinstellingen, zonder ze terug te zetten bij verwijdering", aldus Mozilla. De browserontwikkelaar beschikt over een methode om kwaadaardige of onveilige uitbreidingen op afstand uit te schakelen.

Hetzelfde mechanisme werd onlangs ook voor Adobe Flash Player versie 10.2 en ouder ingeschakeld. Mozilla wil gebruikers op deze manier tegen malware beschermen.

Reacties (7)
04-02-2013, 14:27 door Spiff has left the building
Door Redactie:
WhiteSmoke Toolbar [...]
"Deze add-on wordt stiekem door andere software geïnstalleerd [...]"
Stiekem?
Als ik me niet vergis ken ik het als een van de 'extraatjes' die wordt aangeboden door software die gebruik maakt van OpenCandy.
En je kunt veel zeggen over waarom OpenCandy niet deugt, maar de enkele freeware die ik gebruik die OpenCandy toepast die biedt wel keurig een mogelijkheid om de WhiteSmoke Toolbar (en welke OpenCandy component dan ook) uit te vinken en niet te installeren.
Ik vermoed dat de gebruikers die klagen over 'stiekem installeren' van de WhiteSmoke Toolbar simpelweg niet hebben opgelet bij installatie van hun freeware en daardoor met de adware zitten opgezadeld. Vervelend hoor, maar zeer vermijdbaar wanneer de gebruiker niet slechts domweg doorklikt bij installatie.
04-02-2013, 15:15 door Neusbeer
.... en dat doorklikken en niet goed lezen is nog altijd het grootste probleem bij de internet gebruikers.
04-02-2013, 16:04 door Anoniem
Mozilla blokkeert niet vanwege misleidende installaties, maar vanwege misbruik NA installatie.... Zucht. En ze hebben al engelen geduld.....
04-02-2013, 18:01 door Anoniem
Ik vermoed dat de gebruikers die klagen over 'stiekem installeren' van de WhiteSmoke Toolbar simpelweg niet hebben opgelet....
Het vervelende alleen is, als je kiest voor "standaard installatie" de optie altijd aangevinkt staat.
Bij "custom installatie" heb je de mogelijkheid om dit uit te zetten.
Ik weet niet hoe het zit met whikesmoke maar ik heb genoeg andere meuk gezien waarbij dit wel zo is.

Dus dat klagen over het "stiekeme" kan ik me wel voorstellen.
Advies: kies nooit voor standaard install al was het maar om andere instellingen aan te kunnen passen.
04-02-2013, 22:26 door Anoniem
"De browserontwikkelaar beschikt over een methode om kwaadaardige of onveilige uitbreidingen op afstand uit te schakelen."

dit vind ik veel gevaarlijker.
05-02-2013, 14:46 door Spiff has left the building
Door Spiff, gisteren, 14:27 uur:
Ik vermoed dat de gebruikers die klagen over 'stiekem installeren' van de WhiteSmoke Toolbar simpelweg niet hebben opgelet bij installatie van hun freeware en daardoor met de adware zitten opgezadeld.
Door Anoniem, gisteren, 18:01 uur:
Het vervelende alleen is, als je kiest voor "standaard installatie" de optie altijd aangevinkt staat.
Bij "custom installatie" heb je de mogelijkheid om dit uit te zetten.
Klopt, maar zelfs wanneer je "custom" nog niet hebt aangeklikt is, in de de voorbeelden van freeware met OpenCandy die me bekend zijn, al zichtbaar wat door middel van de standaard-installatie meegeïnstalleerd gaat worden, zoals bijvoorbeeld die WhiteSmoke Toolbar. Dat zou toch beslist een stimulans moeten zijn om "custom" aan te klikken en de ongewenste extraatjes uit te vinken.
Wanneer iemand niet in staat is om zoiets te doorgronden en zo'n installatie verstandig uit te voeren, dan is diegene mijns inziens niet goed in staat zijn/haar systeem te beheren. Wanneer iemand desondanks toch onbekende nieuwe software installeert waarvan de consequenties niet overzien worden, en dat resulteert in het meeïnstalleren van adware, dan is dat vervelend, maar mijns inziens goeddeels de gebruiker te verwijten.
05-02-2013, 21:25 door johanw
Nou de Ask toolbar nog. Zul je Oracle horen janken, die dat ding pusht met hun Java bugfixes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.