image

China: IP-adres is geen bewijs voor identiteit hackers

maandag 4 februari 2013, 15:24 door Redactie, 12 reacties

Vorige week stelden verschillende Amerikaanse kranten waaronder de New York Times en Washington Post dat ze door Chinese hackers waren aangevallen en ook Google-topman Eric Schmidt haalt in een nieuw boek hard naar China uit, maar volgens het land is er geen enkel hard bewijs dat aantoont dat het achter de aanvallen zit. China ontkent dan ook de recente beschuldigingen.

"Zelfs wie weinig van het internet begrijpt, weet dat hackingaanvallen transnationaal en te verbergen zijn", aldus een artikel op de website van de Chinese krant People's Daily. "IP-adressen zijn niet voldoende bewijs om de herkomst van hackers te bevestigen." Volgens de krant zou de VS uit eigen belang spookverhalen over China verspreiden.

Vijand
"Amerika blijft China als hackers bestempelen, waarbij het de retoriek van de 'Chinese dreiging' in cyberspace steeds oprakelt, om de strategie voor het inperken van China te rechtvaardigen", zo gaat het artikel verder. Het commentaar stelt dat China één van de meest aangevallen landen op internet is.

Zo zouden er meer aanvallen vanaf Amerikaanse IP-adressen tegen Chinese websites zijn dan van enig ander land. Toch zegt China op basis hiervan geen haastige conclusie te trekken.

Reacties (12)
04-02-2013, 15:56 door Anoniem
Daar heeft china gewoon gelijk in.
04-02-2013, 16:47 door Patio
Ze hebben gelijk. Zegt niets. Chinezen, net als o.a. Italianen en Nederlanders wonen verspreid over de hele wereld. Aangetroffen IP-adressen zeggen dus niets over de nationaliteit van de eigenaar(s). Als ik naar wat hier een InternetPoint heet ga, surf ik van een adres dat op naam staat van iemand ergens in Azië, als ik het goed onthouden heb en het bedrijf niet inmiddels verkocht is, Bangladesh...
04-02-2013, 17:07 door Anoniem
Ja en wat dacht je van een chinese vpn.
Toch wel frapand dat america china beschuldigt maar ondertussen china eigenlijk recht van spreken heeft!
Het blijf een eng land dat America.
04-02-2013, 17:21 door Anoniem
Als er genoeg geld geschoven wordt wordt er wel een anonieme proxy opgezet, en met de huidige samenwerking op het gebied van internetcriminaliteit is china een paradijs. De reactie van china is volkomen terecht.
04-02-2013, 18:07 door Anoniem
Je kan toch aan Hackers zien uit welk land ze komen?,ergens in het ip staat een nummer,dat is het landnummer.
Het is wel anders dan telefoonnummers en kengetallen van landen,maar als je handig bent weet je het landnummer te achterhalen.
Maar een slimme hacker geeft niet bloot uit welk land hij komt,je kan altijd via een omweg een ander ip addres krijgen.
Denk maar aan tor,open dns en zo voort.
04-02-2013, 22:30 door Charley51
Normaliter sla ik dit soort berichten gewoon over. Het maakt onderdeel uit van de propaganda-oorlog, waarvan er zovele worden gevoerd op het internet. In kranten staat van alles, behalve de waarheid. Het is gewoon verkooptruc nummer zoveel.
Vroeger waren het de Russen, daarna de Cubanen, toen de Vietnamezen en nu de Moslims. Amerikanen hebben gewoon altijd een "vijand" nodig en de meesten trappen erin. Zielig gewoon.
04-02-2013, 22:57 door Anoniem
Het kan allemaal wel wezen, maar het zegt ook niet dat ze het niet doen. Alle firewall logs lopen over van portscans en connectie pogingen waarvan de connecties zich lieten herleiden tot china. Meestal richting universiteit blokken, vaak ook wat andere dingen. Tuurlijk, tor is mogelijk, en andere mogelijkheden zijn er ook. Maar het is te goedkoop om te gaan lopen janken over een propaganda oorlog..... en nog naief ook.
05-02-2013, 08:30 door Anoniem
En de malware die de new york times had was in het chinees geschreven. Ok, je kan natuurlijk chinees leren maar ik betwijfel of je chinees leert om dan malware in het chinees te schrijven.
05-02-2013, 08:57 door yobi
Het IP adres is geen bewijs. Als echter de taalinstellingen op Chinees staan wat dan? Niet iedereen kan deze taal lezen toch.
05-02-2013, 13:29 door spatieman
wel als het IP adres daadwerkelijk toegewezen is worden aan china.
06-02-2013, 09:36 door Anoniem
Iemand sambal bij?
06-02-2013, 12:01 door Anoniem
Door Charley51:
Vroeger waren het de Russen, daarna de Cubanen, toen de Vietnamezen en nu de Moslims. Amerikanen hebben gewoon altijd een "vijand" nodig en de meesten trappen erin. Zielig gewoon.

Slechts een kleine minderheid van de Chinezen is moslim. Je comment raakt het onderwerp niet echt.

Net als de opmerkingen vanuit de aangehaalde krant in het artikel eigenlijk. Het ip adres waar de aanval vandaan kwam was zo'n beetje het minst boeiende stukje data dat naar China wees in de vrijgegeven rapporten. De werkwijze, code, techniek en het doelwit wijzen namelijk ook allemaal op een Chinese oorsprong van de aanval. Gek dat daar niet op ingegaan werd.

Even los van wat andere landen wel of niet doen qua cyberspionage, dit is niet echt de eerste keer dat Chinese spionage activiteiten opgemerkt worden. Specifiek dit incident als propaganda van de VS bestempelen is nogal dom.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.