image

22 virusscanners voor Android getest

maandag 18 februari 2013, 10:13 door Redactie, 9 reacties

Nu er steeds meer virusscanners voor het Android-platform verschijnen heeft het Duitse testorgaan AV-Test 22 verschillende producten uitgebreid getest, met een relatief onbekende winnaar als resultaat. De apps werden op verschillende onderdelen getest, waaronder bescherming, bruikbaarheid en de aanwezigheid van andere beveiligingsmaatregelen.

Voor het onderdeel bescherming moesten de virusscanners 869 kwaadaardige apps herkennen die in de afgelopen vier weken zijn verschenen. Gemiddeld herkenden de anti-virusprogramma's 94% van de gevaarlijke apps. GFI Mobile Security was de enige negatieve uitschieter, aangezien de virusscanner niet verder dan 71% kwam.

Batterijverbruik
De bruikbaarheidstest bestond uit vier delen. Zo mag de app geen invloed op het batterijverbruik hebben, mag de app de werking van de smartphone niet al teveel vertragen, mag de app niet teveel verkeer generen en als laatste mag de app geen valse waarschuwingen geven bij het installeren en gebruik van apps die via Google Play zijn gedownload.

Als laatste kwamen de beveiligingsmaatregelen aan bod, zoals anti-diefstalmaatregelen, een berichtenfilter, ouderlijke toezicht, back-up en encryptie.

Test
De virusscanners konden in totaal 13 punten verdienen, waarbij de aanwezigheid van aanvullende beveiligingsmaatregelen 1 punt kon opleveren. Bij het onderdeel bescherming weten alleen Antiy AVL en TrustGo Mobile Security een perfecte scoren van zes punten neer te zetten.

Qua bruikbaarheid zetten meer producten een score van zes punten neer, waaronder TrustGo Mobile Security. Aangezien deze virusscanner ook over voldoende aanvullende beveiligingsmaatregelen beschikt, weet het product als enige alle 13 punten te halen en komt als beste uit de bus. Daarnaast is TrustGo ook nog eens gratis.

GFI Mobile Security werd als enige niet gecertificeerd, omdat de virusscanner op 8 punten bleef steken. Hieronder de lijst met einduitslagen.

Reacties (9)
18-02-2013, 11:58 door WesleySmalls
Misschien was een vergelijking met de default scanner in 4.2 Jelly Bean wel een goede toevoeging aan de vergelijking.
18-02-2013, 15:06 door Anoniem
Hmm, even een blik op de permissies die dit soort software nodig heeft, en het is duidelijk dat het medicein erger is dan de kwaal. Ik hou het denk ik gewoon bij App Permission Watcher, nul rechten nodig, en doet het volgens mij best goed.
18-02-2013, 16:05 door Anoniem
opvallend dat mcafee er niet tussen staat...
19-02-2013, 07:17 door Above
Mooi, ik zat te wachten op een goede scanner voor mijn Android. TrustGo mobile security wordt hem nu dus. Kun je gelijk je telefoon opsporen via Google Maps als ze hem stelen.
19-02-2013, 10:59 door Anoniem
11 stuks nog nooit van gehoord!
En AVG Mobile staat er dan weer niet tussen.
Bij de meeste testen van deze organisatie wordt AVG "vergeten". Ik vind dat vreemd.

En ja, AVG Mobile lijkt erg goed te werken, maar ik heb geen vergelijking.
19-02-2013, 11:19 door Anoniem
@Anoniem 15:06.

U verwacht dat een programma dat scans kan uitvoeren op het gehele systeem geen rechten nodig heeft om deze uit te voeren? Dat zou willen zeggen dat ELK programma dat u installed volledige toegang zou hebben tot het hele systeem. Toch misschien iets beter nadenken in de toekomst.
20-02-2013, 10:08 door Anoniem
@Anoniem 11:19

Op android kun je heel eenvoudig malware vrij blijven door op de rechten te letten die de apps vragen bij instalatie.
Als je bij installatie een keertje niet goed op let, of er gewoon geen verstand van hebt, dan kan het appje 'App Permission Watcher' ZONDER ENIGE RECHTEN betrouwbaar laten zien welke apps verdachte danwel gevaarlijke rechten hebben.
Helaas is die app niet in de tests meegenomen, maar ik denk dat het relatief waarscheinlijk is dat het behoorlijk goed gescoord zou hebben. Ja, tuurlijk krijg je false positives, maar maakt dat uit? Bager apps zoals de mobile LinkedIn app zijn wellicht geen malware, ze hebben zo veel functionaliteit en rechten dat er vast bugs in zitten die het effectief malware maken als er ooit een gerichte aanval voor komt, moet je dus gewoon niet op je mobiel willen.
Om malware vrij te blijven is het LAATSTE wat je dus moet doen het instaleren van anti malware software die zich wat rechten betreft gewoonweg niet van malware te onderscheiden is.
09-03-2013, 19:31 door Anoniem
Ik mis AVG
Ik gebruik avg op de smartphone en werkt super.
Maar die mis ik in de lijst hier.
17-05-2013, 19:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.