image

Expert hekelt China rapport: meer landen spioneren

woensdag 20 februari 2013, 15:10 door Redactie, 6 reacties

Een rapport waaruit zou blijken dat Chinese hackers een grootschalige spionagecampagne tegen westerse landen en bedrijven uitvoeren, bevat analytische fouten, omdat de opstellers geen rekening houden met het feit dat ook andere landen via internet spioneren. Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant publiceerde een uitgebreid rapport met bewijs van Chinese cyberspionage.

Over een periode van meerdere jaren werden verschillende campagnes en groepen in kaart gebracht. Eén groep werd er specifiek uitgelicht, genaamd APT1. Deze groep zou opereren vanuit een gebouw dat ook door de Chinese legereenheid Unit 61398 werd gebruikt. Mandiant concludeert dan ook APT1 Unit 61398 is.

Dit zou weer betekenen dat de Chinese regering al dan niet direct de spionageoperaties ondersteunt en hier weet van heeft. Beveiligingsexpert Jeffrey Carr hekelt de opzet van het rapport, omdat het Amerikaanse beveiligingsbedrijf er meteen al vanuit gaat dat Advanced Persistent Threats (APT) aan China gelijk zijn.

"Het feit dat Mandiant niet wil erkennen dat andere landen zich met cyberspionage bezighouden, terwijl de feiten anders laten zien, is wat Richard Heuer de 'verwachting vooringenomenheid' noemt, maar het is veel erger dan dat", aldus Carr.

Heuer is een voormalig CIA-medewerker en psycholoog die gedurende de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een studie van methodes maakte om tot betere analyses te komen.

Methode
Een van zijn voornaamste technieken is Analysis of competing hypotheses (ACH). Door deze techniek wordt de inlichtingenanalist gedwongen om de waarschijnlijkheid van meerdere hypotheses te onderzoeken. Hierdoor krijgen alle hypotheses of mogelijke verklaringen een eerlijke kans om getoetst te worden met de aanwezige bewijslast.

De kwaliteit van de analyse verbetert doordat meerdere mogelijkheden worden getoetst. Mandiant lijkt echter geen andere mogelijkheden te willen aannemen. Het beveiligingsbedrijf maakte zelfs een aparte tabel met overeenkomsten waarin het geen ruimte voor een andere conclusie laat.

Spionage
Carr ontkent niet dat de China via het internet zich met grootschalige cyberspionage bezighoudt. "Ik weet dat ze het doen." Hij noemt het voorbeeld van een directeur die naar China ging om met overheidsfunctionarissen te spreken. De schone laptop die hij had meegenomen werd gehackt toen hij in zijn hotelkamer lag te slapen.

"Mijn probleem is dat Mandiant weigert om te overwegen wat iedereen die ik in de lichtingengemeenschap ken bevestigt, dat er meerdere landen zich met spionage bezighouden, niet alleen China. En als je iets roept over attributie, dan moet je zowel eerlijk als grondig in je analyse zijn." Volgens Carr heeft Mandiant dan ook niet aangetoond dat Unit 61398 APT1 is.

China
Inmiddels heeft de Chinese overheid gereageerd en zegt niet achter de aanvallen te zitten. "Cyberaanvallen zijn anoniem en internationaal, en het is lastig om de herkomst van een aanval te traceren, dus ik weet niet of de bevindingen in het rapport geloofwaardig zijn", aldus een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reacties (6)
20-02-2013, 15:24 door Anoniem
Tja, VS vragen de gewenste gegevens gewoon op onder de noemer Patriot Act, FISA 1881a, CISPA en buitenlandse banken leveren financiële gegeven aan VS onder de wet FACTA. En er staat gewoon een SWIFT omgeving in VS die onder de VS wetgeving valt

Dat is allemaal wettelijk toegestaan maar wat China doet is fout..... Beetje hypocriet.
20-02-2013, 15:50 door Anoniem
Puntje politiek handig om China als grote boeman aan te wijzen, dus dan doen ze dat. Zodra je er maar "wetenschappelijk bewezen" op kan plakken heb je het grote gelijk in handen, dus dan zorg je dat je dat kan.
20-02-2013, 16:06 door Anoniem
volgens mij staat er nergens in dat rapport dat amerika niet cyberspionage doet. Ik heb dat ook niet in de conclusie kunnen vindenl. Het zou elders kunnen staan maar firefox's pdf lezer vindt in ieder geval het woord 'america' niet in het rapport.
20-02-2013, 16:30 door Preddie
Elk systeem dat men aan het internet koppelt stelt men bloot aan extra risico's, één van deze risico's is spionage. Wanneer je het risico van spionage wilt beperken haal je de betreffende organisatie van het internet en laat je ze alleen werken op een stand-alone netwerkje...

Er zijn veel aanwijzingen richting China, en daarmee kun je met je vinger naar China wijzen en zeggen; dat mag niet! Maar misschien moet je gewoon de controle in eigen hand nemen en maatregelen nemen om te voorkomen dat Chinezen überhaupt de mogelijkheid krijgen om cyberspionage uit te voeren.
21-02-2013, 13:20 door Anoniem
Zie ook -

Sorry, But That 'Chinese' Hacking Report Proves Nothing
http://www.businessinsider.com/mandiant-china-report-questioned-2013-2
21-02-2013, 13:38 door MisterY
Het is lastig, zo niet onmogelijk, om met zekerheid aan te tonen waar een aanval exact vandaan komt, onder andere door het gebruik van proxy's en Tor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.