image

Overheid vraagt Microsoft 859 keer om gegevens

donderdag 21 maart 2013, 17:06 door Redactie, 0 reacties

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar 859 keer een verzoek bij Microsoft ingediend om informatie over gebruikers. De verzoeken hadden betrekking op 1438 accounts, zo laat Microsoft in het eerste transparantierapport weten. Daarmee volgt Microsoft Google, dat al enkele jaren informatie over overheidsverzoeken openbaar maakt.

In 78% van de verzoeken werd er een gedeelte van de gevraagde informatie overhandigd. Het ging hierbij om 671 accounts. In de resterende 22% van de verzoeken werd geen informatie aan de overheid verstrekt. De gevraagde gegevens hadden betrekking op Hotmail/Outlook.com, SkyDrive, Xbox LIVE, Microsoft Account, Messenger en Office 365.

Skype
Verschillende burgerrechtenorganisaties hadden Microsoft gevraagd hoe vaak het gegevens van Skype-gebruikers aan opsporingsdiensten verstrekt. In 2012 vroeg de Nederlandse overheid bij Microsoft twee keer om gegevens van Skype-gebruikers. In geen enkele keer werd er informatie overhandigd.

Wereldwijd kreeg Microsoft 70.665 verzoeken van opsporingsdiensten te verwerken, wat impact op 122.015 accounts had. In het geval van Skype, waarvan Microsoft de cijfers apart presenteert, werd er 4.713 keer om informatie gevraagd. Hier ging het in totaal om 15.409 accounts.

Microsoft stelt dat transparantie zeker waardevol is, maar dat het ook belangrijk is om een stap terug te doen als dit soort rapporten verschijnen en af te vragen wat de gegevens nu werkelijk laten zien.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.