image

Gehackte pc's springplank voor cybercriminelen

zaterdag 23 maart 2013, 18:31 door Redactie, 0 reacties

Het is voor cybercriminelen kinderspel om uit de handen van politie en opsporingsdiensten te blijven, dankzij handelaren in gehackte computers kost het slechts een paar euro's om de identiteit op internet af te schermen. Beveiligingsonderzoeker Dancho Danchev stelt dat de meeste cybercriminelen standaard maatregelen voor hun operationele veiligheid (OPSEC) nemen.

Door de jaren heen zijn deze technieken steeds verder verfijnd. Inmiddels zijn er online diensten te vinden die hybride oplossingen aan cybercriminelen aanbieden om anoniem te werk te gaan. Danchev geeft als voorbeeld een dienst die sinds 2004 de identiteit van cybercriminelen verbergt.

Proxy
De dienst biedt een webinterface waarmee gebruikers een manier kunnen kiezen om hun identiteit te verbergen. Hiervoor worden besmette computers als proxies ingezet.

Daarnaast is het ook mogelijk om meerdere besmette computers aan elkaar te koppelen, zodat het nog lastiger voor opsporingsdiensten wordt om dader van een cybermisdrijf op te sporen.

Traceren
Volgens de aanbieders van deze dienst worden er elke dag 4000 nieuwe 'proxyservers' toegevoegd. Via de software kunnen gebruikers eenvoudig de gebruikte proxies laten wisselen en roteren. Danchev stelt dat het hierdoor 'bijna onmogelijk' wordt om de activiteiten van gebruikers van deze dienst te traceren.

Cybercriminelen betalen voor het gebruik van 150 proxies per maand 19 euro. Grootverbruikers die meer besmette computers nodig hebben om hun activiteiten te verbergen zijn voor 1500 proxies per maand iets meer dan 70 euro kwijt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.